U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuws

Actueel nieuws

Algemeen clubnieuws: Frysman 2019
   (08-07-2019)

 
 

Over Roze badmutsen die niet roze zijn …

 Afgelopen zaterdag 6 juli stonden onze 3 TVZ Triatleten, Bas Pieterse, Paul Hundscheidt en Eibert Leusink  aan de start van de 5e versie  van de hele triatlon de “Frysman” in Skarl. Ook zij gingen de uitdaging aan om een echte Frysman te worden. “Leaver Dea as Slaef!!”


Frysman 2019

door Michael Sleijster 

 

Nu moet gezegd worden dat Bas, Paul en Eibert niet bepaald beginners zijn op de hele triathlon. Vaker hebben zij de 3 hele afstanden met goed resultaat getrotseerd en dus ook op deze zaterdag stonden de atleten in vol ornaat goedgemutst met “roze” badmutsen klaar om het eerste onderdeel van 3,8 km afstand te gaan zwemmen in het IJsselmeer.

De Frysman is een relatief kleine triathlon in Friesland en alleen gericht op atleten die een hele afstand willen doen. Vol=Vol en groeien willen ze niet daar in het Gaasterland. De omgeving leent zicht uitstekend om een mooi evenement te organiseren in combinatie met veel enthousiaste vrijwilligers langs de route en het Parc Fermee.

De drie mannen hadden begeleiding geregeld in de persoon van Inge Hoogenhout die met de bidons en (sport) voeding klaar stond. Ook ikzelf was heel nieuwsgierig hoe deze triathlon zou gaan en was naar Friesland afgereisd om hun aan te moedigen.

Het zwemparcours van 3,8 km in het IJsselmeer was dus het eerste obstakel die genomen moest worden. In de ochtend was de wind goed aangewakkerd en de bekende IJsselmeergolven waren serieus geworden. Verschillende deelnemers staken de strijd al na  1 Kilometer zwemmen. Sommige kregen zoveel water binnen dat de maag eerst geleegd moest worden. “Steile wand zwemmen was het”, vertelde Bas later. De zwemtijd van de 3 was hier dan ook naar: 1,5 uur in het water tegen de golven beuken.

Het fietsonderdeel van de Frysman bestond uit 4 rondes van 45 kilometer. Na iedere ronde kwamen alle deelnemers langs op de berg van Warns (Het rode Klif) waar een monument staat van de “Slag bij Warns” uit 1345 toen de Friezen deze slag wonnen van de Graaf Willem de IV en Jan van Henegouwen. Hierdoor konden de Friezen hun zelfstandigheid bewaren.

Voor het fietsonderdeel in de wedstrijd was hierbij de Friese wind een geduchte tegenstander. Op de dijk langs het IJsselmeer zakte regelmatig de snelheid terug tot 25Km/h.

In de kop van de wedstrijd ging het tussen de Belg Dirk Baelus en Dirk Wijnalda. Dirk Baelus kwam als eerste van de fiets (04:34:47) na 180km met een voorsprong op Dirk Wijnalda van 7 minuten.

Bas, Paul en Eibert reden steady hun 4 rondes en per doorkomst probeerden Inge en ik hun van informatie te voorzien of wat eten aan te reiken. Paul met een fietstijd van 06:06:07 uur, Bas 06:00:46 uur en Eibert 05:58:46 uur. De strijd lag dus nog helemaal open aan het begin van de marathon tussen de TVZ’ers.

Inge en ikzelf vermaakten ons ondertussen langs het parcours en het gebied rond het Parc Fermé met patat en een frikandel. Dat het ook wat begon te regenen had geen invloed op de sfeer op en rondom “Het Rode Klif”. Niet alleen was het lekker druk, ook kregen alle deelnemers veel applaus en aanmoedigingen bij hun doorkomst van de toeschouwers, supporters en vrijwilligers. Lekker sfeertje !

Na hun 180 km fietstochtje door Friesland kregen de 3 nog hun toetje van de Marathon rondom Warns. 6 rondes met per ronde een beklimming van “Het Rode Klif”. Het loop parcours gaat constant op en neer en is, behalve in een stuk polder, niet vlak. “Vind ik wel prettig” vertelde Paul Hundscheidt tijdens het lopen. “Gebruik je ook andere spieren”.

 

 

Ook hier stonden Inge en ik de mannen ronde na ronde te voorzien van “spul”. Na 2 rondes zagen we dat het tempo langzaam ging zakken en sprongen om beurten op de stadsfiets om hun even te spreken, wat info te delen en te vragen of ze wat nodig hadden. Dat bleek te werken want ze hadden het heel zwaar na de golven van het IJsselmeer en de Friese tegenwind.

Dirk Wijnalda was ondertussen als 1e  gefinisht in een tijd van 08:53:11 uur. Wat een atleet ! Dirk Baelus volgde als 2e in een tijd van 08:58:21 uur. Bij de dames was Carla van Rooijen in 10:29:05 uur de snelste met kort daarachter Marjan Andringa in 10:34:09 uur.

Ik had “onze” hardlooptrainster Annemarie Rustenburg graag willen zien hoe zij de Frysman volbracht had….

Eibert was wat misselijk en kon daardoor zijn tempo moeilijk vasthouden. Bas had pijnstillers nodig die ik bij Eibert vandaan haalde. Paul Hundscheidt daarentegen ging de laatste 2 ronde steeds harder lopen ! “Gaat eigenlijk wel lekker” zei Paul. “Nu nog onder de 12 uur finishen”.

Goed te zien was dat zowel Eibert als Bas konden volhouden en Bas nog redelijk soepel kon blijven lopen en zelfs versnelde na de Paracetamol. “Ik had die pijnstillers eerder moeten nemen” zei Bas tijdens het lopen.

Paul finishte als 85ste in 11:50:38 uur, dus onder de 12 uur.Bas, aansluitend, finishte als 102de in 12:21:13 uur. Eibert kon de Frysman ook op zijn lange lijst bijschrijven als 127ste in een tijd van 12:59:15 uur. Er waren 155 finishers van de 175 gestarte.

Do bist een FRYSMAN!!” werd geschreeuwd door de speakers als weer een deelnemer over de finish kwam onder luid gejuich van iedereen.  Zo ook voor onze TVZ atleten ! Klasse en veel respect om dit te zien na een lange intensieve dag.

 

De Frysman is met recht een “cult” wedstrijd aan het worden. In 2020 staat hij weer op de kalender ….

   

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...