U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Medisch › Afvallen - Mascha Spoor

Afvallen - Mascha Spoor

Afvallen??? Pak het op een verantwoorde manier aan!
Door Mascha Spoor

De vreetmaand december is voorbij en meerdere mensen hebben in januari (opnieuw) het voornemen om een paar kilootjes af te vallen. Er zijn daarbij wel een paar gevaren wanneer we ons laten beïnvloeden door commerciële praatjes van fabrikanten die hun product willen verkopen, koste wat het kost.

Na een halve eeuw is hCG afslankmiddel af

 

Na een halve eeuw wetenschappelijke studies, boze brieven en waarschuwingen is voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de maat vol. Artsen, websites en afslankklinieken die nu nog hCG als afslankmiddel verkopen, kunnen rekenen op een fikse boete. Het middel werkt gewoon niet.

 

Het idee dat je hCG als afslankmiddel gebruikt is afkomstig van de Britse endocrinoloog Albert Theodore William Simeons. Simeons had ervaring met het behandelen van jongens die door een hormonale afwijking niet in de puberteit kwamen, en door een abnormale eetlust dikwijls ongezond dik werden. Die jongens leden aan wat artsen toen ‘het syndroom van Babinski-Fröhlich’ noemden. De genezing ervan was kinderlijk eenvoudig. Kregen jongens een paar injecties met het hormoon hCG, dan raakten ze alsnog in de puberteit en verdwenen de problemen als sneeuw voor de zon.

 

Moeders voor afslankers?

Bedrijven halen hCG uit de urine van zwangere vrouwen. HCG lijkt sprekend op LH, het hypofysehormoon dat de testikels testosteron laat aanmaken. Simeons bedacht halverwege de vorige eeuw dat ook bij dikke mannen en vrouwen die wèl een gewone puberteit hadden gehad, sprake was van een hormonale stoornis, en ontwikkelde de Simeonstherapie. Hij schreef er een boek over (Pounds & Inches – A new approach to obesity). De therapie kwam neer op een extreem vetvrij dieet van slechts 500 kcal per dag, en dagelijkse intramusculaire injecties met zo’n 125 IE hCG. Het zwangerschapshormoon voorkwam honger en versnelde het verlies van vet op de ‘probleemplaatsen’, aldus Simeons.

In de jaren die volgden testten wetenschappers Simeons’ aanpak tientallen keren uit. Vrijwel altijd moesten ze concluderen dat de aanpak niet werkte: of de proefpersonen nu hCG kregen of een placebo, ze hadden evenveel honger, ze voelden zich even depressief en ze vielen evenveel af.

No more hCG?

In 1977, twintig jaar na de geboorte van de Simeonstherapie, was het welletjes geweest, schreven artsen van de University of California in Los Angeles, die voor de zoveelste keer constateerden dat de aanpak niet werkt. ‘We feel that the 20 year history of the use of hCG in the treatment of obesity should come to an end.’ Het mocht niet zo zijn. Twintig jaar later was de Simeonstherapie nog steeds in zwang. Nederlandse onderzoekers verzamelden in 1995 alle studies die ze konden vinden, veegden de gegevens bij elkaar en analyseerden ze opnieuw. De uitkomst van de meta-analyse was vernietigend: hCG werkt niet!

En weer drong de boodschap niet door tot het grote publiek. Nu zijn we inmiddels anderhalf decennium verder en het internet staat bol van de advertenties voor hCG-kuren. De Simeonstherapie is populairder dan ooit. Het informeren van consumenten is kennelijk niet genoeg, bedacht de IGZ. Toen 2011 zes dagen oud was, bracht de Inspectie een persbericht uit dat aan duidelijkheid niks te wensen overliet. ‘Een arts die hCG voorschrijft of toedient als afslankmiddel voldoet niet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg’, aldus de IGZ. ‘Ook afslankklinieken of anderen die handelen in geneesmiddelen op basis van hCG als afslankmiddel, overtreden de Geneesmiddelenwet.’ Wie nu nog consumenten oplicht en hCG verkoopt als afslankmiddel kan een boete krijgen van 150.000 euro.

 

Eerst oorzaak, dan effect

Vrijwel alle aandoeningen, dit kan een sportblessure zijn, maar ook overgewicht, vinden hun oorsprong in een verkeerde balans tussen de belasting en belastbaarheid van het lichaam, zowel lichamelijk als geestelijk. Essentieel is om eerst de oorzaak van het overgewicht te achterhalen, alvorens ‘zomaar’ een dieet te starten of ineens de hoeveelheid sporten te verdubbelen. De oorzaak kan heel onschuldig zijn, waardoor met kleine aanpassingen in het voedingspatroon en gerichte lichaamsbeweging vrij snel effect te boeken is in vermindering van het lichaamsgewicht. Maar er kan bijvoorbeeld ook storing in de stofwisseling, tekort aan bepaalde vitamines &mineralen of een darmprobleem aan de hand zijn, waardoor het lichaamsgewicht niet verminderd. En laten we de factor stress niet vergeten. Bij de aanwezigheid van stress heeft het lichaam geen energie meer over om ook te werken aan het verliezen van de overtollige kilo’s.

Voor meer informatie en begeleiding m.b.t. afvallen op een verantwoorde manier kunt u contact met mij opnemen via email: orthomoleculairzeewolde@xmsnet.nl of via tel nr: 5222525 - praktijk Paramedisch centrum Luxor.

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...