U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Helden › Jean Nelissen

Jean Nelissen

HELDEN : JEAN NELISSEN
Door Paul Lindeboom

De intrede van de “oortjes” wordt in zijn algemeenheid als oorzaak gezien van het iets minder spannende moderne wielrennen. Persoonlijk denk ik dat de terugtreding van Jean Nelissen als co-commentator daarvoor verantwoordelijk was. Samen met Mart Smeets vormde hij een tandem die zeer goed op elkaar ingewerkt was, waarbij Jean Nelissen verantwoordelijk was voor alle weetjes en kennisfeiten, want hij was een wandelende en sigaarrokende wielerbibliotheek. Vergeten wordt dat hij zelf ook een aardig potje kon fietsen, onze aimabele Limburger sportjournalist.
Onderstaand een alleraardigste anekdote over een soort Koppelkoers samen met Joop Zoetemelk uit het onlangs gepubliceerde “Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen”, een hommage vanwege diens overlijden eerder in 2010.

Merkwaardigerwijs heb ik de grote sportman Joop Zoetemelk het beste leren kennen in een gentlemenkoers. In het Gelderse Hummelo werd in de jaren 80 jaarlijks een bijzonder populaire koers gehouden, georganiseerd en gesponsord door bandenfabrikant Vredestein. Een wielrenner jaagt over het bochtige parcours van 18,5km gekoppeld aan een artiest, topsporter, journalist, zakenman, etc. Er komen 130 koppels aan de start. Ik heb in die dagen maar één probleem: waar vind ik een wielrenner die hard genoeg op kop kan rijden? Ik heb de Gentlemenkoers al twee keer gewonnen, de laatste keer met Popke Oosterhof. Hij won vorig jaar de tijdrit in Olympia’s Ronde van Nederland maar was zich niet volledig bewust van zijn rol als gangmaker voor mij. Onderweg loste ik hem een paar keer af, want Popke reed naar mijn gevoel niet hard genoeg. Hij werd kwaad: ‘Als je mij nog een keer passeert, stap ik af”. Noodgedwongen bleef ik in zijn achterwiel rijden, we wonnen wel maar het was krap.

Dus zoek ik naarstig naar de beste tijdrijder. En dat is Joop Zoetmelk, die eerder al twee tijdritten in de Tour de France won. Ik bel hem in Parijs en leg de situatie uit. ‘Ik kom!’
Martijn Lindenberg, de beroemde regisseur van o.a. het huwelijk en de kroning van Beatrix, Elfstedentochten en de Tour de France, en ikzelf besluiten een dag eerder af te reizen naar Hummelo om uitgerust aan de start te verschijnen, maar het noodlot kruist ons pad. Op weg naar onze slaapkamer ontmoeten we de heer Oorlog, directeur van Vredestein. ‘Goh, wat leuk dat jullie er al zijn. Kom mee, dan schenk ik een drankje in mijn kantoor.’ Uit beleefdheid volgen wij de heer Oorlog, maar “drankje” blijkt whisky in limonadeglazen van Hero.
Wij liggen een paar uur met een Oorlogiaanse bedwelming in bed, als er hard op de deur wordt geklopt.  Het is zeven uur in de ochtend en we liggen pas twee uur op bed! Joop Zoetemelk, die vanuit Parijs in zijn eentje de hele nacht in zijn auto naar Hummelo is gereden, roept: ‘Opstaan, warmrijden! Joop is onverbiddelijk. Dan dringt het tot mij door wat een intrinsiek groot sportman mij optrommelt. Tourwinnaar, wereldkampioen, en dan benauwd dat hij met een halfdronken journalist een in feite onnozele koers als de gentlemenrace niet zou kunnen winnen. Ik stel hem enigszins gerust. ‘Joop, maak je geen zorgen, we rammen ze er allemaal af.’

Om halftien staan we aan de start. Joop wordt door het talrijke publiek uitbundig toegejuicht. De omstandigheden zijn allerminst ideaal, er staat veel wind en het regent. En ik heb hoofdpijn….
Joop start als een raket. Ik schakel mijn favoriete versnelling 53 x 13 (per omwenteling van de pedalen ongeveer 10 meter) en ik maak mij zo klein mogelijk achter zijn rug. Joop Zoetemelk en ik vliegen in Hummelo over het parcours. Alleen in de bochten kan ik hem met zijn onnavolgbare techniek niet bijhouden, dan moet ik een enorme inspanning leveren om 5 tot 10 meter verschil goed te maken. Want Joop wacht niet. Wel kijkt hij voortdurend  onder zijn arm door of hij mijn voorwiel nog ziet. Tenslotte finishen wij in de snelste tijd met een professioneel  gemiddelde snelheid  van 45km en 677meter.  In de wind en in de regen. Joop straalt. Alsof hij zojuist opnieuw de Tour heeft gewonnen!

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...