U bent hier: HOME › Wedstrijdverslagen › Buitenwaterevenement van Bodegraven (5km)

Buitenwaterevenement van Bodegraven (5km)

5km Open Water Bodegraven
Door Tom Fokkens

 

Gebruik makend van het geweldige nieuwe initiatief van de NTB en de KNZB wist ik na wat heen en weer gemail een startnummer te bemachtigen voor een lange afstand open water evenement van laatstgenoemde bond. Het had wat voeten in de aarde, want dat ze de drempel hoog probeerden te houden voor buitenstaanders was wel begrijpelijk, en ook direct duidelijk. Waar ik, als sobere triatleet, verscheen met niks dan een brilletje, een handdoekje, een banaantje en een vriendin, brachten de andere zwemmers complete families mee met koelboxen, strandstoelen en partytenten om zichzelf de hele dag aan de waterkant te settelen. Het is een ander cultuurtje.

            Na een vlotte inschrijving, waar ik meteen leerde dat ik de enige triatleet was die van dit nieuwe initiatief gebruik maakte, leerde ik meteen hoe gesloten het open water zwem cultuurtje is. Ik zag dit als een leuk evenement, eenmalig in het seizoen, om even mijn limieten in het water op te zoeken. Dit gold alleen voor mij, aangezien duidelijk werd dat alle andere jongens (en meiden) dit wekelijks deden met een vast startnummer toen ik meerdere malen werd gevraagd “wat is je startnummer?”, ipv “wat is je naam?”. Een gesprek kwam niet echt op gang. Het is een ander cultuurtje.

Met een bus werden we in twee groepen naar een plek 5km uit Bodegraven gereden. Het idee was om de Rijn te volgen tot we weer op de plek van inschrijving aankwamen. Er lagen twee boeien waartussen we startten, voor de rest geen enkele aanduiding tot 500 meter voor de finish. We hoefden niet eens links of rechts te houden, de Rijn was van ons. Hopende dat er geen plezierjacht over mijn hoofd zou denderen, ging ik er maar voor.

Speedo aan, duikbril op de kop en badmuts over de oren sprong ik het water in voor de liggende start. Ik was er nog niet of we werden weggeschoten. Iedereen – behalve ik – ging ervandoor of het vuur aan de schenen werd gelegd. Nog niet bekend met de buitengewone talenten van de gemiddelde open water zwemmer, dacht ik de eerste afgevallenen wel weer op te pikken na een kilometer of wat. Dat was niet het geval. Na 50 meter en de eerste bocht was iedereen compleet uit zicht en ik heb niemand meer teruggezien tot aan de finishlijn  -- waar ze hun 3e bakkie koffie al wel op hadden.

De demotivatie sloeg pas in na een kilometer. De organisatie had ons eerst 500 meter met de stroom mee laten zwemmen, om daarna om te keren en de rest van de afstand met de stroom tegen te laten ploeteren. (Al vermoed ik dat ik de enige echte ploeteraar was). Dit was ook ongeveer het punt waar de eerste vrouwen me passeerden, die iets na ons waren gestart. Op mijn weg naar Bodegraven ben ik dan ook gepasseerd door elke denkbare categorie, afstand en leeftijdsgroep.

De mantra “je eigen wedstrijd racen” is er gelukkig één die ik heb gehandhaafd. Na ongeveer, naar gok, een uur zwemmen – wat een lange, lange tijd is om van je zintuigen ontnomen te zijn in het donkere water van de Rijn – kwam naar ik hoopte troost. Ik moest er toch wel bijna zijn? Ik zwem al een eeuw of wat. Aan de oever had ik een rood/wit bordje voor fietsers gespot, en er vrij zeker van dat er “Bodegraven <1km” of iets soortgelijks op zou staan, besteedde ik er extra aandacht aan. Dat had ik niet moeten doen. “Bodegraven 3km”. Nog niet eens op de helft.

De moed inmiddels flink in de schoenen is er maar één ding te doen: doorgaan. Bodegraven was ook nog een eind wandelen op blote voeten en je wilt niet aan jezelf toegeven dat je een grandioze vergissing hebt begaan.

Na nog een eeuwigheid kwam toch eindelijk de sluis, die de dorpsgrenzen markeert, in zicht. Hier kwam het echte euvel pas aan bod, en dit was een moment waarop ik afvroeg of ik het zou overleven. Met mijn armen gereduceerd tot rubber, de trechter-achtige werking van de sluis op het water dwingde mij bijna tot stoppen. Voor mijn gevoel heb ik een kwartier gespendeerd om die luttele 10 meter te overbruggen. Het was alsof ik bergopwaarts zwom. Uit het zicht van de reddingsploegen aan de kant, ik had geen andere keuze dan door te zetten. Eindelijk uit het sluisje was er dan ook bijna iemand die al in het water sprong om me eruit te trekken, maar – waarschijnlijk tegen beter weten in – wuifde ik hem weg.

De laatste kilometer valt nog niet eens te vergelijken met het landelijke equivalent kruipen. Het was ploeteren tot de finish die, gelukkig, in zicht was maar nog eindeloos ver weg. Om het van kwaad tot erger te maken: eindelijk daar vergat ik direct af te tikken dus na een dikke anderhalfuur en 6 minuten heb ik ook nog eens 5 seconden extra verspild!

Al met al heb ik mezelf waanzinnig leren kennen. Ik ben niks dan trots om dit uitgezwommen te hebben, al was het misschien onverstandig om zoiets te proberen met de kortere afstanden die ik op dat moment trainde. Het was een leermoment, een moment van ervaring en een moment waarop ik mijn grenzen heb opgezocht en overbrugd.

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...