U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Helden › Johan Neeskens

Johan Neeskens

HELDEN:
JOHAN NEESKENS
Door Paul Lindeboom

Vanwege de analyse vooraf over het WK Voetbal in Zuid-Afrika, las ik deze week een aardig artikel over een aantal redenen waarom het Nederlands Elftal eventueel de wereldtitel zou kunnen mis lopen.
Een van de genoemde redenen was het fenomeen penalties nemen, iets waarin Nederlandse profvoetballers niet echt uitblinken. Echter, géén enkele verwijzing naar de penalty-killer van vroeger, want tijdens het lezen van de paragraaf kwam mij direct de beelden voor ogen van de snoeihard, bijna met de ogen dicht genomen strafschoppen van Johan Neeskens. Sepp Maier, de doelman van Duitsland, schijnt nu nog last te hebben van oorsuizen… (zie foto).

Johan Neeskens is een van de absolute jeugdhelden van jullie redacteur. Een toonbeeld van doorzettingsvermogen, wars van vedetteneigingen en hard, bikkelhard. Een zinnetje in het eerder genoemde artikel, waarin gerefereerd werd naar een rode kaart van Neeskens in de wedstrijd van Nederland tegen Tjecho-Slowakijke op het EK 1976, illustreert dat treffend: “….Neeskens, wegens ja, hoe zullen we dat noemen: vanwege een poging een rechtopstaande Tjech op kniehoogte in tweeën te breken”. Heerlijk, die goeie ouwe tijd!

Johan Neeskens heeft altijd een beetje geopereerd in de schaduw van Johan Cruijff, die ten onrechte de beste speler van de wereld genoemd wordt door vele Nederlanders en Catalanen. Vergeten wordt dat Cruijff slechts glorieerde door de aanwezigheid van Neeskens. Overal waar Cruijff triomfen vierde, was Neeskens zijn schaduw. Vanaf 1970 als speler bij AJAX, waarmee hij drie keer de Europacup I won, vanaf 1974 bij Barcelona (tot 1979) met o.a. winst in de Spaanse Beker en de Europacup II en zoals genoemd het Nederlands Elftal, waarmee hij twee keer de zilveren medaille haalde. Hier hoeft niet gememoreerd te worden dat het verloren finales betrof tegen de organiserende landen West-Duitsland en Argentinië, dat maakt onderdeel uit van ons culturele (bed)erfgoed.
In Spanje zagen ze overigens in die tijd wel heel scherp de verschillende talenten van Neeskens, in 1976 werd hij verkozen tot Spaans Speler van het jaar. Helaas is zijn bijnaam daar nog steeds “Johan Segundo”, Johan de Tweede, maar in Spanje hebben ze wel meer fouten gemaakt, vraag maar aan Franco.

Neeskens heeft overigens zelf ook wel wat fouten gemaakt. Tijdens zijn periode in Barcelona was hij regelmatig te “bewonderen” in Amersfoort, waar hij in het café van tante Leen regelmatig ladderzat werd met mijn neef, die keeper was bij mijn voetbalclub APWC. De bijnaam hiervan was Amersfoortse Pils en Whisky Club en de Nees voelde zich in deze zwarte periode van zijn leven wel thuis bij deze jongens.

Die zwarte periode was echter kortstondig, Johan Neeskens werkt nu in de schaduw van Frank Rijkaard bij het Turkse Galatasaray en in de schaduw van zijn vrouw Marlis. Samen met haar richtte hij in 2001 de stichting de Nees op. Johan Neeskens: ‘Ik ben de vijftig gepasseerd. Als ik terugkijk op mijn leven, dan overheersen voornamelijk de positieve herinneringen. Ik heb als voetballer prachtige dingen meegemaakt. Twee wereldkampioenschappen bijvoorbeeld, ik heb in de mooiste stadions gespeeld en ik ben veel sympathieke mensen tegengekomen. Daarnaast heb ik een fijn gezin: een lieve vrouw en vier heerlijke kinderen.
Ik vond het daarom tijd worden om eens aan anderen te denken, aan mensen die minder geluk hebben gehad dan ik, aan mensen die het moeilijk hebben in het leven. Jeugdigen die een handicap met zich meedragen die zichtbaar is, maar ook kinderen waar de handicap niet opvalt, maar waaraan dagelijks heel veel aandacht moet worden geschonken. Wij maken van dichtbij mee, wat dat betekent. Daarom besloten mijn vrouw Marlis en ik een stichting in het leven te roepen, die steun wil verlenen aan organisaties en instellingen die werken op het gebied van zorgverlening aan jeugdigen en stimulering van gehandicaptensport. Ter gelegenheid van mijn vijftigste verjaardag hebben veel mensen een financiële bijdrage geleverd aan onze stichting als startsein voor iets heel moois.’

En zo ontstaat de relatie met opname in de Nieuwsflits. De stichting De Nees organiseert inmiddels jaarlijks fietstochten van Nederland naar (hoe kan het anders) het voetbalstadion Nou Camp in Barcelona. Tevens worden er jaarlijks diverse jeugdtoernooien georganiseerd voor gehandicapten. Vorig jaar opende hij eigenhandig het 5e Jeugdsportweekend Flevoland.
Dit jaar organiseert stichting de NEES van 1 t/m 4 september 2010 ook een meerdaagse toertocht door Nederland. De tocht wordt gereden langs 4 voetbalstadions in Nederland met maximaal 12 teams van 8 personen. Meer hierover kun je lezen op http://www.denees.nl/.

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...