U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Interviews › Leen Pfrommer

Leen Pfrommer

Interview Leen Pfrommer
Door Paul Lindeboom

Gezien het belang dat Pfrommer voor Nederland betekende - schaatsen groeide onder zijn leiderschap uit tot een wereldsport in Nederland -, is het een tikje schrijnend dat er op Youtube slechts één hit gevonden wordt op zijn naam: betrokkenheid bij de mogelijke oprichting van een kunstijsbaan in Amersfoort nota bene. Geen enkele verwijzing naar de jaren als succescoach van 1968 t/m 1972. Het is overigens te kort door de bocht om het slechts over de Ard&Keessie-tijd te hebben, want ook Harm Kuipers, Hans van Helden en Piet Kleine werden later onder zijn vleugels wereldkampioen en/of wonnen belangrijke medailles voor Nederland op de Olympische Spelen.

Aangezien er op internet weinig te vinden viel, belde ik op woensdag 20 januari aan bij zijn woning in Ermelo. De inmiddels 74-jarige Pfrommer blijkt een fysiek sterke, vitale en energieke man en ook nog over een ijzersterk geheugen te beschikken. Allerlei feiten uit het verleden dreunt hij op alsof het gisteren gebeurde.
De voorganger van de latere topcoaches Henk Gemser en Gerard Kemkers weet zich bijvoorbeeld nog te herinneren dat hij, als jonge sprinter, zijn beste prestatie in 1960 neerzette door tijdens het NK Sprint aan het eind van de eerste dag een 7e plaats te bezitten in het tussenklassement. Helaas werd het toernooi hierna afgelast vanwege invallende dooi. Kunstijsbanen waren er nog niet in die tijd en het woord ‘trainen’ bestond al helemaal niet. Zodra er ijs kwam te liggen werden er direct wedstrijden georganiseerd en daar deed je dan relatief ongetraind aan mee. Het persoonlijke record van Leen op de 500m was overigens 43:06sec.

Andere herinneringen van Pfrommer zijn makkelijker te onthouden, want dateren van recentere datum. Hij is namelijk nog steeds een sportief baasje en is in Ermelo lid van een clubje “oude mannen” die op maandagavond spinnen, op donderdagavond schaatsen en op woensdag en zaterdag hardlopen. Vroeger deed hij aan voetbal, schaatsen en turnen, in latere jaren kwamen daar hardlopen en fietsen bij. Leen loopt naar de boekenkast en haalt daar het boek de Kale Berg uit te voorschijn. ‘De Mont Ventoux, 2 jaar geleden nog beklommen’, klinkt het trots. ‘En vorig jaar de Amstel Gold Race gefietst en in november de Zevenheuvelenloop nog gelopen’. En natuurlijk blijft zijn eindtijd over 15km niet onvermeld: 1u20min!
In vroeger tijden kon hij trouwens ook al aardig lopen, want in de zeventiger jaren nam hij tweemaal deel aan het Militaire kampioenschap Marathon in Middelburg. ‘Liep je twee keer een halve marathon rondom Walcheren en startte je met 600 man, waarvan er ongeveer 70 vlak voor de finish omgeleid werden voor een tweede rondje’. Eindtijd: beide keren 3u15min.

De overste b.d. heeft de gang nu aardig te pakken en loopt naar een kast aan de andere kant van de kamer. Een diplomaboek. In de tachtiger jaren organiseerde de LO/Sportgroep van de Generaal Spoorkazerne te Ermelo in opdracht van Pfrommer - hij was in die tijd regionaal sportofficier Oost-Nederland - een aantal 1/3-triathlons in het buitenbad van Putten. De 1250m zwemmen was niet zijn sterkste punt maar lukte meestal wel binnen het half uur, de 60km fietsen blijft onbenoemd maar de 14km hardlopen ging altijd dik binnen het uur. Beste eindtijd: 3u35min.
Met het laatste diploma komen we weer terug bij het schaatsen, want Leen Pfrommer bleek ook langer dan 500m te kunnen schaatsen: in 2002 wist hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee uit te rijden.

Terug naar de Ard&Keessie-tijd. Leen Pfrommer had in 1968 als trainer van het gewest Drenthe tijdens het NK drie man bij de beste twaalf van Nederland afgeleverd, ondanks de beperkte trainingen en mogelijkheden in een gewest. Toppunt was de 1e plek van Jan Bols op de 10km. De bestuurders van de KNSB weten dat ze met militair Pfrommer een prima trainer kunnen binnenhalen. Komt bij dat in ’66 en ’67 niet alleen de verwachte successen van Schenk en Verkerk uitbleven maar er ook nog zeer slecht gepresteerd werd.
De toenmalige kapitein Pfrommer had, toen hij door de KNSB werd benaderd, net te horen gekregen dat hij als sportofficier bij de KMA werd geplaatst en hield de boot af. Dacht hij. Koud in functie wordt hij bij de gouverneur van de KMA, luitenant-generaal Van den Wall Bake, ontboden. Ingefluisterd door de minister van Defensie dat Pfrommer de gedroomde schaatscoach van Nederland is, vond de gouverneur het wel een mooie reclame dat een van zijn officieren een landelijke functie bekleedde. Voorwaarts, mars. Pfrommer krijgt opdracht en wordt dus toch de nieuwe coach van de Nederlandse kernploeg.

En Pfrommer blijkt een vernieuwer. Als sportofficier was hij (als pilot) in aanraking gekomen met de Duitse sportfysiologen Reindell en Geschler. De militairen onder zijn hoede krijgen ineens niet meer een duurtraining middels een veldloop maar een intervaltraining. Daarnaast verslond hij de (in het Duits geschreven!) boeken van de West-Duitse atletiektrainer Toni Nett. Pfrommer concentreerde zich op de beschreven manier van trainen van de 400m tot en met de 5000m hardlopen en bracht deze revolutionaire manier van trainen over op het schaatsen. En met succes. Ard Schenk profiteerde hier het eerst van en kwam niet alleen uit zijn “inzinking” maar werd een absolute wereldtopper met successen op zowel sprint, middenafstand en 10km die later slechts geëvenaard zouden worden door de Amerikaanse allrounder Eric Heiden.
Uiteraard heeft Leen Pfrommer ook een exemplaar van de biografie van Ard Schenk staan en heeft deze geparafeerd met de woorden: “je was een keerpunt in mijn carrière”.

Als je succes hebt in Nederland wordt je al snel op een voetstuk geplaatst en Leen Pfrommer werd dan ook een Bekende Nederlander. Hij werd echter niet slechts op een voetstuk geplaatst, maar ook bestempeld als de trainer die succes had vanwege zijn militaire aanpak. Vanaf het moment dat een journalist dat een keer genoemd had, kwam hij niet meer van dat scheve beeld af. ‘Maar ik was juist een coach met een vriendschappelijke benadering van Ard&Keessie. Het door mij bedachte programma legde ik aan het begin van het seizoen aan hen voor en vroeg dan ‘wat vinden jullie er van’? Het programma werd uitvoerig besproken en waar nodig aangepast. Ik was geen militair van “hakjes tegen elkaar”, maar als het programma eenmaal definitief was dan wilde ik wel dat het helemaal gevolgd werd. Een keer geen zin om te trainen was er bij mij dan niet bij.’

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...