U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)

Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)

BOEKBESPREKING
TOPCOACHES : JACCO VERHAEREN

Leuk hoor, om van jongsafaan een droom te hebben en die later, ook nog eens tegen de verwachtingen van velen in,  nog te realiseren ook. En dan ook nog eens met een afwijkende leeftijd, want coaches zijn toch per definitie ervaren, door de wol geverfd, vaderlijk en dus wat ouder.

Jacco Verhaeren wist echter al op 14-jarige leeftijd dat hij zwemtrainer wilde worden, en dat zal niet gelogen zijn want de auteur van het boek Topcoaches is Henk Verhaeren, de oudere broer van Jacco.
Na het behalen van zijn CIOS-diploma werd hij al op zijn 20e zwemtrainer in Maastricht. Zijn verdere succesvolle carrière mag als bekend worden verondersteld: als coach bij het Eindhovense PSV scoorde hij internationale triomfen met Marcel Wouda, Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn en (meer recent) met de gouden dameslichting Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis. Vanaf 2006 is Verhaeren zelfs aangesteld als technisch directeur van de KNZB, slechts 36 jaar nog maar. Wat goed is, komt zelfs in trainersland snel.

 Een boek over zijn carrière was dan ook een logisch vervolg, waarin met name de hoofdstukken over zijn jeugd, in een eenvoudig Brabants dorpje als zoon van een bouwvakker, erg plezierig weglezen.
Saillant detail is zijn officiële geboorteplaats: het dorpscafé van tante Mien, zijn oma, en tante Annie, zijn moeder.

Uiteraard begon hij op jonge leeftijd als wedstrijdzwemmer. ‘Ik kwam er spoedig achter dat het mij daar niet om te doen was. Ik won vaak, maar ik voelde niet de gebruikelijke fanatieke geldingsdrang van de competitieve wedstrijdzwemmer. Die drive zat gewoon niet in mij…… Vanaf het begin ervoer ik de trainingen heel bewust. Ik wist niet zozeer of trainingen goed waren of niet, maar ik voelde wel verschil. Sommige trainingen deden veel pijn en van sommige trainingen ging ik me beter voelen. Bij toeval ontdekte ik dat ik door meer rustperioden in te lassen meer spierkracht kreeg. Ik stelde mijzelf altijd vragen: hoe zit dit nou? Hoe kan dat? Waarom zwemmen sommigen harder?’

Na zijn vuurdoop als assistent van een onwel geraakte badmeester (13 jaar!) zit hij in 1984 aan de buis gekluisterd, Olympische Spelen in Los Angeles. Wat hem het meest fascineerde waren de interviews na afloop met de zwemmers en trainers. ‘Als jonge jongen heb ik nooit gedroomd om Olympisch kampioen te worden. Dromen over wedstrijden en medailles had ik wel, maar dan als kampioenentrainer.’ Hij weet heel zeker dat hij zelf later zwemtrainer wil worden!
De hoofdstukken over zijn verdere doorgroei en leergierigheid zijn een lust voor het oog. We stappen gauw door naar zijn aanstelling bij het grote PSV.

Zijn frisse blik met moderne trainingsmethoden sloegen direct aan, zijn open en directe manier van communiceren deden de rest. Successen leken een logisch vervolg, alhoewel dat in het begin door de buitenwacht erg opgehangen werd aan de gigantische talenten van Van den Hoogenband en De Bruijn, die echter gewoon gecontinueerd werden na hun afscheid van de zwemsport.

In diverse opvolgende hoofdstukken beschrijft Verhaeren telkens een van de vele facetten waar hij als coach mee te maken heeft: groepsgedrag, verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke zwemmers (eye-opener is dat vrouwen harder kunnen trainen), mentaliteit, assistent-trainers, artsen en fysiotherapeuten, sponsoren, media-aandacht, sportbonden, voeding, sportpsychologen en innovatie van trainingsmethoden. In alles stelt hij zijn zwemmers centraal, iedereen dient het belang van zijn sporters voor ogen te houden.

In het boek trekt Verhaeren wel continue parallellen tussen topsport en bedrijfsleven, vermoedelijk om de verkoop breder te kunnen trekken dan slechts in de sportwereld, maar storend wordt dat net niet.
Als je alles over de wijze van coachen zoals Verhaeren dat bedrijft, lijkt coachen bijna eenvoudig, het is echter slechts enkelen gegeven om continue aan de top te blijven met succes.

Het boek geeft ook een heldere kijk op wat zich soms achter de schermen afspeelt, waarbij Verhaeren flink wat foute voorbeelden geeft over de O.S. in Beijng (2008) en waarbij hij in de voorbereidende fase wat aanvaringen had met het IOC-lid Hein Verbruggen. Zijn sociale afkomst heeft hij duidelijk niet verloochent.

De verkooptechnische slogan dat het boek leest als een avonturenroman vind ik slaan als een tang op een varken. Erg interessant, lezenswaardig, boeiend en een must voor de sporter die meer over moderne coaching wil lezen vind ik passender trefwoorden.

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...