U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Helden › Eric van der Linden

Eric van der Linden

HELDEN
ERIC VAN DER LINDEN

De Adelaar van Schagen, wat een bijnaam. Sowieso is het feit dat je een bijnaam hebt bijzonder en dat credo gaat absoluut op voor ex-triatleet Eric van der Linden. Goedbeschouwd Neerlands laatste triatleet die op de kwart-triathlon van wereldklasse was, zeker waarbij het fietsparcours over heuvel- of bergachtig terrein voerde. Daarnaast was hij de eerste triatleet die zich wist te kwalificeren voor de allereerste keer dat triathlon op een Olympisch affiche prijkte. Naast triathlon was Eric van der Linden ook een opvallende persoonlijkheid.

Eerst maar eens nader inzoomen op de triathlonsuccessen van Eric. Nee, wacht, de meeste lezers kennen hem natuurlijk niet, dus eerst maar eens voorstellen. Eric kan het best omschreven worden als het knappe tweelingbroertje van Dolf Jansen. Mager, ingevallen gezicht, bleek en een beetje Slavische jukbeenderen die ietwat geprononceerd uitsteken. Geen brilletje zoals Dolf, maar verder wel het voorkomen van een marathonloper. Wat hij dan ook wel kon, in 2009 debuteerde hij in Rotterdam met een recreatieve voorbereiding in 2u41min (61e). Lopen kon hij overigens in zijn toptijd wel aardig, in 2002 werd hij, op het hoogtepunt van zijn triathloncarrière, en passant Nederlands kampioen veldlopen.

Meest opvallend waren echter zijn prestaties op de fiets. Als eerste Nederlander wist hij een aantal World Cups te winnen, zoals in Schliersee (ook wel de Alpen triathlon genaamd, in Zuid-Duitsland) zowel in 1996, 1997 als in 2000. In 1997 sloeg hij ook toe in de World Cup van Embrun (Frankrijk, met de col d’Izoard in het parcours) en in Genève, ook niet echt vlak.
In die dagen werden de World Cups nog standaard uitgezonden op vrijdagochtend op Eurosport, en bij toeval belegde jullie redacteur zijn studieverlof op die dagen. Meest indrukwekkend was zijn deelname aan het EK in het Hongaarse Karlovy Vari, waar hij weliswaar derde werd maar de wedstrijd volledig domineerde en pas in de laatste kilometers van het looponderdeel (ook heuvelachtig) de koppositie verloor. Dit EK was overigens al in 2001 en zijn eindtijd was 2:04:20. Een eindtijd die de zwaarte van het terrein aangaf, want Van der Linden’s besttijd staat op 1:45:10 (NK Roermond, tweede), een tijd waar je anno 2010 nog steeds tot de wereldtop zou behoren.
Eric scoorde nog meer opmerkelijke successen, zoals tweemaal Nederlands kampioen kwart-triathlon en derde op het EK in Stein. In de Limburgse heuvels debuteerde hij later ook op de halve triathlon en werd daar 3e in 4u10min.

Nationale bekendheid kreeg hij echter pas tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000, want aan Van der Linden werden heuse medaillekansen toegedicht. En dan komt de NOS wel naar je toe (of was dat de slogan van de TROS?). Die medaillekansen waren overigens wel reëel, want eerder dat jaar had Eric tijdens de try-out van het parcours (tijdens een ITU wereldbekerwedstrijd) een vierde stek gescoord en werd hij op het WK in Perth, onder vergelijkbare omstandigheden, zesde.
Maar wat was de deceptie groot. Van de vier man sterke brigade kwam alleen Rob Barel (als oudste Olympische deelnemer notabene) hardlopend over de finish. De rest was zo teleurgesteld in hun eigen prestaties, dat ze wandelend, en zichtbaar gefrustreerd, over de streep kwamen. De triathlonwereld sprak er schande van dat ze op die manier, voor een miljoenenpubliek achter de TV, het sportieve bijltje er bij neergooiden. Slechtere promo voor triathlon, debutant op de OS, was niet denkbaar. Is het wel vermeldenswaardig dat Van der Linden 43e werd? (En “beste” Nederlander?).

Dat chagrijn op zijn gezicht was overigens wel een van zijn kenmerken. De Slavische look maakte het waarschijnlijk erger dan het was. Vreemd was het dan ook om te zien hoe Van der Linden werkelijk helemaal los ging tijdens zijn hobby: deejay tijdens house en hip/hop-festivals. Freaky van der Linden werd hij toen ook wel eens genoemd in zijn Aussie-broek.
Opvallend was ook Van der Linden’s herintreding in de triathlon-scène. Hij was de oprichter van Triathlon.tv, het aanbieden van triathlonvideobeelden op internet (klinkt nu als doodgewoon, maar hij was echt de eerste in zijn soort). Tijdens wedstrijden zag je ‘m met zijn magere koppie en veel te grote helm achterop een motor zitten a la Theo Koomen, er vanaf springend en sprintend naar een goeie stek om shots te maken. Geinig detail, op zoek naar de goede stek passeerde hij (incl. camera in de hand en met helm op) meerdere deelnemers….. hij kon echt wel hardlopen.
Op het gebied van multi-media was Van der Linden zoals genoemd erg vooruitstrevend op velerlei vlak, hij was dus uiteraard een van de eerste met een website: www.ericvanderlinden.com, met daarop een leuke anekdote hoe je een topper kunt worden. Eric: ‘Aan alle successen gaat vele jaren van training aan vooraf. Zo ook in mijn geval. Mijn eerste triathlon dateert van 1987. De jeugd triathlon van Schagen wel te verstaan. Door mijn moeder met de sport in contact gekomen, die op dat moment deel uit maakten van het organisatie comite triathlon Schagen. Met een zwemachtergrond en een goede coopertest in de benen, moest dit mij toch wel goed afgaan. Maar wat viel dat tegen!...Het begon al met het zwemonderdeel afwerken in buitenwater. Niks geen wetsuits. Nooit een isolerende speklaag gehad. Door de koude kon ik geen borstcrawl slag meer zwemmen, dus met een schoolslag achter in het veld de 500m uitgezwommen. Half onderkoelt de geleende racefiets, met bagagedragers, op en uiteindelijk met de steken in de zij hardlopend over de finishlijn..’ Op de website staan ook een aantal van de genoemde Eurosport-uitzendingen opgenomen (nostalgie).

In de laatste uitgave van het NTB-blad viel te lezen dat Eric van der Linden recent toegevoegd is aan de technische staf van het NTC in Sittard, een Olympisch steunpunt voor jeugdige toptriatleten op weg naar de OS van Londen.  De keus voor Van der Linden was niet vreemd, in de laatste twee jaar deed hij al van zich spreken door een eigen team op te richten voor begeleiding van talentvolle sporters.

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...