U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Skiken met Ingrid Munneke

Skiken met Ingrid Munneke

Dagcursus Skiken
Door Ingrid Munneke

Hoe ik erbij kwam, weet ik niet meer. Sinds ik niet meer zwem vanwege een chloorallergie, zoek ik een buitensport waarbij ook het bovenlichaam moet werken. Iets, wat je zomaar kunt doen zonder eerst van alles te moeten regelen. En ik vond skiken, en de website van Marjo uit Dronten.

Skiken blijkt een soort off-road skaten te zijn met stokinzet als bij het langlaufen. Ik heb wel een stel skates in de schuur, maar gebruik ze bijna nooit. Ten eerste zitten de schoenen niet echt lekker en ten tweede vind ik het alleen leuk op superglad asfalt. En waar heb je dat, behalve zo af en toe enkele meters. Met de luchtbanden van de skikes schijnt dat probleem opgelost te zijn. Zelfs over steentjes en paden voor de moutainbike schijnt men te kunnen skiken.

Dit moest ik uitproberen.

Marjo had voor het eerst een hele dagcursus in het aanbod, inclusief het materiaal en de versterking van de inwendige mens. Na wat heen en weer gemail over o.a. de datum, was het zover.
Zaterdag 6 november reed ik in stromende regen naar Harderwijk. Op het parkeerterrein van het nieuwe Van der Valk Hotel zou ik de cursusleidster Marjo en mijn medecursisten ontmoeten: Alyssa, Yoka, Josephine en Theo helemaal uit Beverwijk. Op het juiste moment stopte de regen en zijn we naar de weg langs het speelterrein verderop verhuist.

Het aandoen van de skies viel direct mee. Gewoon de voet erop en met klittenband vastzetten. En nu de mooiste uitvinding van het geheel: met een band om je onderbeen wordt een rem bediend! Even het been naar voren schuiven en de rem zit op het achterband. Dat systeem hebben we in de loop van de dag goed getest, ook bergafwaarts (dat kan op de Veluwe…)

Na wat uitleg over het materiaal even onwennig heen en weer stappen op het grasveld. De skikes zijn wat langer dan skates en met bijna 2 kg per skike voel je dat je wat te tillen hebt. Daarna de eerste rolpogingen op het asfalt. Dit kost meer kracht dan ik had verwacht. De skikes rollen niet echt door. Nu komen ook de stokken tot inzet: armen recht naar voren, insteken en doordrukken tot de armen achter het lichaam zijn. Na een paar keer heen en weer voel ik het al in mijn bovenarmen. Dat was ook de bedoeling.

Marjo toverde koffie en gevulde speculaas uit de kofferbak. Daar waren we echt aan toe. Daarna nog een uurtje oefenen met stoktechniek en remmen. Er ontstaat wat meer vertrouwen in de skikes en de remmen en we gaan steeds harder. De eerste zweetdruppels komen te voorschijn. En nu komt zowaar de zon er nog bij! De jas gaat nu echt uit.

Voor de lunch verhuizen we naar Boshuis Drie. Gezellig! Heeft wel wat weg van een skihut. Zo voel ik mij ook een beetje: net als op skivakantie. Zou dit door de stokken komen? Want buiten is het toch echt pas goed herfst, met allemaal mooi verkleurde bomen om ons heen.

We leren elkaar een beetje kennen, wat ook het voordeel is als je een hele dag met elkaar op stap bent. We krijgen een stevige lunch van Marjo waarna ik even moeite heb om weer op gang te komen. De auto brengt ons naar een plekje in de Ermelose heide. Marjo had daar wat glooingen voor ons gevonden die we nu in verschillende technieken omlaag en vooral omhoog mogen. Puuh. De schaapskudde verderop zal wel verbaasd zijn over de de manier waarop wij over het fietspad bewegen. Marjo’s gezin is ondertussen ook komen kijken naar onze verrichtingen. De oudste zoon fungeert als fotograaf en dat doet hij heel serieus.

De tijd vliegt om. Het is al weer tijd om terug te gaan naar de auto’s. En ja hoor: we zijn er maar net, en het begint weer te regenen. Dus snel de skikes opgeruimd en in/rond de Transporter van Alyssa nog even wat eten en drinken. Marjo had van alles in haar toverbox, van bananen tot snoep. En daarna was de gemeenschappelijke conclusie dat deze dag skiken naar meer smaakt. Marjo heeft daar uiteraard een oplossing voor: zelf een set aanschaffen bij haar. Gelukkig komt Sint binnenkort in het land.

Trouwens, ik kreeg spierpijn in mijn bovenrug en mijn biceps. Gek, he?

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...