U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Vancouver - trainingskamp

Vancouver - trainingskamp

Sporten in Vancouver
Door Tom Fokkens

Het mag geen geheim zijn dat ik na een mooi triathlon seizoen zowel mentaal als fysiek opgebrand was. Geplaagd door blessures en een afnemend gevoel van plezier in de sport maakten alle evenementen na mijn halve triathlon in Eupen niet tot wat ze hadden moeten zijn. Toen mij na een maandje vrij te hebben genomen van al het sportgebeuren, de kans werd geboden om enkele weken aan de andere kant van de wereld te spenderen, en daar mee te trainen met de triathlonclub van University of British Columbia, greep ik deze dan ook met beide handen aan. Een periode van mentaal opladen voor het seizoen van 2011, terwijl ik langzaam mijn lichaam weer prepareerde om enkele maanden van training aan te kunnen, zou precies zijn wat ik nodig had.

            Vooral ontevreden over mijn prestaties in het water ben ik niet iemand om daar de gaten ook te laten liggen. In Leiden ben ik inmiddels al aangesloten bij een zwemclub waar de lat dusdanig hoog ligt dat het voelt als een privilege om er te mogen trainen. Het is een broedplaats voor nationaal kampioenen met 12-jarigen die me aan alle kanten voorbij zwemmen.  Vancouver bood me die prikkel (gelukkig?) op een andere manier, namelijk in de vorm van zwemcoach Ivan, een 72-jarig zwemgenie uit Hongarije. Onze zwemtrainingen (3x per week) werden door hem verzorgd en hebben mij geweldig vooruit geholpen. Niet alleen in de jaren ’60 onderdeel van de Hongaarse waterpolo elite, ook nu zwemt hij nog regelmatig (op wereldniveau), met als specialiteit de 200 meter vlinderslag! Hij was naar eigen zeggen misschien niet de snelste meer, maar binnenkort zou hij in een nieuwe leeftijdsgroep zitten en zou er weer gewonnen worden! Een inspiratie voor een broekie als ik. 

            Het vermelden waard is de locatie van deze zwemtrainingen: het open 50 meter bad in het nationale UBC Aquatics Centre, compleet geplaveid met memorabilia van nationale kampioenschappen, wereld kampioenschappen en natuurlijk de Olympische Spelen. Je zwemt er toch net iets harder door.

Met zelfs enkele één-op-één sessies met Coach Ivan om alle oneffenheden uit mijn techniek te halen, is het enige wat mij nog in de weg staat om in ieder geval het zwemgedeelte van mijn seizoen tevreden af te sluiten. Het komt nu aan op meters maken en niks dan meters maken!

Een belangrijke maar wellicht vreemde toevoeging aan mijn trainingsarsenaal is poweryoga. Daar aangeboden door de triathlon club door een amper Engels sprekende coach is het de perfecte combinatie van rekken en core stability die ik mij maar kan wensen, en het is bovendien leuker en interessanter dan met een fitnessbal in de weer zijn. Ik twijfel er dan ook geen moment aan dat dit de oplossing is voor mijn achillespees en knieproblemen (voortkomend uit een te strakke kuit) en een behoorlijke stap naar een soepele en sterke rug voor de uren op het tijdritstuur. Een absolute aanrader voor de wellicht sceptische TVZ’er.

Je kunt geen “Vancouver” schrijven zonder “heuvels”. Waar wij als Flevolanders alles platgooien, maakt Vancouver een wandeling naar de supermarkt zelf voor deze, naar eigen inzien vrij fitte triatleet al een training. Geen dag ging er voorbij zonder strakke en vermoeide benen, en dan heb ik het nog niet eens over de hardloopsessies.

In de laatste maand van mijn seizoen geplaagd door achillespees klachten stond hardlopen bij mij op een erg laag pitje. Deze maand in Vancouver heb ik dan ook gebruikt om langzaam op te bouwen en weer in het ritme te komen. Geheel in lijn met mijn doel het komende jaar (de halve triathlon van Gerardmèr) was ‘rustig aan’ dan ook het motto. Desondanks is mijn eerste training met de club gedenkwaardig: een uur lang met een tempo van 3:20 tot 3:25 per kilometer. Al kan ik deze snelheid niet numeriek confirmeren, het ging er goed hard aan toe en was eigenlijk een ongeorganiseerd zooitje waarbij de sterke hardlopers alleen maar de snelheid omhoog zaten te duwen. De groepsleider moest op een gegeven moment zelfs de staart loslaten. Eenmaal thuis voelde het alsof ik een wedstrijd had gelopen!

De natuurparken in en random Vancouver lenen zich uitstekend voor de rustige, lange verkenningstochten die de hardloper zo ten goede komen, en ik had er geen enkele moeite mee om mijn vriendin afstandtechnisch naar haar eerste 10km te begeleiden.

            Vancouver leende zich uitstekend om me fysiek en mentaal op te laden. Waar ik in september nog niet aan wedstrijden of evenementen wou denken, slopen deze gedachten (samen met “trainingschema’s”) er toch langzaam weer in. Veel (triathlon-) kennis rijker en gewapend met nieuwe ervaringen ben ik klaar om maximaal te presteren en te genieten in het 2011-seizoen. Terug in Nederland voel ik me al fitter en sterker dan zelfs in mijn piek-momenten van 2010!

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...