U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Weissensee - Tonny van Vliet

Weissensee - Tonny van Vliet

24 DECEMBER 2004 - ZEEWOLDE - Het was even een speldenprikje, de vrieskou van afgelopen week. Maar oh oh, wat kookte het bloed bij de mannen en vrouwen van de lange adem. Zou het dan eindelijk zo ver komen? Zouden de marathonschaatsers na zeven jaar weer eens een klassieker op Hollands natuurijs kunnen schaatsen? ‘Want wat is er mooier dan bijvoorbeeld de Holland - Venetië tocht of de Veluwemeertocht.’.

Om maar te zwijgen over de Tocht der Tochten. Marathoschaatsers balen. Koning winter keek, dacht na, maar ging voorlopig verder. Natuurlijk, het is leuk de wedstrijdjes op kunstijs. Maar het rondjerijden en het huidige sprintgeweld van Cédric Michaud en consorten maakt het er niet leuker op.

Terwijl het bij schaatsen op natuurijs op pure mentaliteit aankomt. ‘Daar leer je het schaatsen ook. De nieuwe lichting met bijvoorbeeld exponent Bob de Vries heeft echter nog nooit op natuurijs in Nederland geschaatst’, zegt marathonschaatsers Tony van Vliet uit Zeewolde. De rijder van Viks Parket leerde het schaatsen zichzelf aan op het gitzwarte buitenijs. ‘Het viel iemand op dat ik goed kon schaatsen. Toen is het balletje gaan rollen.’

Heel voorzichtig tuurt Van Vliet richting Veluwemeer. Zou het zo ver komen? ‘Twee nachten min zeven is genoeg om op Harderbroek te kunnen schaatsen’, hoopte de B-rijder uit het twintig jaar oude dorpje al even om tussen het wuivende riet te kunnen schaatsen. ‘Je legt je er echter bij neer dat het weer niet zo ver komt. De kans dat er wel op natuurijs kan worden geschaatst neemt wel alleen maar toe’, cijfert de schaatser zich alvast rijk.

Dus trekt de karavaan verder. Dat wil zeggen richting het buitenlandse natuurijs. Het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee in Oostenrijk, de alternatieve Elfstedentocht in het Finse Kuopio en zelfs de 200 kilometer lange Evert van Benthem tocht in Canada zijn al net zo gewoon als het achterwege blijven van ijs in Nederland.

Op dat natuurijs voelt Van Vliet zich thuis. Succesjes op kunstijs waren er al wel. Tot nu toe won hij twee wedstrijden om de marathoncup bij de B-rijders, waarvan de laatste stamt uit 2002. ‘Ik heb geen vlammende eindsprint en ben daarom meestal kansloos’, zegt de rijder. ‘Daarom schaats ik ook liever de langere wedstrijden op natuurijs.’

Op dat ‘echte’ ijs heeft de akkerbouwer uit Zeewolde al van zich doen spreken. Zo werd hij tussen de eliterijders negende op de 200 kilometer op de Weissensee in 2002 en elfde tijdens de alternatieve Elfstedentocht in Kuopio een jaar later. ‘Ik moet het hebben van de langere zware wedstrijden’, zegt Van Vliet.

Hoewel de 34-jarige rijder nog maar kort wedstrijden schaatst en niet de basistraining heeft gekend, zoals andere schaatsers, kan Van Vliet goed meekomen. ‘Marathonschaatsen is van oudsher een sport van boeren en tuinders. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar het schaatsen heel erg leeft’, zegt hijzelf over zijn periode in Oude Water nabij Gouda.

Dat Van Vliet in Zeewolde is beland, is een verhaal op zich. Als zelfstandig effectenmakelaar aan de Amsterdamse beurs, verdween het boerenbloed nimmer uit zijn lichaam. ‘Ik ben boer geworden in 2002. In winter is het lekker rustig en kan ik wat meer trainen. Nu is dat tien uur per week’, zegt Van Vliet. Ter vergelijking, voor de meeste A-rijders is het marathonschaatsen een fulltime baan.

Toch heeft Van Vliet ondanks zijn nog maar korte carrière zijn draai snel gevonden in het peloton. Momenteel zit hij zelfs in de rijdersraad met onder meer A-rijders Henk Angenent, Erik Hulzebosch en Daniëlle Bekkering. ‘Maar het is vooral het hele sfeertje om het marathonschaatsen heen, wat zo mooi is. Er zijn geen rangen en standen en er heerts een no-nonsense sfeer’, zegt van Vliet, die daar ook zijn vrouw Miranda leerde kennen. Zij schaatste voor Frisia en is dit jaar gestopt. ‘Wel heeft ze nog een licentie, om eventueel op haar besluit terug te kunnen komen en als startbewijs voor een evenutle elfstedentocht’, zegt de schaatser over zijn vrouw, die mee kon met de top en vorig jaar nog de honderd kilometer van Finland won. Zelf hoopt Van Vliet ook nog eens A-rijder te worden. ‘Maar dat wordt moeilijk, vanwege mijn klassement bij de B-rijders. Nu kan ik nog wat klaarmaken. Bij de elite wordt het waarschijnlijk alleen meerijden. En dat wil ik niet.’

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...