U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuws

Actueel nieuws

Algemeen clubnieuws: Interview met.......
   (04-12-2018)

 

 

Hartger Vrijheid is alweer een tijdje terug aan het trainersbewind bij TVZ, deze keer slechts in het Baken. In vroeger jaren was hij onze eerste triathlontrainer en verzorgde op alle drie de onderdelen de trainingen en schema’s. Een hele enkele keer zagen we hem ook nog eens als deelnemer (aan een ATB-wedstrijd of tijdrit) en dat leverde steevast zeer hoge klasseringen op, ondanks zijn fors hogere leeftijd t.o.v. de overige podiumbezetting. Leuk om hem weer eens te mogen interviewen, deze keer op verzoek vanuit de leden.

 


 

Aangezien de oproep luidde “vraag zwemtrainer Wieger eens naar de vorderingen van de zwemmers” en daaruit bleek dat je nog niet volledig bekend bent, vertel dan maar eens in een notendop over je triatlon verleden.

 “Mijn naam is Hartger Vrijheid, inmiddels een ruime zestiger en al een flink aantal jaren getrouwd met Nelly. Woonachtig in Harderwijk en in mijn vrije tijd mede-eigenaar van

Bewegingscentrum Vrijheid in Harderwijk. Beroepshalve met mensen bezig waarbij beweging de rode draad vormt. Dat laatste gold ook in mijn actieve sportcarrière. Ooit als voetballer begonnen en gestopt als Nederlands Kampioen ½ triatlon in de categorie 50+ in 2005.

Zowel in het voetballen als in de triatlonsport hele mooie dingen gedaan. Als triatleet meegedaan aan verschillende Nederlandse-, Europese en Wereldkampioenschappen en daar goede resultaten behaald. Zowel de kortere als de lange afstanden gingen me eigenlijk wel goed af. Op de lange afstand is veruit de mooiste belevenis de deelname aan het WK op Hawaii in 1998 geweest. Om daar als deelnemer te zijn is een “once in a lifetime” beleving. De sfeer, entourage en het event op zich laten een blijvende indruk achter.

Tijdens en vooral na mijn actieve sportloopbaan heb ik me toegelegd op het begeleiden en coachen van atleten in verschillende sporten. Wielrennen, zwemmen en hardlopen hebben uiteraard mijn voorkeur.

Vanaf 2008 zijn Nelly en ik begonnen met het samenbrengen van deze activiteiten binnen het Bewegingscentrum Vrijheid. Inmiddels hebben we al een flinke schare sporters en mensen die op enige manier willen bewegen kunnen helpen. Daarnaast verzorg ik op verschillende plaatsen en verschillende momenten trainingen zoals de zwemtraining bij TVZ op de maandagavond. Een hele leuke en inspirerende groep zwemmers met verschillende belevingen. Sommigen om fit te blijven en anderen met het doel om beter te worden of in ieder geval makkelijker te zwemmen tijdens een wedstrijd.”

 

 

Het afgelopen triatlonseizoen hebben we voor het eerst een borstcrawlcursus gegeven. Hoe heb jij dit zelf ervaren? Wat vond je de sterke punten en wat kan er beter?

De cursus was een initiatief vanuit de vereniging en leverde een flink aantal deelnemers op. Mooi om te zien was de verschillende motivatie om deel te nemen. De één wilde zo goed mogelijk de wedstrijd kunnen doen terwijl een ander al blij was dat ze een kilometer zou kunnen zwemmen. Een bijkomend doel moest zijn om de deelnemers te behouden voor de TVZ .

Ik heb bij de wedstrijd in Zeewolde vooral het zwemmen gevolgd en zag tot mijn vreugde dat iedereen die aan de cursus meegedaan had ook het zwemmen heeft volbracht. Sommigen hadden zelfs nog de energie om tijdens het zwemmen enthousiast te zijn. Ik had ze meegegeven om de onderdelen ook in het hoofd stuk voor stuk af te werken. Dus niet bezig zijn met het fietsen tijdens het zwemmen, enz. Dat heeft voor de meesten goed gewerkt.

Verschillende cursus deelnemers hebben zich daarna als lid bij de TVZ gemeld en zijn nog steeds actief met het zwemmen. Op naar de volgende wedstrijd, ergens volgend jaar!

Sterke punten van de cursus: gezamenlijk oefenen op dezelfde tijd met een uitdaging (wedstrijd Zeewolde).

Verbeterpunt: ??”

 

De ingezonden vraag “hoe vind je de progressie van de zwemleden?”

Ten eerste was het een prettig gevoel om te zien dat het aantal zwemmers, sinds er weer een gerichte training is, flink is toegenomen. Dat geeft duidelijk aan dat er een behoefte was. Ik probeer dat zo goed mogelijk in te vullen met afwisselende en uitdagende oefenstof waardoor leden geprikkeld worden om blijvend mee te doen.

 

Vervolgens zie ik zeker bij de meeste deelnemers aan de trainingen progressie. Het meest opvallend uiteraard bij degene die pas begonnen zijn. Dat is niet zo vreemd maar wel bemoedigend, zowel voor de deelnemer alsook voor mij. De stof slaat kennelijk aan.

Ook mooi om te zien, is dat zelfs mensen die al jaren meezwemmen nog vooruit gaan. Dat hoeft niet direct te betekenen dat men harder gaat zwemmen. Makkelijker zwemmen met minder energie is ook een flinke vooruitgang. In de triathlon geldt nog steeds dat je een wedstrijd niet kunt winnen met alleen het zwemmen maar wel kunt verliezen. Hoe meer uitgerust je uit het water komt hoe meer energie je over hebt voor het fietsen en lopen.”

 

 

Ik neem aan dat je zelf nog best actief bent (vorig jaar in april ben ik er nog vanaf gereden op Mallorca door je), in ieder geval op de fiets. Wat was dit jaar je mooiste sportervaring?

“Oei, dit is een lastige. Ik ben zeker nog actief en zal dat ook wel blijven zolang het fysiek allemaal wil. Tot nu toe gaat dat allemaal voorspoedig. Ik kan van elk sportmoment genieten. De beschikbare tijd proberen we, mijn vrouw en ik, te gebruiken om nieuwe plekken te ontdekken op de fiets. Dat kan overal zijn, binnen of buiten Nederland. We maken er onder andere een gewoonte van om elk jaar in elke provincie in Nederland een toertocht te fietsen. Voor mij is dat meestal de racefiets of de MTB en voor Nelly de gravelbike.

Eén van de leukste activiteiten zijn jaarlijks een aantal strandraces langs de Noordzeekust, waaronder Egmond. Prachtig event en eigenlijk wel een uitdaging om bij die “snelle” mannen in de buurt te blijven. Lukt nog steeds aardig.”

 

 

Wanneer zien we je weer actief in een triatlonwedstrijd?

“Mijn actief-zijn in een wedstrijd beperkt zich hoofdzakelijk tot coachen van deelnemers. Dat is ook mijn werk en geeft erg veel voldoening. Mijn wedstrijdcarriere heb ik afgesloten en ik denk niet dat het er nog inzit om die weer op te pakken. Al moet ik zeggen dat, als ik bij wedstrijden aanwezig ben, het wel kan gaan jeuken. De triathlon blijft gewoon een prachtig evenement om te doen.

Bijkomend probleem voor mij is dat, als ik ergens voor inschrijf en aan de start sta, ik ook nog altijd wil winnen. En dat zit er, behalve misschien in mijn leeftijdscategorie, niet meer in. Is helemaal niet erg maar dan moet je het ook niet opzoeken.”

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...