U bent hier: HOME › Wedstrijdverslagen › Tecklenburger Rundfahrt

Tecklenburger Rundfahrt

DIE TECKLENBURGER RUNDFAHRT
Door Paul Lindeboom

Het fietsdoel vorig jaar, die Höhe Riesen, in het Sauerland, over mooie glad geasfalteerde wegen, was na twee jaar Ardennen dermate goed bevallen dat prolongatie logisch leek. Degenen die de Waalse of Ardense Pijl gereden hebben, zullen weten wat ik bedoel met iets minder prettig neergelegd asfalt door onze zuiderburen. En aangezien we nog niet een keer hetzelfde parcours prolongeerden, viel het oog op de hoogtemeters in het Teutoburgerwald, net over de grens voorbij Oldenzaal.

De opmerking dat de keuze verder niet gegaan is zoals het hoort, maak ik slechts om jullie nieuwsgierigheid te prikkelen maar komt niet in aanmerking voor de schoonheidsprijs. De opkomsten in de voorbereiding ook niet echt. We zitten nog enigszins in de nasleep van de kredietcrisis, maar tussen Pasen en Pinksteren is half Nederland op vakantie of aan het inpakken.

De inschrijving voor de tocht zelf is dan ineens verrassend hoog te noemen. Met relatief weinig reclame – tijdens de donderdagse fietsavonden werd er door een niet nader te noemen persoon slechts over een of ander loopevenement gesproken – stonden er een week vooraf toch mooi 15 personen ingeschreven op de website. Ja, 25% meer dan vorig jaar!

Via een fijne collega, een sportinstructeur met een rijk zwemverleden op de 800m vrij en dus een bekende van onze hoofdtrainer zwemmen (en hiermee zijn alle triathlononderdelen toch maar weer mooi genoemd), worden twee luxe Jack-de-Vries-appartementen gereserveerd op de Prins Clauskazerne in het historische stadje Münster.
Het verzamelen van de 8 deelnemers aan de overnachting en de reis gaan voorbeeldig. Iets minder is het niet-rook verbod, in het 400m verderop gelegen barretje zitten we dus in de rook.  Het zal de pret niet drukken en we hangen aan de lippen van Bas Pieterse als hij lyrisch verhaalt over een zeer oude miljardair met een zeer jonge, bevallige vrouw. Geld maakt dus wèl gelukkig.

Letterlijk een verschil van dag en nacht is de verzameling van de zaterdagochtend-gangers. De 7 deelnemers hebben geen gezamenlijke vertrektijd gelezen in het bericht óf hebben een heel bericht niet gelezen of vertrekken gewoon zelfstandig. En de zaterdagochtend-gangers vertrekken gelijk voor de tocht en wachten niet nog eventjes op de anderen. Vrijheid, blijheid maar zo missen ze dus bijvoorbeeld Hartger Vrijheid. (Opgaaf voor thuis: probeer eens een zin te bedenken door te beginnen met iemands achternaam en er ook mee te eindigen.) Hartger is niets veranderd en zit nog steeds strak in het vel. Later zal blijken dat hij ook aan snelheid niets heeft ingeboet als hij ons na 40km inhaalt maar een kwartier later is vertrokken.

De tocht zelf lijkt op thuis komen na jarenlange afwezigheid. Lijkt dus in niets op de tocht in het Sauerland van vorig jaar maar op……. de Waalse Pijl! Vreselijk slecht wegdek, met name in de beklimmingen. Wie maakte ook al weer de vergelijking met door een verticuteerhark bewerkt terrein? En als we het dan over de beklimmingen hebben, die zijn net niet met de Waalse Pijl te vergelijken. Ze zijn namelijk steiler!! Op de website hadden we al gelezen over beklimmingen van 25%, maar niemand had verwacht dat dit voor bijna alle beklimmingen gold. Resultaat: op de eerste beklimming staat al iemand langs de kant met een gebroken ketting en in de laatste beklimmingen staan er meerdere langs de kant met kramp. Eveneens gespot: meerdere wandelende fietsers en sommigen keerden zelfs gewoon terug. Hulde aan Mylène die alle beklimmingen fietsend gehaald heeft.

Alsof het allemaal nog niet zwaar genoeg was, kregen we vanaf halverwege de koers ook nog te maken met regen, wat met name de afdalingen extra gemeen maakte want bijna alle afdalingen (LET OP! LET OP!) kenmerkten zich door de passage van een rijksweg of scherpe bocht.

Gelukkig lijden de meeste sporters wel aan een of andere vorm van sado-masochisme, want door bovengenoemde “ontberingen” heeft elke fietser na afloop dus wel iets van yes!! Toch maar weer mooi geflikt! En als Bas van zijn hartslagmeter afleest dat hij in 100km ongeveer 3500 kilocalorieën verbruikt heeft, is het zo vreemd nog niet dat bijvoorbeeld Gerco twee patatjes mét wegtikt omdat de Bratwurst uitverkocht is.
De zaterdag-gangers zijn dan ook al weer naar huis en lopen dan ook Olav Hoekwater mis. Oh ja, of ik jullie allemaal de groeten wilde doen.

Domper van de dag: ik kijk ’s avonds naar het verslag van de Giro. De etappe waarin “Vino” het roze terug veroverde. De etappe over de Via Bianche….. stromende regen en met onder modder besmeurde renners …….. onze ontberingen verbleken toch wel enigszins…..

Na een nachtje slapen overheersen toch weer louter positieve gevoelens. Het Teutoburgerwald is slechts op twee uur rijden waard om in de toekomst nog eens bezocht te worden, in welke setting dan ook. In het maandblad Fiets werd twee jaar geleden een artikel gewijd aan mountainbiken in deze omgeving. Ik ken toevallig een collega die net over de grens woont en hier wel eens fietst. Interesse? We vertrekken  zaterdagochtend om 06:30.

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...