U bent hier: HOME › Fietsen › Algemeen informatie fietsen

Algemeen informatie fietsen

ALGEMEEN
Bij de fietsafdeling van TVZ zie je een combinatie van triatleten, amateur wielrenners, rijders van cyclo's en puur recreatief ingestelde fietsers. In de maanden april t/m september trainen we opgedeeld in 3 verschillende niveaugroepen op de racefiets, in de maanden oktober t/m maart in 2 niveaugroepen op de ATB.

DOELEN
De fietstraining van TVZ heeft enkele belangrijke doelen, te weten · Samen uit, samen thuis, · Gezelligheid, · Goede balans tussen groeps- en het individuele doelstellingen, · Trainingsresultaat, · Uitwisselen en delen van ervaring.


RACEFIETS TRAINING

De racefietstrainingen starten jaarlijks in April en zijn op de donderdagavond vanaf 19:00 uur. We vertrekken vanaf het Baken. De trainer geeft aan wat het doel van de avond is en wat iedereen mag verwachten. Er wordt gezamenlijk per niveaugroep ingereden waarna vervolgens de kerntraining begint. Aangezien de individuele doelstellingen zeer divers zijn wordt er getracht een grote variatie in trainingsvormen aan te bieden zoals onder andere: - waaier rijden, - techniektraining, - interval training, - sprinttraining, - tijdrijden, diverse spelvormen etc. Dit kan zowel individueel als in kleine groepjes plaatsvinden. Er is oog voor zowel het technische als het tactische deel van het fietsen. De verschillende trainingsonderdelen worden op een "speelse" sportieve manier gegeven en kleine onderlinge wedstrijdjes maken hier deel van uit. Na de intensieve trainingsonderdelen wordt er op elkaar gewacht en er is er de gelegenheid om wat bij te kletsen.

De trainingen duren meestal zo'n anderhalf uur maar afhankelijk van de tijd van het jaar, de samenstelling van de groep en het weer kan dit oplopen tot twee uur. Iedere training wordt afgesloten door een gezamenlijke cooling down richting het beginpunt (Het Baken). Hier wordt de training gezamenlijk geëvalueerd en afgesloten.  

GROEPSSAMENSTELLING
De samenstelling van de fietsgroep is zeer heterogeen, van recreant tot (ex)wedstrijdrenner, serieus trainend of lekker tourend. Er zijn triatleten die zich voor willen bereiden op een wedstrijd, serieus trainende wedstrijdrijders als ook meer of minder fanatieke tourfietsers. Ook voor de "beginnende" fietser is er plek. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen van 16 jaar en ouder.

UITRUSTING
Natuurlijk een racefiets met versnellingen. De kleur, het model, de leeftijd doen er niet toe. · De fiets moet natuurlijk wel in goede conditie zijn. We willen onderweg natuurlijk niet met brokken komen te staan. · Verder is fietskleding die bij het seizoen past aan te raden. · Fietsschoenen (met kliksysteem) zijn eigenlijk een must. · Een goed passende helm is verplicht, zonder mag je echt niet mee. · Een reserve bandje en wat noodgereedschap is welkom. · Drinken, dus een volle bidon. In de warme periode een bidon van 500cc per uur, dus twee bidons. De trainingen beginnen op donderdag na het weekeinde waarin de zomertijd begint. Er wordt verwacht dat daaraan vooraf een aantal malen zelf is getraind. (In de winter is de conditie ideaal bij te houden middels de centrale ATB-trainingen of de vele toertochten op de Veluwe.) Er moet wel aan de conditie gewerkt zijn door middel van een aantal keren een fietstocht van een uurtje of zo. Je weet dan ook meteen of je fiets en jijzelf in een goede conditie zijn zodat je niet voor verassingen komt te staan.

RACEFIETSEN: GROEP 1
De trainingen hebben in groep 1 de afgelopen jaren een gemiddelde snelheid van 30 tot 33 km/uur gehad. Natuurlijk is dit in het begin van het jaar wat gelijkmatiger en hoe groter de groep hoe makkelijker het rijdt. Soms worden er echter doelbewust hoge snelheden gereden maar op het eind van de avond komen we toch weer op het gemiddelde uit.

RACEFIETSEN: GROEP 2
De andere groep heeft een gemiddelde snelheid van net onder de 30 km/u (groep 2). Tussen de twee groepen wordt door de leden ook soms gewisseld. Als je een keer wil proberen om op een hogere snelheid te trainen of omdat je even rustig aan wilt doen, in verband met trainingsopbouw, kan dat natuurlijk.

RACEFIETSEN: GROEP 3
TVZ is een vereniging waar ook opstarters welkom zijn. Deze groep is bestemd voor herintreders en mensen die wel willen fietsen maar iets rustiger (gemiddelde snelheid ± 24-27 km/u). Deze groep vertrekt ook vanaf het Baken om 19.00 uur. Dus iedereen die zin heeft om een keer mee te fietsen is van harte welkom. Een van de belangrijkste regels is en blijft natuurlijk: samen uit en samen thuis. Maar dat is nooit een probleem want iedereen wil tijdens de training natuurlijk zijn of haar sterke verhalen kwijt. Gezelligheid naast een pittige training is dus echt mogelijk. Voor vragen kun je natuurlijk altijd met de trainers contact opnemen.


MOUNTAINBIKEN

Gedurende het winterseizoen (vanaf 01 oktober) zal er op zaterdag onder leiding van ervaren ATB-trainers in twee verschillende niveaugroepen worden gemountainbiket. Dit doen we meestal in de bossen rond Zeewolde. Sinds de aanpassing van het vaste ATB-parcours van Staatsbosbeheer, waarop veel technische vaardigheden vereist zijn, wordt daar tijdens de trainingen veel gebruik van gemaakt. Sinds 18 oktober 2008 is er uitbreiding gezocht naar het kampeerterrein van de Jutter en is de route uitgebreid tot 24 km. De fietscommissie van TVZ is inmiddels een belangrijke partner van SSB om zoveel mogelijk aanpassingen aan de route aan te brengen waar het hart van de echte mountainbiker harder gaat kloppen.

OPENING ATB-SEIZOEN
Het begin van het ATB-seizoen wordt gevierd met de ludieke wedstrijd "Fiets de boswachter eruit". De trainingen zijn net als de racefietstrainingen zo gevarieerd mogelijk. Korte en lange intervallen, duur- en techniektrainingen zijn de basis. In het trainingsschema wordt eveneens rekening gehouden met de eigen ATB-wedstrijden (een korte, individuele ATB-tijdrit en een langere wedstrijd met massastart), wat een van de trainingsdoelen is. Alle mountainbikewedstrijden worden georganiseerd door de wedstrijdcommissie.

MOUNTAINBIKEN: DE TRAININGEN
De mountainbike trainingen starten jaarlijks in Oktober en zijn op de zaterdagochtend vanaf 10:00 uur. We vertrekken vanaf het Baken. Mocht je zin hebben en heb je een redelijke basisconditie, kom dan gerust een keer lekker meefietsen. Ongeveer een keer in de zes weken zal er ook een zwerftocht worden gehouden in de regio van Zeewolde. Dit gebeurt dan o.l.v. een lokale mountainbiker. Die dag is er in Zeewolde geen training. Hiervan zal op de site van de vereniging een mededeling verschijnen.

 

SPINNING

Al meerdere jaren biedt de TVZ de mogelijkheid aan om in de winterperiode tegen een aantrekkelijk tarief te spinnen, in een groep met alleen TVZ leden, bij Health Centre Zeewolde. Jaarlijks worden de leden geïnformeerd over de mogelijkheden. De kosten voor de spinning vallen niet onder het TVZ abonnement maar worden apart gefactureerd aan de deelnemers.

 

Nadere informatie:
Stefan Minkhorst

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...