U bent hier: HOME › Wedstrijdverslagen › Dronten 2010, debuut halve marathon

Dronten 2010, debuut halve marathon

Dronten 2010
Door Wouter Smit

 

Waarom doen fietsers mee aan een halve marathon bij -5 graden Celsius en besneeuwde ondergrond?

In training voor Almere (triple-play augustus 2010, red.), loop ik regelmatig met Richard Duckers en na Almere zijn we doorgegaan met lopen. En dan is er ineens het besluit een halve marathon te gaan doen, daarna heb ik niet echt veel meer gelopen. Richard traint op schema`s van Mascha, ik sluit hier af en toe bij aan. Ik loop als ik tijd of zin heb en soms mee op dinsdagavond. Omdat ik bij de Flitstriathlon in Nijkerk Richard voor heb moeten laten gaan omdat hij op het zwem- en fietsonderdeel sneller was, maak ik bij het lopen een kans om hem in te maken.

Omdat ik me toch ernstig zorgen maak over de halve, en mijn lage aantal trainingsuren, besluit ik de dinsdagavond voorafgaand toch nog een rondje te gaan lopen. Na een km of 14 heb ik het dan zo koud, dat ik besluit nog wat thermokleding extra aan te doen als het zaterdag ook zo koud is.

Zaterdag. Ik ben zenuwachtig doordat ik niet goed ben voorbereid. (Ik houd mezelf voor dat 21,1 km nog niet eens een tiende is van de afstand van LBL waar ik toch fluitend over de finish kwam). De start is pas om 1 uur, ik heb geen idee wat ik moet eten voorafgaand aan een rondje hardlopen dus om elf uur maak ik wat zelfgemaakte erwtensoep klaar als opwarmertje. En dan staat Richard voor de deur. We pikken nog een medeloper op en gaan richting Dronten. Onderweg wordt de tactiek besproken en maken we grappen over het prijzengeld en denken we serieus na op welk moment je moet versnellen: na 5 of na 12 km?

In Dronten kunnen we omkleden in een school die te klein is voor het aantal deelnemers. Nadat we ons startnummer hebben opgehaald, gaan we een beetje warmlopen. Bij terugkomst staat het startvak al vol met deelnemers, en we sluiten aan omdat we denken dat het voor onze tijd niet uitmaakt of we voorin of achterin starten. We hebben afgesproken dat we de eerste 5 km gewoon rustig lopen, ondertussen wat kletsen en dan voorzichtig een beetje warm proberen te worden. Na het startschot ben ik Richard direct al kwijt - van je vrienden moet je het hebben - het is te druk om achter hem aan te gaan. Ik passeer wat mensen, roep sorry en pardon, omdat ik echt naar voren wil en probeer mijn tempo te pakken. De ondergrond is soms best glad en waar ik op de fiets nooit bang voor ben, ben ik nu bang om onderuit te gaan. Bochten worden stapvoets genomen, en na een km of 5 komt Duuk weer in zicht. Hij loopt in een grote groep, ik besluit naar hem toe te lopen. Wanneer er een auto het parcours op komt, geef ik gas om erachter te kunnen gaan lopen; ik heb zo’n idee dat dat vermogen scheelt. Na 200m slaat de auto rechtsaf een boerenerf op, jammer dan. Als ik de groep bereik is Richard al gevlogen en loop ik deze groep voorbij. We komen langs Camping Wisentbos, hier wonen vaders in een stacaravan (heb ik me laten vertellen), vaders die het thuis niet meer zien zitten, in een soort tussenfase zitten en nadenken over scheiden of weer terug naar huis. Net voor het tien km punt kan ik Richard bijhalen, ik babbel nog wat met de dame die achter Richard loopt (geboren Dontenaarder of Drontenaarster? en woont nu in Groningen, loopt elk jaar nog de halve als ze bij haar ouders is, ja je moet wat doen). Als ik Richard met een sprint inhaal doe ik net of ik hem niet zie, en loop hem zo hard als ik kan voorbij, om te laten zien dat ik echt sterker ben.

Dan laat ik me weer terugzakken en we praten wat. Tegelijk passeren we het 10 km punt, en Richard roept nog zoiets als van `ga maar, hoor` en ik ga. Ik probeer een paar uitvallers nog te motiveren om nog een rondje mee te lopen maar dat helpt niet want ze lopen gewoon door de andere kant op. Het 14 km punt passeer ik op 1.11.11, en precies 5 min later word ik geklokt op de 15km. Als ik zo doorga kan ik nog iets van 1.45 gaan halen. Achter mij loopt iemand die allemaal onverstaanbare klanken produceert, als oeh, aah en pff, geen idee wat dat betekent in loperstaal maar het irriteert en ik versnel mijn pas. Langzaam sterft het geluid weg en ik haak aan bij een iets snellere loper, om zo mijn tempo een beetje op te vijzelen. Als we de extra lus voor de 1,1km ingaan neem ik, zoals het een fietser betaamt, over maar hij kan niet meer aanpikken. Dan maar alleen.
Ik heb het gevoel dat de polder dreunt, de klei trilt onder mijn voeten maar het gaat lekker. Langs de kant staat een auto, uit de boxen schalt muziek: ”thank God it`s Christmas”, maar ik denk op dit moment eerder aan de duvel die achter me aan zit in de vorm van Richard, als ik een loper hoor naderen. Gelukkig is het de man die een km eerder niet aan kon pikken, maar ik merk dat ik niet meer harder kan. Inmiddels 18km bordje gepasseerd maar kan niet meer versnellen. Ik laat hem gaan. We lopen Dronten weer binnen, volgens mij is dit de meest saaie plaats van Nederland. Ik passeer weer de camping maar nu in een iets lager tempo dan op de eerste ronde. Zouden er ook tussenfase-moeders in de stacaravans wonen? De laatste paar km doen toch echt pijn en de tempoversnellingen blijven uit. De laatste 100m pers ik er toch nog iets uit wat op een sprint moet lijken, zodat ik een achtervolger net voor kan blijven. En dan na de finish staat daar weer het “Snelle Jelle team” klaar: `moet je nog een stukje?` Nou, nee bedankt. Ik wacht op Richard en na een poosje zie ik in de verte iemand aankomen die op hem lijkt maar loopt als een dronken zeeman. Kan je toch zien dat ie jaren bij de marine heeft gewerkt.

Allebei moe maar voldaan, en tevreden over de tijd (meer zat er gewoon niet in) stappen we onder de douche. Aaaaah, een koude douche, vandaar dat er geen wachtrij is. Na een paar koppen warme thee, gauw de auto in en naar huis. Blijft nog steeds de vraag: ‘waarom doen fietsers mee aan een halve marathon bij -5 graden Celsius en besneeuwde ondergrond?’ Antwoord: ‘geen idee, maar we hebben lol en denken voorlopig dat we nooit aan een hele marathon beginnen. Voorlopig….. ‘

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...