U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Helden › Wilfried de Jong

Wilfried de Jong

HELDEN

WILFRIED DE JONG

Door Paul Lindeboom

Was zijn naam nog relatief onbekend in sportend Nederland ten tijde van zijnz ondagse uitzendingen van het sportprogramma Sportpaleis De Jong, anno 2011 heeft hij door “Holland Sport” op maandagavond definitief faam gemaakt, ook zonder Matthijs van Nieuwkerk aan zijn zijde. Wilfried de Jong mag echter niet slechts bekendheid genieten vanwege dit uitmuntende tv-pareltje want hij is een duizendpoot.

Jullie redacteur volgt Wilfried de Jong al vanaf zijn partnerschap met Martin van Waardenberg (‘Gamma, dat zeg ik toch’), die magere met dat geweldige Rotterdamse accent. De Jong is uiteraard “die kale”.
Maar om nou te zeggen dat het een favoriet cabaretduo was, dat gaat net even wat te ver. Er bestond bewondering vanwege de bijna acrobatische toeren die het duo op het toneel uithaalde, kijk maar eens op Youtube naar wat oudere scènes van Waardenberg & De Jong, maar wat het meest is bijgebleven dat is toch wel de overdadige vunzigheid en vuiligheid die tot kunst verheven werd. Elkaar in het gezicht spugen en niet verder in detail tredende activiteiten met snot, bullen en yoghurt zorgden slechts voor een gevoel van walging i.p.v. humor. Moet ik misschien zelf ook nog maar eens terug kijken om beter te waarderen.
De korte filmpjes die het duo later uitbracht, waren al van een heel ander niveau maar ook hier weer een vorm van kleinkunst.

Met Sportpaleis De Jong begon het pas echt. Een omschrijving van het programma: “Sportpaleis De Jong benadert sport als cultuur, waarbij inhoud en vormgeving hand in hand gaan”. Het programma wordt in de seizoenen 2002-2003 uitgezonden door de VPRO en per aflevering portretteert De Jong telkens een sporter per aflevering of verhaalt daarin over een bijzondere sportgebeurtenis. De eerste aflevering is memorabel, want daarin een reconstructie van een historische etappe in de Giro van 1988 met twee Nederlanders in de hoofdrol (Erik Breukink en Johan van der Velde). De wijze van interviewen, zijn losse gesprekstechnieken, wijze van gebruikmaking van beeldmateriaal en uitdiepen van een onderwerp verdienen niets dan lof. Andere gedenkwaardige uitzendingen gingen over de Adelaar van Toledo (klimmer Federico Bahamontes),de laatste hondenrenbaan van Nederland, Foekje Dillema (de eerste vrouwelijke hardloopster, die er echter van verdacht werd een man te zijn), op gemzen jagen met Joop Zoetemelk en de Helden van het Noorden (inderdaad, over Parijs-Roubaix). Wat in alle uitzendingen al een klein beetje aan het voetlicht komt, is Wilfrieds adoratie voor het wielrennen.

Wat vanaf 2003 in het nieuwe programma Holland Sport naar voren komt, is de adoratie voor Feyenoord. Iedereen heeft zo zijn jeugdzonden….. Mooi moment om even te schakelen naar de jeugd van Wilfried de Jong. De eerste helft van zijn jeugd woonde Wilfried in een zeer eenvoudige wijk van Rotterdam. Zijn slaapkamer in een 3-kamer appartement deelde hij met twee andere broers. Vlakbij lag een enorm grasveld waar de Rotterdamse jeugd naar hartelust kon voetballen. Van de immense havens kreeg hij nog maar weinig mee, meestal kwam hij niet verder dan de binnenhaven waar zijn vader een diepvriesgroothandel bezat.
Toen dat bedrijf beter begon te lopen, verhuisden ze naar een grotere woning met tuin en garage en ging hij fanatiek voetballen bij “De Pioniers”. Naar eigen zeggen was hij als voetballer niet slecht, maar niet goed genoeg om gescout te worden door een grote voetbalclub.
In zijn schooltijd op het Atheneum ontstaat zijn liefde voor muziek, wat zijn oorsprong vind bij Frank Zappa en doorgroeit richting jazz. (Wilfried is elke week te beluisteren op radio-6, daar heeft hij een eigen muziekprogramma waar jazz de boventoon voert. Hij is zelfs in te huren voor kleinschalige feestjes,waar hij muziek draait vanaf zijn 4000 elpees. Ja, hij komt ouderwets met een draagbare platenspeler.)
Op school ontwikkelt hij ook een vorm van recalcitrant gedrag. Interesseert zich met een vriendengroepje voor communist Mao, rookt af en toe wiet, tooit zich met ultralang haar en bezit het Rode Boekje voor Scholieren, wat op zijn katholieke school gelijk staat aan misdaad. De jaren ’70 waren geweldig.
Bovenstaande verklaart waarschijnlijk wel de opvallende vorm van cabaret met Van Waardenberg.

Het programma Holland Sport blijkt een schot in de roos. Zijn manier van interviewen lijkt op een doodgewoon gesprek met iemand uit de sportwereld, zonder voorgekookt lijstje met vragen. Een lust voor oog en oor, want Wilfried toont daadwerkelijke interesse voor zijn gast, reageert op wat gezegd wordt maar stelt op zijn tijd ook messcherpe vragen zonder dat het lijkt dat hij slechts wil scoren. Alhoewel, het onvergetelijke interview met Patrick Kluivert, die afgezaagd wordt tot vlak boven zijn enkels, is daarop een uitzondering, maar dan wel eentje waarbij je op het puntje van je stoel ademloos zit te kijken naar een topsporter die zwetend zijn eigen graf graaft. (Kluivert bracht een boek uit over zijn carrière, waarin ook het doodrijden van iemand ter sprake kwam terwijl hij halfdronken achter het stuur zat. Kluivert nam een dag voordat zijn boek uitkwam pas contact op met de nabestaanden terwijl hij in het boek beschreef dat hij dat veelvuldig na het “ongeval” ook al deed. De Jong brandde Kluivert in de live-uitzending helemaal af terwijl hij dacht gratis promo voor zijn boek te komen maken.)
De vroegere interviews op de Massagetafel, over de blessure van een topsporter, waren eveneens spraakmakend, net als de indringende manier van het filmen van de meest uiteenlopende sporten. Naast wielrennen en voetballen, besteedt De Jong ook aandacht aan in televisieland onbeduidende sporten als klimmen, cricket, roeien, golf, korfbal en handbal. Zelfs triathlon kwam aan bod met Frank Heldoorn op de massagetafel en Yvonne van Vlerken en Guido Vroemen over de wijze van trainen met behulp van een wattagemeter in de racefiets.

Zoals kort hiervoor gememoreerd zijn vooral zijn filmpjes van een indrukwekkende schoonheid. Een close-up van de landingsfase op een trampolie, synchroonduikers waarbij je de wegspattende druppels van de roterende lichamen bijna zou willen opvangen, de spikes van een 100-meter loper en een ingedeukte fietsband op een “rotsblok” in Parijs-Roubaix. En zijn eigen beklimming van de Mont Ventoux op de dag dat hij vijftig werd, in een poging om een verrassingsfeestje te ontlopen en ook nog eens gefilmd door zijn zoon. Waarom moet een topper stoppen op het hoogtepunt van zijn roem?

In de tussentijd maakt De Jong ook nog theatervoorstellingen, maakt het tv-programma “24-uur met….” waarin hij zich een dag lang in een kamer opsluit voor een indringend interview met een BN-er, heeft hij een eigen productiebedrijf “De magere Aap”, is zoals gememoreerd dj en radiopresentator en schrijft hij boeken. De laatste twee boeken gingen over wielrennen: “de linkerbil van Bettini” en “de man en zijn fiets”.

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...