U bent hier: HOME › Wedstrijdverslagen › Lanzarote, trainingskamp 2010

Lanzarote, trainingskamp 2010

Seizoensvoorbereidingsweek op Lanzarote
Door Krijn Haak

 

Vorig jaar ben ik in maart een week in Mallorca geweest om eens lekker wat wegkilometers te maken. Dat is mij heel goed bevallen. Probleem was wel dat rugproblemen alsnog het seizoen de vernieling in hielpen…..

Met mijn rug gaat het inmiddels wat beter en dit jaar staat toch weer deelname gepland aan de Tri-Together triathlon in Almere, samen met Ruben en René. Om een klein beetje in de buurt te kunnen komen van mijn tijd van 2008 (180km in 4:43) zal ik ook dit jaar stevig aan de bak moeten en flink kilometers moeten trainen.

 

Dat betekent dus vroeg in het seizoen tijd vrij maken om te proberen een stevige basis te leggen. Net als vorig jaar met een groep fietsers van de Wielertourclub Zeewolde een trainingsweek belegd op een warm eiland. Dit keer niet Mallorca maar een Canarisch eiland, omdat daar de weersomstandigheden nog stabieler en beter zijn. Dat bleek achteraf een prima keuze; we begrepen dat tijdens ons verblijf op Lanzarote het vliegveld van Mallorca was ingesneeuwd…..

 

Met een gezelschap van 12 fietsers verbleven we op Club La Santa, een fantastische plek voor sporters om te bivakkeren. Van alle gemakken voorzien, 50meter bad, atletiekbaan, tennisbanen, relaxzwembad, voetbalvelden, fitnessruimte, squashbanen, maar ook een sauna, masseurs en een fysiotherapeut. Deze tijd van het jaar was Club La Santa nagenoeg volgeboekt, blijkbaar is begin maart dan toch de periode dat diverse (beroeps-)sporters hun trainingskampen houden. Nagenoeg iedereen die je tegenkomt is in sportkleding en ziet er gezond/afgetraind uit. Is toch weer anders dan een hotel met bejaarde Duitsers….

 

Lanzarote is een vulkanisch eiland. Laatste grote uitbarsting was 300 jaar geleden en een fors deel van het eiland is een nationaal park waar de omgeving nog volledig zwart is. Lava is gezonde grond, alleen duurt het nogal even voordat er wat gaat groeien…. Veel kraters, niet heel hoog (wegen tot 600m) maar wel steeds licht glooiend. Geen bebossing, hooguit bemossing met af en toe een aangeplante palmboom. Het eiland rond is een afstand van 180km, precies de afstand die je nodig hebt voor een triathlonparcours. Temperatuur tussen de 20 en de 25 graden en wind. Veel wind. Het wegdek is over het algemeen prima, flinke stukken met lange rechte wegen. Feitelijk een vulkanische Flevopolder met een beetje hoogtemeters……

 

Als toerist ben je snel klaar op Lanzarote, als trainingsgebied voor een forse tijdrit absoluut fantastisch. Daar heb ik dan ook goed gebruik van kunnen maken. Fiets daar gehuurd, gewoon fatsoenlijk materiaal waar je het wel een weekje op volhoudt. Fiets meenemen kan natuurlijk ook, maar zo’n gedoe met grote koffer, vliegtuig, taxi, etc. Alhoewel, voor dit eiland een keer de tijdritfiets meenemen is wel een overweging waard…

 

Het programma zag er eigenlijk heel overzichtelijk uit: elke ochtend 07:30 ontbijt, 09:00 op de fiets. In de loop van de middag terug bij La Santa, afhankelijk van de afstand en het tempo. Daarna zwemmen, roeien of gewoon ontspannen tot het buffet van 18:30. Eten, ontspannen, beetje bijpraten aan de bar en slapen. De samenstelling van onze groep was divers, maar ook verschil in doelen. Vijf deelnemers die trainen voor Alpe ‘dHuzes, een paar jongens die trainen voor de grote cyclo’s, jongens die gewoon een week fietsvakantie hadden en voor mij is het voornamelijk een week om kilometers te maken ter voorbereiding op de tijdrit in de triathlon van Almere. Dus waren er dagen dat je ontspannen met een groepje reed, maar kwam het ook voor dat je alleen of met z’n tweeën aan het rijden was.

Samen met Frank Scheffer heb ik het parcours van de triathlon van Lanzarote gereden. Fantastisch, maar wel een parcours met meer dan 2000 hoogtemeters en met heel veel wind. Echt onvoorstelbaar dat er een Deen geweest is die dat parcours in 4:27 (is inderdaad onvoorstelbaar, de Duitser Thomas Hellriegel scoorde in 1995 het fietsparcoursrecord in 4:47, red.) heeft afgelegd. Boven de 40 gemiddeld, dan moet je ongelofelijk hard omhoog en onverantwoord hard omlaag fietsen. Wij waren blij dat we binnen de 6 uur klaar waren, en dan hadden we nog een kleine 20km door de stad overgeslagen.

 

Uiteindelijk heb ik 7 dagen kunnen fietsen, ook de dag van vertrek nog 80 kilometer. Was wel mooi geregeld: ’s ochtends uitchecken, bagage in de opslag, fietsen, douchen, taxi bellen en naar het vliegveld.

 

Alles bij elkaar 749 kilometer gefietst met 9970 hoogtemeters. Fit en gekleurd weer terug in een omgeving waar het weer 20 graden kouder is. Hopelijk met voldoende basis om nu door te trainen en eind augustus goed te presteren in de tri-together in Almere. We zullen het zien!

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...