U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuws

Actueel nieuws

Algemeen clubnieuws: Interview met.......
   (17-11-2018)


 

 Sander Jansen is in de laatste 10-15 jaar van onschatbare waarde geweest binnen TVZ, die mede door zijn vrijwilligersactiviteiten de vereniging zag groeien naar het historische aantal van 165 leden. Van gewoon fietslid promoveerde Sander tot lid van de fietscommissie, en doorgeschoten naar bestuurslid fietsen. En in de tijd daartussen was hij al mede-organisator van de zaterdagse ATB-trainingen in de donkere maanden, fietstrainer van de racefietsers op donderdagavond en organisator van fietswedstrijden, die hij professioneel microfonisch inleidde en afsloot met een steevast foutloze prijsuitreiking. En hij kon ook een behoorlijk stukje hardfietsen en menig dikke-banden-wedstrijd winnend voltooid. Daarnaast was hij een zeer prettig persoon in de omgang. Om het gemis van zijn aanwezigheid te verzachten een interview.

 


 

Sander, in 2003 vond er een interview met je plaats voor de Nieuwsflits. Dat was aan de vooravond van je hoofdtrainerschap als fietstrainer. Dat heb je dus een jaartje of twaalf, dertien gedaan. Hoe kijk je terug op die jarenlange carrière? 
Het is een periode geweest waar ik met veel plezier op terugkijk ook al was het af en toe moeilijk te combineren met mijn eigen fietsambities.
Voor het ATB’en is er in het begin erg veel energie in gestoken om het een beetje op de rit te krijgen. Dit is uiteindelijk gelukt, met als hoogtepunt dat we op een gegeven moment met meer dan 30 deelnemers op zaterdagochtend bij Het Baken stonden en we ons als trainers achter de oren krabden hoe we dit in goede banen konden leiden.
De trainingen op de racefiets hebben ook een enorme groei doorgemaakt; toen ik zelf begon was er nog één keer in de twee weken op donderdagavond training en toen ik stopte hadden we steevast 3 groepen en vroegen we ons op een gegeven moment ook af of het allemaal niet te groot en onoverzichtelijk werd.
Het heeft een hoop voldoening gegeven om de fietsafdeling (incl. wedstrijdcommissie) binnen TVZ zo te zien groeien, mede dankzij de inzet van alle (hulp)trainers en vrijwilligers!
 
Het is wel altijd een dingetje geweest om de trainingen zo vorm te geven om het iedereen naar de zin te maken, maar ik denk dat we daar wel een goede balans in hebben gevonden door een variatie aan te bieden van duurtrainingen, korte en lange intervaltrainingen en techniektrainingen. Vooral de spelvorm waarin het vaak gebeurde werd, gezien de positieve feedback, wel gewaardeerd.

Even een zijsprong, maar wat ik me nu pas realiseer, is dat er eigenlijk geen betere omgeving is voor fietstrainingen dan de polder. Hier in Apeldoorn is het allemaal veel drukker op de wegen en kun je niet zomaar even met je kop in de wind een kwartier rechtdoor fietsen zonder een tegenligger, kruising of ander obstakel tegen te komen. Geniet er dus maar van en neem die wind voor lief!

Het is ook mooi om te zien dat de zaterdagtrainingen op de racefiets nu een vast gegeven zijn; Ik zie op Strava dat er altijd een grote groep enthousiastelingen op pad gaat en dat er ook nog steeds min- of meer een jaarlijks fietsdoel is waarvoor getraind wordt.”   

 

Relatief kort nadat je fietstrainer werd, begon je schoorvoetend aan een triathloncarriere waarschijnlijk door motivatie van Annemiek Veenkamp. Wat zie jij als je allermooiste triathlonwedstrijd en -prestatie?
Hier moet ik je even corrigeren, hoor. Het heeft best lang geduurd voordat ik mijn 1e triathlon deed.  Ik ben op een gegeven moment wel run-bike-run wedstrijden gaan doen, maar dat lopen ging mij nooit zo goed af. Ik wilde altijd te snel te veel en dat werkt blijkbaar niet met lopen. Mijn 1e triathlon was de Tri-Ambla op Ameland, in 2011 denk ik, maar inderdaad wel mede onder druk van Annemiek…
Ik had 2 weken daarvoor pas voor het eerst gezwommen en kon gelukkig een wetsuit van Reinald lenen. Ik kreeg in de gaten dat als je stopt met zwemmen, je met een pak aan gewoon blijft drijven, dus toen durfde ik het wel aan.
De Tri-Ambla blijft ook gelijk één van de mooiste triathlons die ik gedaan heb. De allermooiste was toch wel de Nisraman in de Ardennen; zwemmen, racefietsen, atb’en, en afsluitend een zware trailrun! Deze heb ik gedaan kort nadat ik Margo heb leren kennen. Ze zei; ik heb me ingeschreven voor een wedstrijd in de Ardennen, vind je het leuk om mee te gaan? Misschien kun je zelfs nog wel meedoen… en zo stond ik dus aan de start.
Prestaties en tijden moet je me niet naar vragen; ik kijk wel altijd naar uitslagen en vergelijk eindtijden met de rest van het deelnemersveld, maar ben dat vervolgens ook weer vrij snel vergeten.”      

Omdat je in de ogen van de meeste TVZ-ers toch nog wel steeds een fietser bent, wil ik ook wel weten wat je je allermooiste fietsevenement ooit vond?
Ik heb veel mooie cyclo’s gereden en fietsvakanties gedaan waar ik met veel plezier op terugkijk. Heerlijk om met een groep vrienden een week op fietsvakantie te gaan en te genieten van het fietsen, de omgeving en het eten.  
De hoogtepunten hierin zijn mijn deelnames aan de ‘Tour Transalp’, een zevendaagse etappekoers voor amateurs dwars door de Alpen en Dolomieten. Iedere dag volop erin vliegen totdat je sterretjes ziet en de kramp tot achter je oren zit. Helemaal kapot over de finish komen en, wonder boven wonder, de dag erop gewoon weer hetzelfde doen. Ik heb daar wel geleerd wat je lichaam allemaal wel niet aan kan als je goed in vorm bent.”

Tja, en toen ging het op een gegeven moment helemaal mis toen je Margo Maasman ontmoette. Nu ben je vader en woonachtig in Apeldoorn. Je doet nu zeker helemaal niets meer en bent alleen nog maar druk met luiers verschonen? Of sport je stiekem toch nog wel af en toe? Hoe gaat de sportverdeling tussen jou en Margo, die waarschijnlijk ook nog best actief is.
Haha, nou inderdaad! Als je naar mijn trainingsstatistieken kijkt, zie je dat ik tot juni 2014 (toen ik Margo leerde kennen) behoorlijk wat trainingsuren maak, maar vanaf dat moment zie je de grafiek een duikvlucht maken… Maar nog géén moment spijt van hoor! 
Mijn leven is sindsdien in een stroomversnelling geraakt; samenwonen, verhuisd naar Apeldoorn, ander huis gekocht en inmiddels vader van 2 kinderen; Isabel en Thijmen.

Ik zie het leven zoals het nu is als een enorme verrijking en de ‘drang’ om nog iets te moeten presteren met sporten is er (op dit moment) niet. 

Margo is nog een stuk jonger en ambitieuzer, dus ik merk dat het bij haar nog wel eens ‘knaagt’ dat er minder tijd is om te trainen. Helemaal nu haar triathlonteam (waar Annemiek ook in zit) dit jaar ook nog eens is gepromoveerd naar de eredivisie begint het bij haar ook weer te kriebelen.
We moeten onze trainingsmomenten nu wel zorgvuldig inplannen, en de kids proberen door ongelijke slaap- en eetmomenten aardig ‘roet in het eten te gooien’.
Helemaal niet meer sporten is in ieder geval geen optie hebben we gemerkt; dan zitten we allebei stront chagrijnig op de bank. We proberen beide nog 3 keer in de week te trainen.”


Hoe moeilijk was je besluit om naar Apeldoorn te verhuizen en je hele sportleven hier achter je te laten? Ben je inmiddels redelijk ingeburgerd bij Aquapoldro? Wat zijn de grootste verschillen tussen de 2 verenigingen van je leven?
Apeldoorn is een supermooie plek om te wonen! Alles is hier in de buurt aanwezig en om te sporten (vooral hardlopen en fietsen) is het een walhalla! Ik mis hier alleen een gracht waar ik vanuit huis in kan springen als ik wil zwemmen ;-) Dus in dat opzicht heb ik er geen spijt van dat ik ben verhuisd.
Het is inderdaad wel zo dat ik mijn ‘hele sportleven’ in Zeewolde heb achtergelaten en daar denk ik nog wel eens met weemoed aan terug.
Ik ben wel snel ingeburgerd bij Aquapoldro. Ik kon gelijk meedraaien in het 2e divisieteam van de teamcompetitie, maar daar ben ik inmiddels ook al weer mee gestopt doordat de prio’s zijn verschoven. Aquapoldro is een hele gezellige vereniging waar iedereen elkaar waardeert en respecteert voor het niveau waarop hij/zij presteert. Het grote verschil met TVZ is wel dat iedereen ook echt wil presteren en er helemaal voor gaat, ongeacht leeftijd of niveau. Iedereen loopt met de nieuwste hartslagmeters en apparatuur in de rondte en als je géén op maat gemaakte persoonlijk trainingsschema’s hebt wordt verondersteld dat je niet kunt presteren. Ergens wel jammer, want als je hier samen wilt trainen gaat het al snel over: ‘ik moet 1,5 uur in D3’, ‘ ja maar ik moet vandaag 4 uur D1…’
Het lijkt wel of het plezier in de sport hier pas op de 2e plaats komt. Dat gaat/ging er in Zeewolde wel wat relaxter aan toe, zonder dat de prestaties uit bleven!”    

Wat zijn je sportplannen voor 2019? En je plannen voor trainerschap in Apeldoorn?
Sport is nog steeds de beste uitlaatklep voor mij om even helemaal tot rust te komen en gezond en fit te blijven. Ik zal in 2019 zeker weer een aantal Run-Bike-Runs gaan doen en waarschijnlijk ook wel weer bij een aantal TVZ evenementen aan de start verschijnen. Grote sportdoelen heb ik de komende jaren echter niet.
Plannen voor trainerschap in Apeldoorn zijn er ook niet. Iedereen is hier al druk genoeg met zijn eigen schema’s, dat haalt de motivatie om training te geven bij mij wel weg.”

 

 

 

 

 

   

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...