U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)

Ard Schenk - Boekbespreking

BOEKBESPREKING
ZWEMMEN - NICOLA KEEGAN
Door Paul Lindeboom

 

Philomena Ash wordt geboren als huilbaby die nauwelijks één uur aan een stuk slaapt. Haar radeloze ouders stappen af op de lokale zwemclub en een wonder geschiedt: de baby spartelt driftig in het rond en is rustig.  Iedereen is verbijsterd over zoveel tomeloze energie en oertalent.

Philomena blijkt geboren in een vreemd en zeer vroom katholiek gezin. Vader Leonard, als wetenschapper gespecialiseerd in vleermuizen en hobby-piloot, maakt voortdurend ruzie met zijn vrouw die aan allerlei fobieën leidt. En ze heeft drie zussen: Bron, met wie ze op voet van oorlog leeft, de verwende Dot (want doet alles wat papa en mama vragen) en de stiekem stickies rokende Roxanne. In de jeugdjaren worden de drie meiden doordeweeks opgevoed en geschoold door nonnen en krijgt ze zwemles van een pater. Wanneer Bron ziek wordt – ze heeft de ziekte van Hodgkin – verandert alles en stijgen de interne spanningen. Wanneer Bron sterft, is het vooral vader Leonard die ontspoort. Hij ‘stort neer’ met zijn vliegtuig, al vermoedt Philomena dat het niet om een ongeluk ging maar om zelfmoord. Philomena trekt zich in zichzelf terug en stort zich op het zwemmen, de fobieën van de moeder worden zo mogelijk nog erger (en verlaat nauwelijks nog haar bed) en de stickies rokende zus loopt regelmatig van huis en school. Dit eerste deel van het verhaal, ongeveer de eerste 100 bladzijden zijn wel zware kost om te lezen.

Het tweede deel is interessanter want als haar zwemtalent blijkt, verhuist ze naar een gastgezin in Californië, waar ze door de dochter des huizes niet echt met open armen ontvangen wordt, en wanhoopt in eenzaamheid om haar magere botten, platte borsten en uitblijvende menstruatie. Ze heeft het geknipte figuur om te zwemmen, niet om jongens te versieren. Ze heeft echter ook hele grote voeten en in Californië wordt ze professioneel omringd door supercoaches en techniektrainers. De diëtiste weet ze handig te ontglippen. Het geregelde eetpatroon thuis verpulverde volledig na de dood van Bron en haar vader. De moeder houdt nauwelijks iets binnen en eet enkel M&M’s en vage, vloeibare vitaminebrouwsels. Philomena geraakt verslaafd aan suiker en gaat zich te buiten aan stroopwafels, koekjes en chocolade. Het enige gezonde wat ze binnenkrijgt, zijn de twee amandelen die ze voor elke wedstrijd in haar mond stopt – één van de vele rituelen waaraan ze zich vastklampt. Het meisje uit de zonnebloemstaat blijkt een enorm talent en ze begint te trainen voor de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984.

Vanaf dit punt tot de laatste drie onbegrijpelijke hoofdstukken – ze blijkt haar vader, waarmee ze geen goede relatie had, toch heel erg te missen en voert ondanks zijn dood hele gesprekken met hem – wordt het boek toch naar een redelijke climax toegewerkt. Successen op drie opeenvolgende Olympische Spelen en nationale roem worden gevolgd door een schouderblessure en een verbroken relatie en de hoofdrolspeelster raakt psychisch in een diep dal. Het in het zwemteam aan de zijlijn komen te staan als de problemen met haar zussen en moeder worden treffend beschreven. Als lezer raak je doordrongen van het feit dat het voor topsporters niet allemaal rozegeur en manenschijn  en dat succes niet gewoon komt aanwaaien.

Zwemmen was het debuut van Nicola Keegan en werd alom bejubeld. Het eerste deel was echter somber en zwaar op de hand. Als je dit eerste deel overslaat en deze samenvatting gebruikt, dan is het verder een prettig leesbaar boek. Voor de mannelijke lezers is er ook genoeg te genieten, want het blijkt dat er in een vrouwelijke zwemploeg redelijke schuttingtaal gebezigd wordt……

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...