U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuws

Actueel nieuws

Algemeen clubnieuws: Interview met.......
   (23-12-2018)

 
 

De weekenden zijn in deze periode van het jaar om te smullen. Niet vanwege de kerststol, maar vanwege het veldrijden. Helaas nog weinig moddercrossen gehad, maar daar gaat vanaf nu verandering in komen.
Binnen TVZ is Kees van Asten al jarenlang een vaste crosswaarde. Volgt de profkoersen niet alleen maar op tv, want doet zelf actief aan de wedstrijden mee. Als we willen weten hoe het er (internationaal) voor staat met deze mooie, intensieve sport, dan moeten we bij Kees zijn.


 

Het eerste deel van het internationale cyclocrossen zit er op. Wat vind jij persoonlijk van de hegemonie van Matthieu van der Poel?
“Ik vind het prachtig om naar te kijken. De spanning is op dit moment misschien ver te zoeken, maar MvdP is een geweldige atleet en een voorbeeld hoe mooi veldrijden kan zijn. Overigens denk ik dat Wout van Aert nog wel sterk terug komt dit seizoen, dus hopelijk zien we nog een paar mooie duels.”

En wat vind jij van de stagnering in de landen buiten Nederland en België? Of zie jij andere ontwikkelingen?
“Op zich is het jammer dat traditionele crosslanden als Zwitserland en Tsjechië nauwelijks meer meespelen bij de profs. In de andere categorieën (junioren, vrouwen) zie je wel dat het veldrijden in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS in opkomst is. Maar of het echt een grote internationale sport wordt betwijfel ik. Maar of dat erg is? Het is zo ook mooi om naar te kijken en vooral om te doen.”

Het cyclocrossen begint zo’n beetje in oktober. Wanneer begint jouw eigen specifieke voorbereiding op het seizoen. Hoe ziet die er globaal uit en wat doe je in het hele jaar aan hardlopen, toch ook een niet te onderschatten onderdeel?
“Het is altijd wel een uitdaging om het seizoen goed te plannen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld triathlon of marathonlopen is het traditie om gewoon het hele (toch al korte) seizoen door wekelijks je wedstrijden te rijden. Je moet dus proberen vier maanden lang een stabiel niveau te houden. Probleem is dat ik ook graag op de weg rij. Dit jaar ben ik wel eerder begonnen met enkele specifieke crosstrainingen, naast het wegwielrennen, vanaf begin augustus. Begin september een dag of tien rust genomen en vanaf dat moment echt voor het crossen gaan trainen. Dus kortere trainingen, meer nadruk op interval en techniek. Maar dat gebeurt deels ook op de wegfiets. Lopen is in het moderne crossen steeds minder belangrijk aan het worden. Toch doe ik dat er wel bij vanaf juli. Maar dan in hele korte trainingen met nadruk op sprintjes door het zand, hellingen op lopen, traplopen. Dat soort werk. Geen lange duurlopen, gelukkig!”

Eerder had ik uit jouw mond vernomen dat vorig seizoen je laatste zou zijn, mede doordat je leeftijd vorderde en vele andere van jouw leeftijdscategorie er rond dat tijdstip de brui aan gaven. Toch ben je doorgegaan. Wat zijn daar de hoofdredenen van?
“Haha, ja dat roep ik ieder jaar! Maar het is gewoon veel te leuk om te doen. En de hele sfeer in het wereldje kan ik ook niet missen. Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Overigens spreek ik een paar keer per jaar af met Rien Delhez. Hij is ook gek van de cross en maakt daarbij prachtige foto’s!”

 

Wat was in het eerste deel van dit winterseizoen je beste prestatie (en daarbij svp kort ingaan op het verloop van die wedstrijd) en wat gaat je belangrijkste target in het deel na de kerstvakantie worden?
“Wat betreft uitslag was gelijk de eerste wedstrijd in Gouda (in de categorie 50+, meestal rijd ik bij de 40+) de beste. Qua koersverloop misschien ook wel. Het parcours lag er droog en snel bij, met veel korte hellingen en draaien en keren. Ik was vanaf de tweede startrij erg goed weg en draaide als 4e het veld in. Beter dan ik gewend ben. In de eerste ronde viel ik iets terug, maar daarna kon ik mee met twee man waar ik normaal gesproken ruim achter zit. Nu kon ik net aanklampen en zelfs af en toe de druk wat opvoeren op de technische stukken. Mooi met z’n drieën gestreden voor plek zes tot acht. Ik werd 7e.

De kerstperiode is traditioneel erg goed gevuld met wedstrijden. Ik zit nu echter aan de antibiotica na een bacteriële infectie. Hoop over een week weer te kunnen trainen en dan komt het NK op 12 januari in Huijbergen misschien nog net niet te vroeg. En mocht dat niet lukken; het wegseizoen 2019 staat ook al weer voor de deur. Zo doet MvdP dat tenslotte ook!”

 

   

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...