U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Boekbespreking: Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk - Boekbespreking

De Joop-hype

 

Hij deed niet eens mee. Toch kreeg Joop Zoetemelk in de afgelopen Tour-weken meer publiciteit dan het overgrote deel van het deelnemende profpeloton.

In Mart Smeets’ Avondetappe werden wij zo’n keer of 20 getrakteerd op een terugblik op die gedenkwaardige Tour de France, waarin Joop aan het langste eind trok en de Nederlanders de hoofdrol speelden. En dagelijks zagen wij in reclamespotjes een strak-ogende, afgetrainde Joop eerder boven komen dan een Rabobank-hypotheekadviseur.

Van een Tour-resultaat als dat van 1980 kunnen wij tegenwoordig alleen maar dromen. En dat doen we dan ook.

Waarom? Ja, 25 jaar, hè. Een hele wielergeneratie geleden. Een groot deel van het huidige peloton herinnert zich Zoetemelk’s tourzege niet eens uit eigen beleving. Voor hen is Joop wat voor de voorgaande generatie Wim van Est was.

De Joop-hype werd begin juni in het Zuid-Hollandse Rijpwetering ingeluid met het verschijnen van een prachtig, rijk geïllustreerd boekwerk met de simpele, maar veelzeggende (hoe passend …) titel: Joop.

 

In dit boek, samengesteld door Fred van Slogteren, wordt Zoetemelk’s glanzende wielercarrière jaar voor jaar uit de doeken gedaan. Iedereen die ook maar iets met hem te maken heeft gehad, komt aan het woord: zijn broers Chris en Frans, zijn zus Lia, zoon Carl, ontdekkers, ploegleiders, (oud)ploeggenoten, zijn rivalen, vrienden, de hond van de buren…

 

Ook Fedor den Hertog. Hij was eind jaren 60, begin jaren 70 ploeggenoot van Zoetemelk in de toonaangevende Amstel wielerploeg van Herman Krott. Samen werden zij Olympisch kampioen in Mexico en ‘verdeelden’ zij als beste amateurs ter wereld de grote internationale rondes. Dus ook hij kreeg het verzoek of hij zijn ervaringen met Joop wilde prijsgeven. Zij waren immers niet alleen ploeggenoten, maar zeker ook rivalen, en gingen zelfs een keer samen op ski-vakantie in Tsjechië.  Fedor kwijtte zich serieus van zijn taak. Met zijn ‘concept’ onder de arm stond hij bij mij op de stoep. Twijfel. Wat vind jij? Kan het? Ben ik niet te kritisch? Mijn antwoord: Fedor, het is jouw visie, het zijn jouw ervaringen. Je hebt veel respect voor Joop, maar het is ook duidelijk dat jullie tegenpolen zijn. Fervente Zoetemelk-fans zullen het niet in alles met je eens zijn…

Fedor zet boven zijn bijdrage: het eeuwigdurende verlangen naar zekerheid. Joop speelde op safe. In tegenstelling tot Fedor deed hij geen onbezonnen dingen, stortte zich niet in doldwaze avonturen om de volgende dag van zijn voetstuk te donderen. Joop kon vooral uitstekend klimmen en tijdrijden. Hij muntte bovendien uit in koersinzicht en beroepsernst. En, iets dat veel minder bekend is, hij was een meester in het ‘rust pakken’. Hij trok zich terug en sliep. Van onschatbare waarde tijdens een etappekoers van 3 weken.

 

En dan die eenvoud. Daarin was hij groots. Het ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ principe, spreekt de Nederlander, meer dan wie ook, aan. In combinatie met het Poulidor-effect van 6 tweede plaatsen in de Tour (!) maakte het Joop tot een mateloos populaire held, zo je wilt: anti-held.

Niet toevallig was daar in 1980 dan eindelijk die Tour-zege. Een ijzersterke Raleigh-ploeg, waarin renners als Raas, Knetemann en Van der Velde de plooien voor Joop gladstreken, vormde net die extra factor. Joop hoefde daarvoor in de ploeg niet eens met zijn vuist op tafel te slaan. Trouwens, dat kon hij niet. Hij werd nooit kwaad. O ja, één keer, vertelt Fedor. Tijdens een tijdrit werd Joop gek van zijn schreeuwende ploegleider in de begeleidende volgauto. Joop riep: Áls je nou je kop niet houdt, hou ik mijn benen stil!’

Hè, hè, eindelijk! Joop beet van zich af. Maar na afloop liep Joop naar de ploegleider en bood zijn excuses aan…

 

De Ronde van Frankrijk is voorbij. Het tijdperk Amstrong is afgesloten. En de aandacht voor Joop zal ook snel afnemen. Hij zal daar zelf niet rouwig om zijn.

 

Rien

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...