U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)

Ard Schenk - Boekbespreking

 

BIOGRAFIE ARD SCHENK
Door Paul Lindeboom

 

De droom om Johan Neeskens te zijn, werd begin jaren '70 aan het eind van de herfst geleidelijk ingewisseld voor de wens net zo goed te zijn als Ard Schenk. De bal en voetbalschoenen maakten in mijn jeugd ook met mooi weer al regelmatig plaats voor rolschaatsen, maar zodra de winters in zicht kwamen raakte heel Nederland in die tijd compleet in de ban van Ard & Keessie. De eind vorig jaar, vanwege zijn 65e verjaardag, verschenen biografie over zijn sportcarrière en een compleet aan de blonde god van voorheen gewijde uitzending in het fantastische sportprogramma Holland Sport, rakelde alle jeugdherinneringen van vroeger weer op.

De biografie is echter meer dan een beschrijving van het leven van Ard Schenk, veel meer. Het lezen er van kan beschouwd worden als krachttraining, want het 592 pagina's tellende boek weegt enkele kilo's. Maar bovenal is het een beschrijving van een periode waarin Nederland van een amateuristisch sportend land langzaamaan een professionele sportcultuur ontwikkelde. De trainer/coach Leen Pfrommer, toentertijd in dienst bij de LO/Sportorganisatie van de Koninklijke Landmacht, heeft daar een zeer belangrijke bijdrage aan geleverd.

Voordat Ard Schenk in aanraking kwam met Leen Pfrommer, was de boerenzoon uit het Noord-Hollandse Anna Pauwlona al een ruwe diamant met veel talent in meerdere takken van sport. In de winter van 1965-1966 werd hij, zomaar uit het niets, eerst Nederlands- en vervolgens Europees kampioen allround schaatsen, terwijl hij in de zomer ook nog afwisselend keeper of spits was in het eerste van de vv Wieringenwaard en ook nog eens verdienstelijk lid was van een atletiekvereniging. Een multi-talent wiens successen ogenschijnlijk kwamen aanwaaien, wat nog waar was ook. Schenk was bijna aartslui en vond al te fanatiek trainen maar niets. Daarbij was hij zeer verlegen, stug in de omgang, voor zijn prestaties gevoelig voor sfeer in de groep en had zichtbaar moeite met plichtplegingen en huldigingen. Maar bovenal was hij in zijn vroege jeugd én tijdens zijn topsportcarrière een waar feestbeest (op de achtergrond). Met weinig fantasie zou hij tegenwoordig een zuipschuit genoemd worden.

De populariteit van Schenk en Kees Verkerk was in die jaren, met de opkomst van de televisie, ongekend. Wat vooral aan de humor en cabareteske optredens van Verkerk te danken was, Schenk was vooral een stille volger maar gezegend met een Hollywood-uiterlijk.  Niet voor te stellen dat in een weekend van een EK of WK het complete programma van de eredivisie uitgesteld werd ten faveure van het schaatsen. Ook de verkoop van schaatsen en de karakteristieke schaatsmutsen maakte een explosieve groei door, in het economisch dan nog niet rijke Nederland.

In de jaren '50 en begin '60 was schaatsen in de winters vooral een sociale bezigheid in Nederland. Op trainingstechnisch gebied deed iedereen maar wat, zonder academische achtergrond en zonder toekomstvisie. Het bestuur van de KNSB werd gevormd door halve bejaarden die vooral genoten van de macht.
Zo kon het ook gebeuren dat de trainer waar Schenk vertrouwen in had, en die aan de basis stond van zijn eerste successen, aan de kant geschoven werd omdat hij meer te zeggen wilde hebben over de samenstelling van de selectie. Schenk viel de jaren daarna ver terug in zijn ontwikkeling en had gezien zijn karakter erg te lijden onder de psychologische trukendoos van zijn vriend/concurrent Verkerk, die ook het leven van trainers niet makkelijk maakte.

Aan die kwakkeljaren kwam in 1968 een eind door de aanstelling van Leen Pfrommer, die een compleet frisse wind liet waaien met termen als tempoduurtrainingen en interval, zaken die hij overbracht vanuit de atletiek. Zelf was Leen ook een verdienstelijk sprinter geweest in de jaren '50, maar de meeste furore zou hij maken als trainer/coach. Een aimabel persoon die echter ook bekend zou komen te staan als een coach die nadrukkelijk de baas was en geen tegenspraak duldde.
Ard Schenk was degene die het meest profiteerde van de (militaire) aanpak van Pfrommer, en gestaag transformeerde tot een persoonlijkheid die besefte dat hij niet slechts kon teren op zijn talent. De trainingsaanpak van Leen en het feit dat hij door hem gescheiden werd van Kees Verkerk - Schenk werd vanaf dat moment de vaste slapie van de rustige, introverte Jan Bols, een vroege pupil van Pfrommer -, maakte van Ard Schenk een wereldster.

De omslag in de ontwikkeling van Ard Schenk kreeg zijn hoogtepunt in de jaren 1970 t/m 1972, met diverse EK- en WK-titels, 18 wereldrecords en 3 gouden medailles op de Olympische Spelen van Sapporo in Japan (’72). En een Ard&Keessie-gekte in Nederland die later slechts overtroffen zou worden door successen in het voetbal.

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...