U bent hier: HOME › Wedstrijdverslagen › Triathlon Huizen - debuut Rien Fokkens

Triathlon Huizen - debuut Rien Fokkens

TRIATHLON HUIZEN
Door Rien Fokkens

                                                                                                           Mijn debuut onder het motto “Hoe ouder hoe gekker”!!

Inleiding

Dit credo hoor ik de laatste tijd thuis wel vaker! Ook hoor ik vaker van mijn coach: waarom houd je het niet gewoon bij het fietsen? Hoe vaker ik zoiets hoor, des te gemotiveerder raak ik om “gekker” te doen. Volgens mij is het eigenlijk niet zo gek. Ik rijd Tom naar triathlonwedstrijden en sta dan wat te supporteren (een coach heeft hij niet nodig, want hij luistert toch niet). Dit is eigenlijk mijn motivatie (na Aalsmeer augustus 2009) om eens een triathlon te doen, als jer er toch bent, doe dan gewoon mee, gaat de tijd ook wat sneller.

Met de achtste triathlon van Huizen in gedachten, ben ik gericht gaan trainen voor deze afstand. Ergens achter in mijn hoofd heb ik voor dit seizoen ook een Olympische afstand in gedachten (na Huizen denk ik hier nog even goed over na).

In verhouding fiets ik veel t.o.v. het lopen en het zwemmen. Ik fiets vrij veel lange afstanden voor de Marmotte. Echter, ik heb me ook gericht op kortere tijdritten om hier sterker in te worden. Over de progressie op dit vlak ben ik tevreden. Ik was nog nooit sneller op de tijdritten van TVZ. Daarbij heb ik veel aan de fietstrainingen van TVZ en uiteraard aan mijn trainingen met Tom. Ik kan niet ontkennen dat ik dan af en toe wat extra’s moet geven om in het spoor te blijven, af en toe flink bijten dus. Mededogen kent hij niet, af en toe dreig ik de sponsorgelden op te schorten en dat helpt.

Het lopen is de afgelopen jaren mijn zorg geweest, veel blessures. Ik ben vorig jaar gestart met de 10 kilometers op de” Lokoloopjes”. Deze gingen goed en dus constateerde ik dat een 10 kilometer tijdens een triathlon haalbaar is. Ik train niet met TVZ, omdat ik anderhalf uur teveel vind. Ik kies vaak voor een zachte ondergrond in het bos. Dit doe ik twee keer per week en dat gaat gelukkig goed, afstand 30 to 45 minuten.

Maar dan, het zwemmen. Vanaf september vorig jaar ben ik voor mezelf gestart met het zwemmen. Minimaal 1x per week en soms 2x per week samen met Tom. Inmiddels ben ik blij dat ik in het zwembad redelijk uit de voeten kan. Ik heb wel gemerkt dat dit niet geldt voor zwemmen in open water. Dus deze zomer veel het open water in.

Het evenement

Ik had mijn voorbereiding zorgvuldig gepland. Een week voor Huizen een week vakantie in Spanje. Lekker relaxen, maar daabij elke dag zwemmen en een duurloopje. Op 9 juni weer terug en verdorie wat gebeurt er, ik voel me ziek en ben bovendien koortsig. Dat gebeurt me niet vaak. Ik schrik er van en hoop dat mijn debuut niet in gevaar komt. Op de woensdag en donderdag voel ik me echt ziek en omdat ik een man ben ook zielig, maar gelukkig voel ik me vrijdag voor de wedstrijd een stuk beter en ga ik er vanuit dat ik gewoon mee kan doen. Het zal je maar gebeuren.

Ik fiets zaterdagmorgen samen met Tom (hij doet de OD) naar Huizen. Onze coach (Nelly) komt met de auto met de rest van de materialen en een “heen en weerrijfiets” voor de ritjes van het centrum naar het strand en vice versa. Tom kan direct zijn startnummer etc. ophalen, hij start om 11.30. Ik start pas om 13.30 dus kunnen we het zwemonderdeel van Tom meemaken. Ondertussen krijg ik van Tom tekst en uitleg over waar je je spullen moet neerleggen etc. Het viel mij op dat je aan veel moet denken. Dat is niet mijn specialiteit, maar goed.

Nadat Tom op de fiets is gestapt en aan een inhaalrace is begonnen, ben ik teruggefietst om mijn startnummer etc. op te halen. Eerst stickeren en vervolgens mijn schoenen op nummer 498 achtergelaten (was ergens wel wat bang dat ze deze zouden jatten). Zo’n atletiekbaan is wel een erg groot parc fermé. Dan terug naar het strand voor het plaatsen van mijn fiets en het klaarleggen van mijn spullen. Op de weg terug hebben we Tom nog kunnen aanmoedigen tijdens zijn laatste stukje op de fiets. Volgens de checklist was alles aanwezig en moest ik het nu gaan doen. In eerste instantie trok ik mijn pak achterstevoren aan, maar dat is een beginnersfoutje. Voor de temperatuur van het water was ik niet bang, deze was 19 graden. De golfslag baarde mij meer zorgen. Ik had één keer eerder in open water gezwommen en was er allesbehalve gerust op. Er was echter geen weg meer terug en dat wilde ik natuurlijk ook niet. Ik heb me bij de start niet al teveel naar voren gedrongen. De starttoeter klinkt en iedereen stuift het water in, ik dus ook. Ik had goed gezien dat je de eerste 30 meter moeiteloos kon lopen en dat deed ik dan ook. Echter, ook ik ontkwam er niet aan, er moest worden gezwommen. Her en der werd ik geraakt en raakte ik ook een aantal concurrenten. Echter niet zodanig dat ik ze uitschakelde. Ik startte enthousiast met borstcrawl, maar kwam totaal niet goed in een ritme. Gevolg was dat ik en borstcrawl en schoolslag heb gedaan. De laatste 250 meter na het keerpunt gingen gelukkig wel beter. Ik zat echter wel behoorlijk achter in het veld en daar baalde ik best wel van (de maandag na Huizen direct in open water gaan zwemmen, dit moet beter). Ik had goed onthouden dat ik de laatste 30 meter prima kon lopen en heb dit ook weer gedaan. De wissel incl. pak uittrekken ging goed (kan natuurlijk sneller).

Gelukkig, op de fiets. Nu begint mijn wedstrijd. Als een idioot de Stichtse Brug en de dijk op. Het was er erg druk en ook wel wat gevaarlijk. Immers, er zit een keerpunt in en deelnemers van de kwart kwamen ook terug over de dijk. Het ging allemaal goed, eerst gunstige wind en terug hard werken tegen de wind in. Ik heb veel fietsers ingehaald. Zo ontdek je een voordeel van laat het water uitkomen. Zelfs in Huizen op een erg slecht fietspad met hobbels nog onverantwoord fietsers ingehaald. Althans, ik hoorde een aantal deelnemers wat sputteren en ze hadden het over een idioot. Ik kon hen moeilijk gaan uitleggen dat ik tijd moest inhalen door mijn matige zwemprestatie.

Voor de atletiekbaan van de fiets en de schoenen uit voor een heel rondje lopen op de atletiekbaan, wie heeft dat zo bedacht? Gelukkig, mijn schoenen stonden er nog en ik had ze snel aan om vervolgens te starten met een afsluitende 5kilometer. Omdat ik al een rondje atletiek had gedaan (voordeel), zat ik snel in mijn ritme en kon wederom gaan beginnen aan het inhalen van deelnemers die aanmerkelijk sneller hadden gezwommen dan ik. De finish was in het winkelcentrum Oostermeent en ik kwam redelijk fit over die finish.

Ik heb enorm genoten van de wedstrijd en vind het fantastisch om mee te doen. Zoals in het bovenstaande duidelijk is geworden. Het zwemmen heb ik als verbeterpunt 1 genoteerd en het wisselen als verbeterpunt 2. Op naar Aalsmeer, wordt het een Olympische of toch weer een achtste? Wordt vervolgd.

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...