U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Helden › Bruce Lee

Bruce Lee

HELDEN
BRUCE LEE
Door Paul Lindeboom

Nee, zo op het oog doet de naam van Bruce Lee je niet denken aan enige relatie met zwemmen, fietsen of hardlopen, alhoewel dat laatste onderdeel wel aan de orde komt. Hij was echter wel het absolute idool van jullie redacteur, dus ruim baan voor het Kung-Fu icoon uit de jaren ’70.

Hoe het begon? Ik zat in Amersfoort op school en ik werd geselecteerd voor het schoolhandbalteam, waarin ik met nog een lange slungel de enige blanke in het team was. Verder louter Indo’s, die allen uitblonken in souplesse en techniek. Bleken allemaal op Tae-kwon-do te zitten, de rest laat zich raden. Kwam na verloop van tijd elke woensdagavond bont en blauw thuis en ben op een gegeven moment, door een black-out bewusteloos geschopt door een Turkse schoolvriend van mij. Maakte mij allemaal niets uit, want in die periode kwam Enter the Dragon in de bioscoop en raakte ik idolaat van Bruce Lee in het bijzonder en van vechtsport in het algemeen. Spaarde werkelijk alles wat er op beeldmateriaal te vinden was en mijn slaapkamer hing vol met posters, waarvan die met de wurgstokjes de mooiste was. Zijn gespierdheid, lenigheid, snelheid en trainingsdiscipline maakten toen diepe indruk op mij. Vanaf dat moment ook al zijn eerder verschenen films The Big Boss, Fist of Fury, the Way of the Dragon – de vechtscene in het Colosseum in Rome tegen meervoudig wereldkampioen Chuck Norris, later ook een filmster, is legendarisch – en Game of Death terug gekeken. Zijn films werden in die tijd om de zoveel maanden herhaald in de bioscoop.

De bijnaam van Bruce Lee was the Little Dragon (de kleine Draak), wat zijn oorsprong vind in zijn geboortedatum van 27 november 1940. In de Chinese astrologie was dat in het jaar van de Draak. Als je nu op internet naar Bruce Lee’s biografie zoekt, kom je vreemd genoeg meerdere doopnamen van hem tegen, maar geloof mij, hij is geboren als Li Hsiao Lung. Maakt kort na zijn geboorte al zijn filmdebuut, als baby is hij te zien in Golden Gate Girl, wat komt doordat zijn ouders filmacteurs waren. Wat goed is, komt snel.

En hij werd heel snel. In zijn jeugd werd hij door een straatbende flink in elkaar geslagen, waarna hij Kung-Fu lessen neemt bij een grootmeester maar al snel erg leergierig blijkt te zijn en een tikje eigengereid en een aantal eigen stijlen ontwikkeld. Hij loopt nog regelmatig flinke klappen op, want zijn nieuwe stijlen probeert hij in de praktijk uit en zoekt bij de straatbendes in Hong Kong steevast de sterkste tegenstander uit als proefkonijn.

Zijn leergierigheid stuwt hem in de richting van Amerika, waar hij aan de universiteit van Washington studeerde, maar al gauw lonkt naar Hollywood met ideeën om zijn vechtsporten te introduceren in de bioscoop. Het script voor de populaire serie Kung Fu met David Carradine in de hoofdrol was van zijn hand, de hoofdrol ging aan hem voorbij vanwege zijn te opvallende Chinese uitstraling. Discriminatie is van alle tijden.

Hij gaf de moed echter niet op en zat ook niet stil. Trainde zich een slag in de rondte, verfijnde zijn stijl Jeet Kune Do en richtte een Martial Arts sportschool op. Leerlingen, waaronder bekende acteurs als Steve McQueen en Lee Marvin, werden zijn welbekende kruiwagen naar onvergetelijke roem. En een vroegtijdige dood in 1973.

Het schrijven van boeken, zijn vergaande bemoeienissen met de choreografie van de vechtscènes, zijn sportscholen (in totaal zou hij er dacht ik een stuk of vijf oprichten), zijn drang naar perfectie in zijn sport – hij trainde elke dag meerdere uren op techniek, maar ook op uithouding door met een verzwaard vest om hard te lopen over de stranden van Californië - en zijn successen als filmster in Amerika en in China begonnen zijn tol te eisen en steeds vaker begon Lee te grijpen naar pepmiddelen, die hem tijdens de opnames van zijn laatste film Game of Death fataal werden. Saillant detail is dat zijn zoon Brandon Lee ook tijdens opnames van een film (the Crow) overleed, hij werd doodgeschoten terwijl gedacht werd dat er losse flodders in het wapen zaten.

Ondanks dat Bruce Lee slechts 33 jaar oud werd en slechts korte tijd actief in films was, bleef hij ook na zijn dood immens populair en was hij vanwege zijn energieke uitstraling, fysieke en mentale kracht ver na zijn dood verantwoordelijk voor een tweede generatie Hong Kong filmhits, met Jackie Chan als bekendste, maar toch slechts een karikatuur. Bruce Lee was voor de Chinezen in Amerika, stereotype als de ideale huisbediende, wat Johan Cruyff voor de Catalanen van FC Barcelona was: een Verlosser.
Lee’s vechtsportfilms worden nu nog steeds vertoond. Over zijn leven zijn meerdere documentaires gemaakt, posters, boeken en T-shirts vinden nog steeds grif afzet en op internet vind je werkelijk honderden hits op zijn naam bij Google Afbeeldingen. Zou wel eens kunnen dat je mij binnenkort ziet lopen in een shirt met een painting met draak. Retro is in.

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...