U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuws

Actueel nieuws

Algemeen clubnieuws: Bloemlezing Harry Dobber
   (11-02-2019)

Bloemlezing Harry Dobber

 

Onze voorzitter Thomas van den Hof ontving begin februari bericht van Harry Dobber dat hij zijn vrijwilligersbezigheden bij TVZ neerlegt. Dat zat er al een beetje aan te komen – voorheen was er geen enkele activiteit waar Harry niet bij aanwezig was, dan wel op de voorgrond danwel op de achtergrond – maar spijtig is het voor de vereniging wel. Want Harry was een kracht waar je altijd een beroep op kon doen en die nooit verzaakte. Een bloemlezing over dit voorbeeldige erelid is het minst wat de redactie kan doen om dit ‘verlies’ enigszins te verzachten.

 


 

Voor de leden die naam van Harry wel bekend vinden klinken maar niet precies weten waar dat geluid vandaan komt, kijken we even precies negen jaar terug in de TVZ-historie. Wat lazen we medio februari 2010 in de Zeewolde Actueel? “Afgelopen donderdagavond 11 februari is Harry Dobber (57) door voorzitter Gerco Pon gekroond tot erelid van TVZ. Zijn inzet gedurende meerdere jaren achtereen en op verschillende vlakken zorgden voor deze eretitel.

Harry Dobber is in Zeewolde een lokale bekendheid geworden door zijn tomeloze inzet bij grote activiteiten als de halve marathon en de LOKO-loopcompetitie, waaraan honderden lopers uit dit sportieve dorp hebben deelgenomen. Binnen TVZ is hij daarnaast ook nog actief in de kledingcommissie, haalt hij sponsoren binnen en onderhoudt daarmee de contacten, is mede-organisator van zwem-, fiets-, duathlon- en triathlonwedstrijden en is ook nog webmaster.

Mede door zijn inzet is TVZ de laatste tien jaar uitgegroeid tot een financieel stabiele vereniging met iets meer dan 130 leden. Dobber is naast Marco Rademaker (oprichter TVZ), Gerard van der Horst en Paul Lindeboom het vierde erelid.”

Degenen die verwachten dat Harry toentertijd rijp werd voor verhuizing naar de Sfinx en zijn hoogtepunt achter de rug had, kent Harry inderdaad niet goed. De Pareltriathlon tot een groot succes maken, was bij lange niet genoeg. De Zeewolde Endurance werd een van de volgende mijlpalen binnen zijn organisatietalenten. En door de opname op de NTB-wedstrijdkalender komen andere organisaties ook met hem in aanraking en kon je hem de laatste jaren dan ook met een VIP-pas zien rondlopen bij de Challenge Almere. Geen toeval dat die wedstrijd de laatste jaren naar steeds grotere populariteit groeit. En dat triathlon landelijk de meest explosief groeiende sport is.

Met bovenstaande opsomming zou je onbedoeld het idee kunnen krijgen dat Harry slechts een briljant organisator is. In vroeger jaren was hij echter een zeer verdienstelijk marathonloper. Dat was in de jaren dat hij nog actief dienend militair was niet de enige sportieve prestatie want vooral op de ZMV – later omgedoopt tot de Militaire Vijfkamp – excelleerde hij. Iedereen die in de vorige eeuw nog als dienstplichtige opgekomen is, weet hoe zwaar de hindernisbaan is en Harry deed dat voor de lol. En dat was slechts een van de 5 onderdelen.
Triathlon was niet echt voor Harry weg gelegd, dat weten vooral degenen die hem zagen zwoegen bij de befaamde Flevo Finance Progressiezwemwedstrijden. Maar zijn eindschot tijdens een van de fietstrainingen was ook befaamd. In een eindsprint was hij onverslaanbaar.

Het zal duidelijk zijn dat we Harry bij TVZ zullen gaan missen. Hij is jarenlang een onmisbare en onvermoeibare kracht geweest. Dat bewees de huldiging vorige maand ook wel, waarin hij als lid van het bestuur van Zeewolde Endurance mede-beloond werd als Sportvrijwilliger van het Jaar 2018 – een jaar of tien geleden was hij overigens solo al eens bekroond. Gelukkig kunnen we hem tijdens het laatste weekend van juni bewonderen tijdens de Scholierentriathlon, de 1/8 triathlon, de Businesstriathlon, het NK Masters triathlon en de OD en Halve triathlon van Zeewolde. Er bestaan nog geen geraniums voor Harry Dobber…..

 

 
   

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Crossloop Zeewolde
   (07-02-2019)

 
 

Een van onze grootste talenten van de laatste jaren, Tim van der Kuijl, is vorig jaar definitief doorgebroken en uitgegroeid tot een vaste waarde in ons TVZ triathlonteam dat in de Tweede Divisie strijdt voor promotie naar de Eerste Divisie. Daarnaast is hij vanwege zijn Sport&Bewegen opleiding stagiair als looptrainer bij Zeewolde Atletiek.
Aan het begin van deze winter raakte Tim echter langdurig geblesseerd en was ook nog eens uit ‘de running’ vanwege een verhuizing. Afgelopen zaterdagmiddag dook zijn naam ineens op in de uitslag van de Welkoop Wintercross: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2019020202167. Reden om Tim te vragen hoe de wedstrijd verliep.


 

“Afgelopen zaterdag 2 februari was de Welkoop winterloop van atletiek vereniging Zeewolde. Ik stond aan de start voor de 8km.

Ik had een snelle start en liep de eerste 4km helemaal op kop met Ludger vlak achter mij. Na de 4e kilometer merkte Ludger dat ik iets afzwakte en pakte toen zijn kans en haalde me in.
Zijn tempo was daarna iets te hoog voor mij, aangezien ik niet harder kon op het zware parcours. Het parcours bestond uit een rondje van 2km waarbij je heel veel liep door mul zand. Ik heb de volgende 4km alleen gelopen en ben nog wel ingehaald door 1 iemand waardoor ik eindigde op de derde plek met een eindtijd van 37:43

Iedereen die ik sprak die vond het een leuk en zwaar parcours maar zij kunnen niet wachten tot volgend jaar.”

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Competitie op Zwift
   (28-01-2019)

 
 

De redactie van TVZ wordt gegrepen door een oproep in het maandblad Fiets, editie januari 2019. “Groot en vooral leuk nieuws: Fiets komt met een eigen Zwiftcompetitie! Deze bestaat uit een viertal kwalificatieraces en een grande finale op locatie met de zes beste renners uit de kwalificaties. De competitie gaat in de eerste week van februari van start, de kwalificatieraces kun je thuis in je eigen paincave afwerken en de finale vind plaats in Utrecht, bij De Fietsenmaker.” Dat klinkt heel leuk en lijkt op het lijf geschreven van vele sportieve TVZ-ers, want Zwift is hot. Maar dat nieuwsbericht van maandblad Fiets doet ons vooral afdwalen naar vorig jaar, waar onze Gerline van der Bij in Londen de grande finale van Zwift bijwoonde. Als Finalist!!


 

“Wat zal ik vertellen over Zwift? Nou, vooral dat het ongelooflijk gaaf was dat ik via Zwift in de finale terecht kwam van een Europese competitie in 2018! En die finale was live, in Londen!

Ik heb altijd gedacht dat fietsen op een fietstrainer in je garage vooral heel saai is en dus heel veel doorzettingsvermogen en zelfdiscipline vergt. En dat alleen de écht fanatieke sporters dat dus doen. De wedstrijd- sporters zeg maar. Maar ja, eigenlijk wilde ik zelf ook wel graag in de winter een beetje doortrainen op de racefiets….

En in je garage fietsen kan ook woest spannend en super gaaf zijn! Daar ben ik achter gekomen dankzij een tip van een trainer van onze triatlonvereniging, Eric Möller. Hij vertelde me over Zwift, een online programma waarbij je samen met allerlei sporters van over de hele wereld kunt trainen, waarbij je elkaar als avatar ziet op verschillende parcoursen, in realtime. Mét hoogtemeters! Voor degenen die nog nooit Zwift gezien hebben, klinkt dit heel vaag, ik weet het. Ook ik was pas verkocht toen ik het bij Eric in zijn garage zag gebeuren!

Toen ik vervolgens in mijn garage mijn fiets op een trainer had staan en mijn laptop een plekje had gekregen, vertelde Eric mij over een competitie: de Woman’s Crit Series Europe.

Elke donderdagavond om 20:00 uur was de start, altijd op een vast parcours. Ik begon er met hele lage verwachtingen aan, ik kon me er niet echt een voorstelling van maken en dacht dat ik wellicht in mijn eentje als allerlaatste zou finishen. Maar toen we na de countdown met zijn allen het parcours op vlogen, wist ik toch een beetje in de buurt te blijven van de tweede kopgroep! Mijn doel werd: bij dat groepje blijven. Nieuw als ik was op Zwift, kende ik het parcours en de ‘gamerules’ nog niet. Maar dat maakte me niks uit: ik had vleugels! Toen we de laatste 2 kilometers in gingen, besefte ik dat ik genoeg over had om dit vast te houden! Ik wist dat ik nog wel 2 kilometers af kon zien en even ging het door mijn hoofd dat ik dus misschien wel punten zou gaan rijden….. Die eerste keer dat ik over de finish kwam en meteen punten had! Ik was euforisch, wat een kick!!

Gerline VAN DI BIJ

Gerline heet in Engeland: Gerline VAN DI BIJ

De beste 7 resultaten van de 10 wedstrijden telden. Dus elke donderdag had ik vervolgens gezonde kriebels, soms zo erg dat ik het bijna niet meer leuk vond. Ik reed namelijk elke keer punten en stond uiteindelijk 9e in de competitie! Wat ook leuk was, is dat de wedstrijden live te volgen waren via internet. Dus zo appte Eric mij bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd dat een tegenstandster het al zwaar had, haar hartslag was al heel hoog. Ik wist op dat moment niet eens dat dat kon en dat berichtje gaf me een enorme extra boost!

De 10 vrouwen met de meeste punten mochten voor de finale naar Londen, om daar live tegen elkaar te fietsen in bijzijn van publiek en pers. Bovendien werd de finale live uitgezonden op internet. En die laatste wedstrijd kon het nog alle kanten op…. Wat zou ik het erg vinden om al 11e te eindigen. Maar ook die laatste keer lukte het me! Ik ging als 9e door naar de finale!

De finale, met nog 2 andere Nederlandse finalistes, was een belevenis om nooit te vergeten. Er zat een extra spelcomponent in de finale met tussensprints, met prijzen te winnen zoals een nieuwe fietstrainer, een abonnement op Zwift voor het leven, enzovoort. Maar ik besloot te gaan voor de eindklassering, met als doel: niet als 10e eindigen. En dat is gelukt! Ik ben als 7e geëindigd en voel me enorm bevoorrecht dat ik dit heb mogen meemaken. 

Dit jaar heb ik helaas niet aan de Crit Series mee kunnen doen, maar nu blijkt het tijdschrift Fiets eenzelfde competitie te gaan organiseren! Hoe leuk is dat! Ik ben erg benieuwd naar de opzet, ik ga het volgen!

 

 

 

 

   
   

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Stefan, de Loko-Runner
   (24-01-2019)

 

 

Stefan Minkhorst heeft vele gedaanten ondergaan. Begonnen als een van de allerjongste leden als fietslid – de redactie meent zich te herinneren dat hij toen eigenlijk nog 15 was – en dat deed hij vele jaren zeer verdienstelijk. Daarna de metamorfose tot triatleet, eindelijk, en ook dat ging hem behoorlijk af en schopte het zelfs tot gewaardeerd lid van een van de eerste TVZ Triathlon Teams in de Divisiecompetitie. Nu is Stefan eigenlijk duatleet maar zie je hem het meest in hardloopschoenen. En dus als deelnemer aan de LOKO-loop van zondag 13 januari jl.


“Dit winterseizoen staat sporten op een lager pitje. Mede door een opleiding (respect voor mensen die dit naast hun werk doen) en een flinke portie oktoberitus, novembertitius en een nasleep decemberitus. Tijd en goesting (Wielervlaams voor zin) misten bij mij een beetje, waardoor ik in de overgebleven tijd een beetje ben blijven hardlopen.


Mede door de kinderen en mijn sportieve vrouw meegesleept naar de ondertussen  traditionele LOKO loopjes. Bij de eerste LOKO verwaaide de tijd. De voor mij volgende, van vorige week zondag, was op zaterdag avond al verpest door een combinatie van verschillende soorten alcoholische versnaperingen.....
Doelen zijn erg belangrijk merk ik!

 

Die bewuste zondagochtend haastig richting RCN gereden met een bonkend hoofd.
Nu ik er toch was voor de support ook maar gestart, met het doel de eerste 5 kilometer maar aan te kijken. Deze ging ontspannen en group in 22min. Onderweg was mede katergenoot Corné Lof mee gaan fietsen.

Mede door de aanmoedigingen de tweede ronde van 5 km harder gaan lopen in 21min. Eindtijd net iets boven de 43 min. Waar het normaal bij mij hoog in zetten is en dus de dood of de gladiolen, liep ik nu voor het eerst een negatieve split!

Heerlijk gevoel. Kortom, ieder nadeel heeft zijn voordeel! Verder merk ik wel dat rust in je hoofd erg belangrijk is om lekker te kunnen sporten en ook weer aan doelen te kunnen denken.


In het voorjaar sta ik er weer!”

 

 

 

Komende zaterdag kun je Stefan bewonderen tijdens de AVZ Crossloop of zondag 10 februari tijdens de vierde LOKO-loop (de finale): https://www.avzeewolde.nl/pages/1015/Algemeen/

 

 

 

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: TVZ clubkleding
   (23-01-2019)

 

 Pasavond nieuwe TVZ clubkleding


 

MaxiPromo zal onze nieuwe kledinglijn gaan verzorgen. Zonder sponsoren, zonder gedoe!  Zomerkleding fietsen, winterkleding fietsen, zomerkleding lopen, winterkleding lopen en trisuits. Echt mooi materiaal!

  • Eerste pas moment is op: Donderdag 31 januari van 18:00 tot een uur of 21:00
  • Tweede pas moment is op: Zaterdag 2 februari van 9:00-11:00
  • Locatie: HET BAKEN (Zwembad)

Levering aan het begin van het seizoen.

Er is met klem benadrukt dat de kleding beter voor die tijd gepast kan worden. Het is een ander merk (Bioracer) dan ons huidige merk en dus andere pasvorm. Ook sluit de kleding strak aan. Velen kopen de kleding te groot (is hun ervaring)

Meer mensen die bestellen = meer korting. Dit bepaalt ook de prijs voor latere bestellingen.

Hierbij wil ik jullie ook vragen, na de eerste levering, de oude kleding met voormalige sponsoren niet meer te gebruiken tijdens de TVZ trainingen. UITGEZONDERD: DAP Flevo.

 

Met vriendelijke groet,

Thomas

   

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Baanlopen
   (19-01-2019)

 
 

Toen de aankondiging kwam van Thomas of er interesse was om op de nieuwe Atletiekbaan in Zeewolde te gaan hardlopen o.l.v. Annemarie Rustenburg, hoefde ik niet lang na te denken. Ik, als “niet hardloper”, pak zo’n mogelijkheid aan om een goede hardlooptraining te ervaren.


 

 Mijn persoonlijk grootste uitdaging is om technisch beter en vooral harder te gaan lopen zodat mijn gemiddelde loopsnelheid in een triathlonwedstrijd nu eens onder de 5 minuten/km komt.

Afgelopen dinsdag 8 januari om 19.30 uur stonden we dan op de baan. Nu zie je pas hoe mooi het complex is geworden en hoe prettig je hier kan lopen. Eerst maar eens de warming up met een rondje rustig lopen en alle spieren eens wakker maken. De regen en wind begon ondertussen al aardig vervelend te worden.

Na enkele instructies over het gezamenlijk gebruik van de baan met snelle en langzamere lopers begonnen we met “de Dobbelstenen”. Ik had er van gehoord maar nu dus voor het “eggie”

.

Er werden snel kleine groepen gevormd en gooien maar. Ondertussen werd het al moeilijker om droog het papiertje te beschrijven omdat de regen steeds vervelender werd.

Het lopen op een atletiek baan is echt heel anders dan ik gewend was. Niet alleen het geluid is anders, maar ook de afzet. Daarnaast was het voor mij de 1e keer dat ik in kleine groepjes liep. Hierdoor wordt je extra gestimuleerd om net even harder te gaan.

 

 

 

 

 

Er werd veel gelachen terwijl (afhankelijk van de dobbelsteenworp) de blokjes van 400m – 100m – 500m – etc. maximaal gelopen moesten worden: dus echt een intensieve interval. De regen bleef maar komen en werd een complete stortregen met storm zodat mijn handen totaal verkleumd werden. Annemarie bleef iedereen stimuleren maar moest uiteindelijk de training een kwartier eerder beëindigen gezien het hele slechte weer.

Wat had ik nu geleerd? Ik merkte dat als ik mijn benen beter optil mijn snelheid toenam. Waarschijnlijk logisch voor de lopers onder ons maar voor mij een nieuwe ervaring. Als ik de betere lopers eens bekeek, zag ik dat die techniek heel goed werkt.

Dat ga ik de volgende training maar eens verder uitproberen!

In ieder geval raad ik iedere TVZ atleet aan om ook dinsdagavond 22 januari om 19.30 uur mee te trainen onder de leuke en deskundige leiding van Annemarie Rustenburg !

Michael Sleijster

 
   

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Het verhaal van de hele en de halve
   (07-01-2019)

 

 Het verhaal van de Hele en de Halve

 

Het komende jaar belooft nu al een echt triathlonjaar te worden, want vele TVZ-ers hebben zich al aangemeld voor deelname aan een hele triathlon. Met alle respect voor al diegenen die zich vol overgave op sprints of Olympische afstanden storten: de Long Distance is the one and only.


 

FRYSMAN

De Friese folklore evenementen rijgen zich aaneen. De Elfstedentocht uiteraard voorop, zeker nu ook Maarten van der Weijden zwemfanaten aan de schaatsverslaafden toevoegt nadat de toerfietsers zich daar al jarenlang thuis voelen.

En na het skûtsjesilen en fierljeppen is nu ook de Frysman een gevestigde orde aan het worden. Op 8 december jl. zaten Bas Pieterse, Eibert Leusink en Annemarie Rustenburg op hun toetsenbord in de aanslag om bij het opengaan van het inschrijfburo snel te kunnen toeslaan. Alle drie lukte het om één van de maximaal 200 startbewijzen in de wacht te slepen.

 

Dat er geen snelle tijden gerealiseerd zullen gaan worden, kun je in deze unieke triathlonfilm “de Striid” bekijken, waarin triatleet en oermens Jacob Veenstra gevolgd wordt in zijn voorbereidingen en deelname aan dit nu al fameuze evenement. https://www.youtube.com/watch?v=g5BnmIDtJNc

 

 


HAMBURG

 

Zo’n 600 kilometer noordelijker gaan Guido Kwakkel en Leon van Dongen een poging wagen een ticket voor Hawaii te veroveren. Hamburg valt in tegenstelling tot Roth (Challenge) wel onder het prestigieuze Ironman en lokt de triatleten met een goedgevulde portemonnee en zoete dromen van hoelahoepmeisjes naar hun sterkbezette evenementen.

Of Guido zijn 8u59 van Almere zal weten te verbeteren of dat Léon zijn eindtijd in het Zwitserse Zürich (waar hij op 30 juli 2017 zijn debuut op de hele maakte met 13u28) weten we aan het einde van het eerste weekend in juli maar zal misschien vooral van het weer afhangen. Afgelopen jaar werden vanwege de Hamburgse waterkwaliteit de verplichte drie onderdelen afgewerkt via een duathlon. Wil je liever visueel in Hamburgse sferen komen? Bekijk dan hier de promotrailer.

 

 


ROTH

 

Voor wel snelle tijden moet je in het Zuid-Duitse Roth zijn. Ondanks glooiende parcoursen worden hier al eeuwenlang de wereldbesttijden geklokt. De Belg Luc van Lierde begon daar in 1997 mee met zijn majestueuze doorbraak van de 8-uur-grens. Zijn tijd bleef lang staan maar is inmiddels (steevast in Roth) stevig bijgesteld naar 7u35.

Bovenstaande is mogelijk de reden van Alexander Veerman om voor de tweede maal richting Nürnberg af te reizen. In 2017 was zijn eerste Roth-deelname goed voor 11u34, en met name door zijn sterk verbeterde looponderdeel – medio 2018 lazen we in de Zeewolder Aktueel dat hij zijn tiende marathon gelopen had - moet dat richting de 10-uur-grens kunnen.

 

 

 

 

 


ALMERE

 

Alle hierboven genoemde wedstrijden ten spijt, ze kunnen natuurlijk niet op tegen de oudste hele triathlon van Europa: Almere. Al was het maar omdat daar de meeste TVZ-toeschouwers te bewonderen zullen zijn. Die daar, zoals het nu bij de redactie bekend is, slechts Eibert zullen gaan aanmoedigen om zijn 15e start tot een goed einde te doen brengen. Het feit dat Challenge Almere 2019 het stempel van Europees Kampioenschap heeft toebedeeld gekregen, zal het deelnemersaantal mogelijk richting die van Roth en Hamburg stuwen. 

 

 

 


ZEEWOLDE

 

Een echte triatleet houdt natuurlijk niet van half werk, maar omdat onze Zeewolde Endurance voor het eerst in de historie een halve triathlon op het programma aanbiedt, mag deze puike organisatie hopen nu al minimaal 6 inschrijvingen voor deze toch ook uitdagende afstand te mogen verwelkomen.

Aanmelden voor de Middle Distance doe jij hier. Het programma biedt overigens dermate veel moois dat de keuze ongetwijfeld lastig, zoniet bijna onmogelijk is. Dit door de Rabobank gesponsorde evenement biedt ook een sprint, Olymoic Distance, NK Masters (ook OD) en een Business/Family relay, waarbij elke deelnemer in estafettevorm een 1/16 triathlon aflegt.

   
   

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Interview met.......
   (23-12-2018)

 
 

De weekenden zijn in deze periode van het jaar om te smullen. Niet vanwege de kerststol, maar vanwege het veldrijden. Helaas nog weinig moddercrossen gehad, maar daar gaat vanaf nu verandering in komen.
Binnen TVZ is Kees van Asten al jarenlang een vaste crosswaarde. Volgt de profkoersen niet alleen maar op tv, want doet zelf actief aan de wedstrijden mee. Als we willen weten hoe het er (internationaal) voor staat met deze mooie, intensieve sport, dan moeten we bij Kees zijn.


 

Het eerste deel van het internationale cyclocrossen zit er op. Wat vind jij persoonlijk van de hegemonie van Matthieu van der Poel?
“Ik vind het prachtig om naar te kijken. De spanning is op dit moment misschien ver te zoeken, maar MvdP is een geweldige atleet en een voorbeeld hoe mooi veldrijden kan zijn. Overigens denk ik dat Wout van Aert nog wel sterk terug komt dit seizoen, dus hopelijk zien we nog een paar mooie duels.”

En wat vind jij van de stagnering in de landen buiten Nederland en België? Of zie jij andere ontwikkelingen?
“Op zich is het jammer dat traditionele crosslanden als Zwitserland en Tsjechië nauwelijks meer meespelen bij de profs. In de andere categorieën (junioren, vrouwen) zie je wel dat het veldrijden in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS in opkomst is. Maar of het echt een grote internationale sport wordt betwijfel ik. Maar of dat erg is? Het is zo ook mooi om naar te kijken en vooral om te doen.”

Het cyclocrossen begint zo’n beetje in oktober. Wanneer begint jouw eigen specifieke voorbereiding op het seizoen. Hoe ziet die er globaal uit en wat doe je in het hele jaar aan hardlopen, toch ook een niet te onderschatten onderdeel?
“Het is altijd wel een uitdaging om het seizoen goed te plannen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld triathlon of marathonlopen is het traditie om gewoon het hele (toch al korte) seizoen door wekelijks je wedstrijden te rijden. Je moet dus proberen vier maanden lang een stabiel niveau te houden. Probleem is dat ik ook graag op de weg rij. Dit jaar ben ik wel eerder begonnen met enkele specifieke crosstrainingen, naast het wegwielrennen, vanaf begin augustus. Begin september een dag of tien rust genomen en vanaf dat moment echt voor het crossen gaan trainen. Dus kortere trainingen, meer nadruk op interval en techniek. Maar dat gebeurt deels ook op de wegfiets. Lopen is in het moderne crossen steeds minder belangrijk aan het worden. Toch doe ik dat er wel bij vanaf juli. Maar dan in hele korte trainingen met nadruk op sprintjes door het zand, hellingen op lopen, traplopen. Dat soort werk. Geen lange duurlopen, gelukkig!”

Eerder had ik uit jouw mond vernomen dat vorig seizoen je laatste zou zijn, mede doordat je leeftijd vorderde en vele andere van jouw leeftijdscategorie er rond dat tijdstip de brui aan gaven. Toch ben je doorgegaan. Wat zijn daar de hoofdredenen van?
“Haha, ja dat roep ik ieder jaar! Maar het is gewoon veel te leuk om te doen. En de hele sfeer in het wereldje kan ik ook niet missen. Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Overigens spreek ik een paar keer per jaar af met Rien Delhez. Hij is ook gek van de cross en maakt daarbij prachtige foto’s!”

 

Wat was in het eerste deel van dit winterseizoen je beste prestatie (en daarbij svp kort ingaan op het verloop van die wedstrijd) en wat gaat je belangrijkste target in het deel na de kerstvakantie worden?
“Wat betreft uitslag was gelijk de eerste wedstrijd in Gouda (in de categorie 50+, meestal rijd ik bij de 40+) de beste. Qua koersverloop misschien ook wel. Het parcours lag er droog en snel bij, met veel korte hellingen en draaien en keren. Ik was vanaf de tweede startrij erg goed weg en draaide als 4e het veld in. Beter dan ik gewend ben. In de eerste ronde viel ik iets terug, maar daarna kon ik mee met twee man waar ik normaal gesproken ruim achter zit. Nu kon ik net aanklampen en zelfs af en toe de druk wat opvoeren op de technische stukken. Mooi met z’n drieën gestreden voor plek zes tot acht. Ik werd 7e.

De kerstperiode is traditioneel erg goed gevuld met wedstrijden. Ik zit nu echter aan de antibiotica na een bacteriële infectie. Hoop over een week weer te kunnen trainen en dan komt het NK op 12 januari in Huijbergen misschien nog net niet te vroeg. En mocht dat niet lukken; het wegseizoen 2019 staat ook al weer voor de deur. Zo doet MvdP dat tenslotte ook!”

 

   

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Voorstellen: Annemarie Rustenburg
   (20-12-2018)

 

 

De zwemmers kennen Annemarie Rustenburg al een tijdje vanwege haar stage naast Hartger Vrijheid, tijdens haar opleiding tot triathlontrainer. De offroad duatleten leerden haar kennen tijdens de recentste TVZ run-atb-run rondom het terrein van RCN (die zij won). De hardlopers gaan haar leren kennen doordat zij vanaf 8 januari de looptraining op de AVZ-atletiekbaan gaat verzorgen. Het mag met deze intro duidelijk zijn dat iedereen geïnteresseerd zal zijn in deze veelzijdige sportvrouw en trainster. 

 


 

 Wie?

Ik ben Annemarie Rustenburg, 28 jaar en woon in de Noordoostpolder waar ik ook opgegroeid ben. Ik werk als sportdocent op het Berechja College op Urk. 

We woonden jarenlang in het buitengebied, dit heeft mij gevormd tot een buitenmens. Aan sport deed ik vroeger niet, buitenspelen was jarenlang mijn sport. Na onze verhuizing naar Urk heb ik een tijd op turnen gezeten, ben ik assistent trainer geweest vanaf mijn 14e en later nog 2 jaar trainster van een recreatieve groep. Alles aan sport vond ik leuk om te doen en vanaf klas 3 wist ik al dat ik de CALO zou gaan doen. Werken in de sport, anderen enthousiast maken, dat past bij mij! 

 

Hoe ben ik in aanraking gekomen met duursport en triathlonsport?

Een vraag die in het 3e jaar van de opleiding door de atletiekdocent gesteld werd, vergeet ik nooit meer: Wie gaat er regelmatig hardlopen? (Veel vingers, niet die van mij.) Wie vind hardlopen ook leuk? (Iets minder vingers, niet die van mij.) Wie heeft er echt een hekel aan hardlopen en zal het nooit gaan doen? (Twee vingers, waaronder die van mij.)  Ik zou dus nooit gaan hardlopen. Een jaar later ben ik toch gaan doen. Het was in een periode dat ik niet lekker in mijn vel zat, niet tevreden was met mijzelf, en hardlopen (eerst wandelen) gaf me wat ik nodig had. Door een blessure een aantal keer de old school racefiets van mijn vader van de muur gepakt voor een klein rondje. En volgens in 2013 een last minute 1/8e triathlon meegedaan zonder zwembrilletje, omdat ik er niet aan gedacht had dat dit handig is bij het zwemmen. Zwemmen kon ik dus ook echt niet, en met schoolslag kwam ik als één na laatste uit het water. Op de fiets ging ik vervolgens wat mensen voorbij en met lopen nog meer. Dat was een geweldige ervaring. De dag erna heb ik mij bij de zwemvereniging aangemeld om te leren zwemmen, om vervolgens in 2014 wel mét zwembrilletje aan de start te verschijnen en niet als één na laatste het water uit te komen. Sindsdien doe ik dus aan triathlon. 

 

 

Mijn favoriete onderdeel? 

Fietsen! Racefietsen, tijdrijden, mountainbiken, alles! Zwemmen en lopen hou ik ook van, maar als ik moet kiezen fiets ik het liefst! Dat is soms ook een valkuil geweest. Looptraining overslaan en lekker gaan fietsen. Tegenwoordig is de balans weer goed, maar vind ik fietsen het leukst en is het ook mijn sterkste onderdeel.  

 

Meer dan triatleet alleen? 

Naast dat ik zelf de sport fanatiek beoefen, motiveer ik ook anderen. Eerst voornamelijk onbewust en gewoon omdat het in me zit. In mijn omgeving was triathlon nog niet heel bekend. In samenwerking met een paar anderen organiseerde ik daarom de triathlon op Urk en nu nog steeds. Dit heeft er inmiddels voor gezorgd dat veel hardlopers, of wielrenners, of zwemmers nu ineens ook triatleten zijn. Ook organiseer ik samen met een vriendin jaarlijks de Klif18 Zwemloop: een leuk en laagdrempelig evenement voor iedereen. 

In februari 2018 ben ik de TTN3 opleiding bij de NTB gestart om me te verdiepen in de triathlonsport, zowel de theorie als de praktijk. Ik vind het enorm gaaf om anderen te motiveren, inspireren en daardoor succes ervaringen te laten beleven. Dat iedere sporter op heel veel fronten uniek is, maakt het voor mij zo ontzettend leuk om ook 1 op 1 sporters te begeleiden. Vanaf maart 2018 ben ik gestart met het coachen van 2 bekenden als soort proefpersonen. De één ging voor de halve triathlon en de ander voor de kwart. Dit ging zo fantastisch en gaf me energie. Door de ervaringen van hen zijn er inmiddels nog een aantal triatleten die ik begeleid en dit mag van mij alleen maar meer worden. Vanaf 1 februari start ik officieel als triathlon coach. Naast persoonlijke begeleiding ga ik meer aanbieden, als trainingsdagen, triathlon clinics, groeptrainingen, etc. 

 

Mijn persoonlijke triathlon uitdagingen

Naast het begeleiden van veel, maar vooral verschillende, triatleten, blijf ik zelf ook actief triatleet! Komend seizoen start ik binnen de teamcompetities in de Eredivisie voor Aquapoldro Apeldoorn. Daarnaast ga ik dit jaar de Frysman doen. Naast de wegtriathlons ben ik groot fan van de wedstrijden in België met onder andere mountainbiken, trailrun en kayakken. 

 

(Terug naar boven)


Algemeen clubnieuws: Interview met.......
   (12-12-2018)

 

Het is slechts weinige van onze leden gegeven om met regelmaat op Trikipedia in een van de vele WTJ’s te worden genoemd. (Wim’s Triathlon Journaal: een van de landelijk bekende speakers Wim van de Broek.) Annemiek Veenkamp overkomt dat geregeld, omdat ze nog steeds veel podiumplekken scoort of zoals je hier kunt lezen ook nog steeds wedstrijden wint. Daarnaast is Annemiek (helaas) een van de weinige leden die met regelmaat op eigen initiatief wedstrijdverslagen blijft insturen, waardoor we weet hebben van haar deelname aan de landelijk zeer populaire divisiewedstrijden. Maar nog niet hoe dat afgelopen is, een interview over het afgelopen jaar is dan ook zeer op zijn plaats.

 


 

Het afgelopen jaar was een van je doelen de deelname aan de Teamcompetitie. Een aantal verslagen gelezen over de strijd tussen jouw team Aquapoldro (uit Apeldoorn) en het Amersfoortse AV Triathlon (waar Anne-Wil deel van uitmaakt) maar hoe zijn jouw persoonlijke doelstellingen gehaald?
Eerlijk gezegd was ik het afgelopen jaar gewoon niet zo fit. Eerst in oktober 2017 verhuisd, toen in december door een onwillige koe mijn pols gebroken, richting het voorjaar flink griep gehad, vanaf mei last gehad van een geïrriteerde achillespees en het grootste deel van het jaar veel last gehad van kies- en zenuwpijn. Met name dit laatste heeft me veel energie gekost. Sporten is voor mij echt ontspanning en even je kop leegmaken. Mijn basis is breed genoeg en ik kan met relatief weinig training op een goed niveau presteren. Ik was afgelopen jaar echt niet top (lees: snel) maar wel super steady en had er met name heel veel plezier in. Gezien mijn voorbereiding ben ik dan ook zeer tevreden over afgelopen seizoen. Veel 4e plaatsen maar zeker ook een paar mooie podium plekken. Kers op de taart was toch wel onze teamprestatie van Aquapoldro met promotie naar de Eredivisie. Zelf heb ik heel veel voldoening beleefd aan de Flits triathlon. Het weekend daarvoor had ik tijdens de OD stayer in Weert (1e Divisie) wat betreft sportieve prestatie even een dipje. Bijna als laatste uit het water, niets goed kunnen maken met fietsen omdat je met 1 of 2 dames niet tegen een groot peloton op kan en matig gelopen door de hitte en te weinig loop kilometers door die achillespees. Resultaat: 56e van de 84 dames, maar wel een knappe 5e plek met het team (mijn klassering telde niet mee). Voor mezelf had ik een paar dagen later dus wat goed te zetten. Niet te lang zwemmen, lekker met de tijdrijder en al helemaal niet stayeren. Het ging dan ook als een speer, werd dan wel 4e bij de dames maar de eerste vier zaten binnen 19 seconden. Zo, ik kon het dus toch nog wel.”

 

En in hoeverre zijn de teamdoelstellingen gehaald?
Ha, ha, we hadden strijd in de 1e Divisie. Ik wilde Amersfoort voorblijven waar Annewil bij meedeed. En stiekem wilde ik ook Almere voorblijven om toch nog op 1 manier Annemarie (onze stagiair) te kunnen verslaan. Natuurlijk draaide het met name om onze prestatie met Aquapoldro. We hebben een heel breed  en sterk team. Drie junioren, maar ook de Nederlands kampioen 50+. Die combi van jong en oud, ervaren en minder ervaren is heel inspirerend. Wij oudjes zijn niet meer zo snel, maar wel een rots in de branding voor de jonge meiden. Laat je niet gek maken, doe gewoon je ding, geniet er van en je kan gewoon niet meer doen dan je best. We hebben onze promotie echt te danken aan de samenwerking, we wilden met het team de beste prestatie leveren. We hebben onze promotie trouwens ook te danken aan het feit dat je niet 2 teams in 1 divisie mag hebben. Hierdoor konden de eerste 2 teams niet promoveren en ging de promotie naar plaats 3, 4 en 5. Onze doelstelling was overigens gewoon onze startplek in de 1e Divisie behouden en met elkaar veel plezier beleven aan de teamwedstrijden met verschillende formats. Die promotie is ons een beetje overkomen, we hebben erg weinig pech gehad en heel stabiel gepresteerd.

Super stoer natuurlijk, promoveren naar de Eredivisie, maar wij stonden echt niet allemaal te juichen om op het hoogste niveau uit te komen. Ik heb zelf mijn handen vol aan de 1e Divisie en met name het zwemmen is de grote bottleneck. Ik heb zeker mijn steentje kunnen bijdragen maar meestal was ik de 4e dame en telde mijn klassering niet. We hadden al een team in de 2e Divisie. We hebben nu ook een nieuw team in de 2e Divisie. Met 10 dames gaan we 2 teams vullen, 1 voor behoud in de Eredivisie en 1 voor promotie naar de 1e Divisie. We kijken per wedstrijd hoe we een goede indeling kunnen maken. Je mag nog 2e Divisie starten als je daarvoor maximaal 1 keer in de Eredivisie bent gestart. Naast de meiden van vorig jaar hebben we ook voor versterking gezorgd. Margot (de vriendin van Sander) komt terug van 2 zwangerschappen en staat te popelen om zich voor aan het front te melden. Annemarie heeft vorig jaar met Almere het onderspit moeten delven ten opzichte van Apeldoorn. Dat heeft ze handig opgelost door komend jaar gewoon met ons mee te doen. Gekheid natuurlijk. Ik heb het hele jaar al een beetje bij Annemarie lopen polsen en ze is overgekomen omdat ze de combi van Eredivisie/promotie in 2e Divisie een uitdaging vindt en de samenwerking binnen ons team haar erg aantrekt. Er is afgelopen jaar overigens niemand afgevallen, dat zegt wel iets over de sfeer in ons team.

Op dit moment ben ik weer fit en pijnvrij. Als ik de winter goed doorkom, heb ik er alle vertrouwen in dat ik mijn niveau van 2017 weer haal. Zoals het nu lijkt zal ik in Rotterdam in de Team Time Trial met individuele kwalificatie in de Eredivisie starten en verder in de 2e Divisie. Met onze doelstelling, promotie naar de 1e Divisie, is dat een mooie uitdaging. Als alles naar verwachting verloopt hebben we dan in 2020 in alle divisies een team (de dames kennen 3 divisies, de heren 5).”

 

Een van de wedstrijden waarin je een podiumplaats behaalde en die vanwege het totaalpakket nogal tot de verbeelding spreekt, was de Houffaraid. Kun je iets over deze wedstrijd vertellen?
Ik was op zoek naar iets van een halve triathlon in het najaar maar kreeg dat niet zo goed gevonden omdat ik nogal wat eisen had. Uiteindelijk is het de Houffaraid rondom Houffalize geworden, mede door ervaringen van Annemarie Rustenburg die zelf ook weer aan de start zou staan.

 Op de website staat het volgende: De opdracht bestaat uit een MTB tocht van 25km (950m+) met een 8-tal beklimmingen gevolgd door 2km stroomopwaarts kajakken. Vervolgens een trailrun van 13km 

 (590m+), de prachtige Tour du Barrage. Na het lopen springen jullie terug in de kajak om 2km stroomafwaarts te gaan. Nog een laatste MTB tochtje om af te sluiten: 14km (450m+) fietsen met halfweg een verfrissende rivieroversteek. Dit alles in het prachtige decors in en rondom “Parc Naturel des Deux Ourthes”. Neem deel als duo of ga voor een one (wo)man show!

Ik mag dan wel niet meer zo snel zijn, ik ben wel een dieseltje en in de vakantie gaat er geen fiets mee maar wel loopschoenen en een bergsportuitrusting. Hierdoor weet ik uit ervaring dat ik na de zomer conditioneel altijd vrij goed ben. Ik durfde het daarom wel aan, al leek met name dat mountainbiken me wel spannend. Van te voren nog een keer met Annemarie een atb tocht op de Veluwe gemaakt. Ok, dat waren niet heel veel hoogtemeters maar Sander had ons wel een mooi rondje voorgeschoteld (het betrof een gps route van Sander). Een week van tevoren brak ik op het heuveltje bij de begraafplaats nog mijn ketting en liep ik strompelend terug naar huis, maar een week later waren zowel mtb als triatleet er klaar voor.

Het was die dag super mooi sportweer, zonnetje en rond de 15 graden. De 1e mtb proef viel me alles mee, al heb ik hier en daar wel gelopen. De kano stuurde lastig maar met mijn bootervaring van het roeien gaf die 2 km kanoën redelijk veel herstel. De trailrun was echt prachtig. Tot halverwege ging het fluitend en was het puur genieten van de prachtige omgeving.

De 2e helft werd het zwaar en heb ik de steile klimmetjes wat meer moeten wandelen, desondanks werd ik eigenlijk niet ingehaald en hebben genoeg mannen het onderspit moeten delven. De 2e kano sessie zorgde weer voor het nodige herstel. De 2e mtb proef was gewoon afzien, het 1e stuk omhoog op de weg was geen enkel probleem maar toen het weer technisch werd merkte ik dat ik gewoon leeg was en de mtb ook niet meer goed onder controle had op lastige stukken. De rivieroversteek was stoer, maximaal erin rijden en maar kijken waar het stopt. Het was best diep met keien als ondergrond, al voor de helft werd het wandelen. Leeg, maar super voldaan finishte ik na krap 5 uur als 3e dame en 13e overall.

Gek genoeg had ik de grootste valpartij met lopen, vond het zelf nogal onnozel maar het bleek dat zelfs Annemarie tijdens het lopen was gevallen. Van tevoren was ze nog wat bang voor me geweest, uiteindelijk was ze met alle onderdelen net wat sneller en dan ook de verdiende winnares. Een super leuk, kleinschalig evenement die ik iedereen kan aanraden. Een goede conditie is wel een vereiste.

 

Recent ben je gesignaleerd als assistent-trainer. Hoe vond je het om dat te doen, hoe vond je zelf dat het ging, en smaakt dit naar meer? Zou jij jezelf in de toekomst kunnen zien als jeugdtrainer, nu jouw eigen kinderen groter aan het worden zijn?
Ik heb wel eens vaker training gegeven als invaller en vind het leuk om te doen. Op dit moment wil ik er gewoon geen verplichtingen bij. Ik heb mijn handen vol aan het gezin, de praktijk en het zelf sporten. Neemt niet weg dat ik het erg leuk vind om mensen enthousiast te maken voor welke sport dan ook en geef wel vaker gevraagde dan wel ongevraagde adviezen of help mensen even individueel op weg. Training moet bij mij leuk, gezellig en efficiënt zijn. Denk dat dat mij meestal wel lukt. Ik sluit zeker niet uit dat als ik meer tijd krijg wel meer training wil geven.”

 

Wat vond je het persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar? En wat moet dat in 2019 gaan worden?
Poeh, dat is een moeilijke vraag. Denk met name de manier waarop ik ondanks wat tegenslag toch vrij goed heb weten te presteren. In de maanden mei en juni heb ik enkel in wedstrijden gelopen en moest ik noodgedwongen tussen de wedstrijden door mijn achillespees rust geven. De teamprestatie met Aquapoldro is heel mooi. Ben met name blij dat ik na de zomer vrijuit kon lopen. Tweede D40 tijdens de OD in Veenendaal gaf vertrouwen. De Houffaraid was een super wedstrijd. Na een overwinning tijdens de cross duathlon van Harderwijk ga ik met een goed gevoel de winter in. Heb al weer zin in het voorjaar en ga de komende weken eens nadenken wat ik ga doen naast de team wedstrijden.”

   

(Terug naar boven)

Toon Pagina: 1 - 2 - [Volgende >>]

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Hardlopen samen met een blinde loper
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...