U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Fietsexpeditie Siberië

Fietsexpeditie Siberië

BAIKALMEER FIETSEXPEDITIE IN SIBERIE (600 km)

Een vlakte van ijs en sneeuw tot waar het oog reikt. Meer dan zes maanden per jaar is het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld (1637 meter), totaal dichtgevroren. Voor de avontuurlijke fietser biedt dit een uitdaging om niet te laten liggen.

Het decor van ruimte en stilte vraagt om vergelijkingen met de poolgebieden. Maar ondanks dat Siberië 's winters gebukt gaat onder extreme kou, vind je rond het Baikalmeer een enigszins gematigd microklimaat.

De temperaturen variëren van rond het vriespunt overdag tot min dertig 's nachts.

 

Ralph Tuijn, bijna Bekende Nederlander vanwege zijn extreme fietsexpedities uit voorgaande jaren en zijn expeditie dit jaar over de Lena-rivier, organiseerde deze expeditie in februari 2003 samen met Herbert-Jan Anholts, want de 600 kilometer lange tocht werd deze keer niet alleen te fiets uitgevoerd. Ralph en Herbert namen een half jaar daarvoor de organisatie op zich en kregen een groep van 17 personen bij elkaar die de grootste bevroren ijsplaat ter wereld zouden gaan oversteken. Herbert leidde de fietsgroep van 13 personen en Ralph zou de vier-persoons loopgroep leiden. Wanneer deze expeditie succesvol eindigde zou het een paar interessante nieuwe Baikal-feiten opleveren:

-grootste groep die het meer oversteekt
-eerste vrouwen die het meer oversteken
-eerste lopers die het meer oversteken
-oudste persoon die het meer oversteekt (62 jaar)
-eerste personen die het meer een tweede maal oversteken

 

De eerste dag
Na gisteren in Irkutsk uitgebreid inkopen te hebben gedaan en de sleeën van de wandelaars en de fietsen te hebben geprepareerd, ging de groep rond 13.00 uur plaatselijke tijd bij Slyudyanka het ijs op.

Omdat het de eerste dag was en nog even afgetast moest worden hoe het allemaal ging, was gekozen voor een afstand van slechts 25 kilometer. De temperatuur was 's morgens min achttien graden en steeg gedurende de dag naar min 6 à min 7. Om vijf uur plaatselijke tijd waren de fietsers aangekomen, de loopgroep sloot zich later bij hen aan. "De eerste vijf kilometers waren erg zwaar", vertelt een deelnemer. "Er was namelijk erg veel kruiend ijs, waardoor we het eerste stuk niet konden fietsen. Daarna kwamen we een vrachtwagenspoor langs de kant tegen, dus de volgende twintig kilometer gingen een stuk makkelijker. Vooral de dames hadden het dat eerste stuk zwaar, maar later op beter ijs ging het picobello." Hij doet zijn verslag terwijl hij op het ijs staat te genieten van een ondergaande zon. "Het is hier schitterend'', zegt hij enthousiast. Op de achtergrond klinkt een vervaarlijk gekraak. "Dat is kruiend ijs, maar er gebeurt niets hoor, het ijs is hier zo'n anderhalve meter dik.'' Er wordt vanavond overigens niet op het ijs gekampeerd, de tenten worden in het bos opgezet. Voor het vertrek vanmorgen was nog snel op de markt in Slyudyanka rauwe vis ingeslagen en zojuist hebben ze in het bos een oude grill gevonden. ''We hebben het vuur dus maar aangestoken en eten straks heerlijk gegrilde vis''.

 

De eerste nacht in de kou in de tent is de minder ervaren trekkers flink tegengevallen. "Maar ik verwacht dat het de komende nachten wel beter gaat, het went vanzelf'', zegt Herbert Anholts, die al eens eerder een expeditie heeft gemaakt met Ralph Tuijn. De tweede dag is een afstand van een kleine dertig kilometer afgelegd en ook nu zat het ijs een beetje tegen. ,,De meeste stukken was het goed, maar we kwamen op een gegeven moment een enorme scheur over de lengte tegen'', vertelt hij. ,,We moesten toen een flink stuk terug, maar daarna verliep het gelukkig goed.''

De meereizende Telegraaf-journalist haakte vrijdag, geheel volgens planning, af. Om ervoor te zorgen dat hij op tijd op het punt zou staan waar hij zou worden opgepikt, moest er even in de groepen worden geschoven. Mike Tuijn, de broer van Ralph, heeft daarom een gedeelte met de loopgroep meegelopen en heeft de extra fiets onderweg opgepikt. Herbert is tevreden over de tweede etappe. ,,We hebben geen materiaalpech gehad.'' Wel vormden enkele fietsen die niet voldeden zoals verwacht een vervelende tegenslag. "Dat zijn geen mountainbikes, maar fietsen met een grotere wielnaaf en smallere spikebanden'', legt Herbert uit. "We hadden ze in Nederland op de ijsbaan getest en dat ging goed, maar hier viel het flink tegen. Op glad ijs kun je absoluut geen snelheid maken, dan ga je steeds onderuit. Dus het is steeds zoeken naar besneeuwde plekken.''

 

Oude liedjes bij het kampvuur
Min 25 graden; de tweede nacht in de tenten langs het meer was zo mogelijk nog kouder dan de eerste. Toch viel het de meeste mee. "Het went en er waren er een stel die gewoon trucs toepasten. Het vuur een beetje opstoken en je schoenen ernaast zetten zodat je die lekker aan kan trekken voor je gaat slapen. Ik heb er ook een paar zien hardlopen voor ze de tent in doken. Dat helpt wel."

De loopgroep met Ralph loopt inmiddels zo'n tien kilometer achter de grote groep en slaat, in tegenstelling tot de anderen de tenten wel op op het ijs. De groep is nog steeds compleet en de tocht verliep voorspoedig. Het was overdag min vijf graden en de lucht was stralend blauw. Het ijs was wel wat zwaarder fietsen, er lag zo'n twee centimeter sneeuw op. Voor de drie fietsen die vrijdag nog voor problemen zorgden, fietste dat echter een stuk beter.

Zodra er aan het eind van de dag wordt gestopt, is het volgens een deelnemer echt 'back to basics'. "Water verkrijgen we door sneeuw te smelten en iedere avond gaan we eerst hout sprokkelen om te kunnen koken. Het is 's avonds heel gezellig rond het kampvuur. Ja, we hebben alle oude liedjes weer uit de kast getrokken", besluit hij lachend.

 

Topdag
Een van de volgende dagen wordt verslag vanaf het Baikalmeer gedaan door een vrouwelijke deelneemster, zij is een van degenen die voor het eerst aan een dergelijke onderneming meedoet. Ze begint haar relaas maar meteen met de mededeling dat de kans groot is dat de komende vijf dagen niets van de groep wordt vernomen. Het is namelijk niet gelukt om de batterij van de satelliettelefoon op te laden en het gesprek wordt uiteindelijk ook abrupt afgebroken, waarschijnlijk met dezelfde oorzaak.

"Het is helemaal te gek hier', alleen 's nachts hebben we wat last van de kou, maar we hebben vuur, dat scheelt. En tijdens het fietsen hebben we het absoluut niet koud!'', lacht ze. "Met de groep hebben we het in ieder geval heel gezellig.'' De fietsgroep heeft vandaag een afstand afgelegd van 42 kilometer. "Een topdag', het ging heel goed en snel.'' Ondanks de sneeuw die het fietsen vrij zwaar maakte. "Het is net of je door zand fietst, het gaat heel traag. Maar in een lichte versnelling is het wel te doen. En we hebben een groot deel bandensporen kunnen volgen, dat fietst een stuk makkelijker. Soms kom je wel brokken ijs tegen, maar daar stuiteren we gewoon overheen.'' Het valt haar allemaal 'heel erg mee'. "Alleen de kou is soms vervelend, vooral als je naar de wc moet. Dat moet ook buiten in de bosjes, dus dat is best bibberen!''

 

Halverwege
De satelliettelefoon is weer in de lucht, maar het bereik is niet geweldig. Een deelnemer die deze dag verslag uitbrengt moet drie keer terugbellen om met veel wegvallen en gekraak zijn verhaal te doen. De temperatuur is flink gedaald. In de nacht van zondag op maandag was het 32 graden onder nul en dat viel de meeste flink tegen in hun slaapzakje in de tent. Ook overdag viel het de fietsers zwaarder dan de dagen ervoor. "Het was denk ik tussen de min tien en min vijftien, en we hadden ook nog eens een behoorlijke noordenwind tegen. Desondanks heeft de groep maandag een afstand van zo'n dertig kilometer afgelegd. Door de kou dienden de eerste fysieke problemen zich aan. Twee vrouwelijke deelneemsters kregen allebei last van hun knie".

Opnieuw was de nacht ijzig koud met zo'n -30°C. "We hebben wel wat hout gekregen van een paar Mongolen die langs het meer wonen.'' Na dus opnieuw een barre nacht was de tocht dinsdag loodzwaar, vervolgt hij. "We hebben 48 kilometer afgelegd met windkracht vijf tegen. We wilden liever niet nog een nacht buiten kamperen in die kou, maar pas om zeven uur 's avonds kwamen we eindelijk een dorp tegen. We hebben daar eerst twee uur in een winkel gezeten om een beetje op temperatuur te komen en we hebben er heerlijk gegeten en gedronken. Daarna hebben we in hutten overnacht, dat was wel lekker warm.'' De twee vrouwen konden na dinsdag door problemen met hun knieën niet meer verder. Woensdag zijn zij door iemand uit het dorp naar het eiland Olgon gebracht".
De rest van de groep is per fiets naar het eiland gereden en wordt daar een rustdag gehouden. Het wachten is ook op de lopers o.l.v. Ralph. Het eiland Olgon ligt precies op de helft van het Baikalmeer, van de zeshonderd kilometer hebben ze er nu dus driehonderd opzitten.

 

Groep gesplitst
Het is nog steeds erg koud. "Zo koud dat we echt niet op het ijs kunnen slapen, we overnachten in auto's. Overdag is het goed te doen met min vijf tot plus drie graden.''

Tijdens de rust is besloten de groep in twee ploegen op te splitsen. De eerste groep van acht man gaat door, de tweede groep met afvallers is per busje naar de eindbestemming, Severo-Baikal, gebracht. Tijdens de rit is het busje over de kop geslagen. Gelukkig is iedereen ongedeerd gebleven, wel zijn ze behoorlijk geschrokken. Een ander busje heeft ze vervolgens naar de plaats van bestemming gereden.

Die avond staat er vis op het menu. Ze kwamen namelijk enkele Russen tegen die op het ijs zaten te vissen en hen uitnodigden mee te eten. ,,Erg gezellig'', aldus een van de overgeblevenen. Hij verwacht dat ze nog vijf dagen te gaan hebben. De eindbestemming is nog zo'n 250 kilometer fietsen.

 

Eerste contact met de loopgroep
Al eerder hadden de fietsers gemeld dat ze geen contact meer konden krijgen met de loopgroep. Deze dag belde Ralph zelf om daar verandering in te brengen, maar helaas bleef dit bij een ingesproken voicemail die ook nog eens niet volledig is doorgekomen. Hij vertelde wel dat het allemaal heel voorspoedig gaat, ze hebben nog zo'n 160 kilometer te gaan, ongeveer het dubbele van wat de fietsers op dat moment nog moeten rijden. "We hebben het grootste deel prachtig zwart ijs gehad en volgen momenteel de reguliere autoroute over het midden van het Baikalmeer. Wel is er deze week een flinke laag sneeuw gevallen, zo'n twintig centimeter'', aldus Ralph. ,,Maar het gaat allemaal goed.''

 

 

Fietsers bereiken eindbestemming
Herbert belt in een uitgelaten stemming rond half elf 's avonds in Severo-Baikal vanuit een 'discotheekachtige eettent' vanachter een stoofpotje de laatste berichten door. Ze voelen zich hier meteen thuis, er schalt namelijk de Engelstalige versie van 'Suzanne' van VOF De Kunst door de luidsprekers. Wel voelen ze goed dat ze de afgelopen weken in voor Nederlanders extreme kou zeshonderd kilometer hebben gefietst. "Ik ben tot op mijn botten en gewrichten verkleumd.''

De kou begon ook deze inmiddels doorgewinterde fietsers met de eindstreep in zicht op te breken. Na drie dagen met topafstanden waren ze op een van de voorlaatste dagen na 35 kilometer blij dat ze een eiland tegenkwamen waar ze in een hut konden overnachten. "De kachel ging op de saunastand, want we waren helemaal verkleumd', we hebben die avond pasta met gerookte kip gegeten, dat was echt genieten.''

Gisterochtend zijn ze om tien uur plaatselijke tijd vertrokken om de laatste dertig kilometer af te leggen. Om twee uur 's middags kwamen ze aan in Severo-Baikal, wat een flinke stad bleek te zijn. Opnieuw trokken ze veel bekijks, de plaatselijke bevolking liep massaal uit om de fietsers bepakt en bezakt aan te zien komen. "Die Russen vinden dat echt fantastisch.''

De vijf afvallers hebben er al zes dagen in Severo-Baikal opzitten en wachtten de acht fietsers op. Het wachten is nu op de loopgroep. Tot de terugkeer naar Nederland vullen ze vervolgens hun dagen dan nog met allerlei dagtrips, waaronder skiën, een bezoek aan warmwaterbaden en een tocht met de Trans Siberië Express.

 

Lopen door een halve meter sneeuw
Het is kwart over acht 's avonds op het Baikalmeer, zo`n twintig graden onder nul en de drie lopers zijn nog onderweg. Ze bevinden zich op ongeveer 95 kilometer van Severo-Baikal. "We proberen de 35 kilometer per dag te halen. Het is al donker, maar we lopen nog even door'', vertelt Ralph.
Hij is blij te horen dat de fietsers inmiddels goed zijn gearriveerd. Contact tussen de twee groepen is er al niet meer sinds de tussenstop op het eiland Olgon acht dagen geleden.
De eerste zes dagen na Olgon hadden de lopers zwart glad ijs, maar inmiddels is het lopen een stuk zwaarder geworden. Er was al sneeuw gevallen en tijdens de tocht vandaag hebben ze nog twee sneeuwbuien gehad. "Er ligt nu een halve meter sneeuw'', aldus Ralph. "Dat is wel zwaar.'' De sleeën voldoen prima, alleen in de vrachtwagensporen gaat het wat lastig, dan hebben ze de neiging hun eigen weg te gaan.

Onderweg wordt grotendeels op het ijs overnacht bij minimaal tot onder de min dertig graden. Tweemaal hebben omwonenden hen onderdak geboden in hutten. Het eten bestaat vooral uit vis dat ze aangeboden krijgen van vissers op het ijs. "En we eten ons helemaal te barsten aan energy-food'', lacht Ralph. "We verbruiken hier heel veel.''

Een van de lopers heeft het de afgelopen dagen erg moeilijk gehad. De zolen van zijn schoenen zijn kapot en hij heeft dikke opgezette voeten. "Hij heeft veel pijn, de vellen van zijn voetzolen hangen erbij'', vertelt Ralph. "Een Rus die we zijn tegengekomen heeft geprobeerd zijn zolen te vernieuwen en het gaat nu beter.''

De lopers hebben enkele dagen geleden nog gezelschap gehad van een viervoeter. "Gedurende dertig kilometer heeft een hond met ons meegelopen. Tot het eind van de dag toen zijn eigenaar in een jeep langskwam. Die had de hele tijd naar hem gezocht. Het was een leuk beest, eigenlijk hadden we gehoopt dat hij de hele verdere tocht mee zou lopen.''

Bijna had de loopgroep hun tocht moeten afbreken. Russische politieagenten wilden hen van het ijs halen. "Ze zeiden dat we hier zonder vergunning niet mogen komen'', vertelt Ralph. "Dat soort dingen proberen ze wel vaker met buitenlanders. We hebben ze uiteindelijk omgekocht, ze zijn daar hartstikke corrupt.''
Morgenavond hopen de lopers Kotelnikovski te bereiken. "Daar zijn warme thermaalbaden en daar gaan we eens lekker met een biertje erbij van genieten'', zegt Ralph. Zodra ze daar zijn aangekomen is het nog zeventig kilometer over glad ijs naar de eindbestemming.

 

Sauna en Peleneni
De loopgroep heeft een goede dag achter de rug. Dankzij de warmwaterbaden in Kotelnikovski was het drietal goed opgewarmd voor ze aan de tocht begonnen. "We zijn om 10.00 uur vertrokken en we hadden goed glad ijs'', vertelt Ralph. "Onderweg kwamen we nog wat dronken Russen tegen die ons een biertje aanboden, daar waren we erg blij mee.''

Inmiddels zijn ze aangekomen in het eerste dorp sinds tien dagen. "Zo'n tien kilometer tevoren kwamen we vier vrouwen in een Lada-jeep tegen. Ze vroegen of we misschien bij hen wilden overnachten'', vertelt Ralph. "Heel gastvrij, ze hebben onze sledes bij het haventje in de jeep gegooid. Het is heerlijk warm bij hun in huis. Er was zelfs een sauna, we hebben goed gegeten en wodka gedronken. Het zijn echt hele leuke mensen.''

Voor wat naar alle waarschijnlijkheid de laatste dag wordt voor de lopers, pakken ze dan ook extra lekkere dingen in. "We nemen ingevroren Peleneni mee, dat is een heerlijk Siberisch gerecht'', vertelt Ralph. "Het extra gewicht maakt ons op de laatste dag niet meer uit.''

De lopers zijn nu nog 33 km verwijderd van Severo-Baikal. Een van de vrouwen brengt onderweg naar haar werk de sledes naar de haven. "Het gaat allemaal volgens schema'', zegt Ralph. ,,Met de pijnlijke voetzolen gaat het een stuk beter dankzij de nieuwe schoenzolen van die Rus. En de spirit in de groep is echt top. We gaan echt genieten van die laatste dag, vinden het bijna jammer dat we er dan zijn.''

 

Ook loopgroep aangekomen
De afgelopen dagen is de fietsgroep lekker bijgekomen. Ze zijn met de BAM, een treinlijn, naar warmwaterbaden geweest. Sommigen werden echter rusteloos, een groepje van acht is begonnen aan een tweedaagse looptocht naar een hut op een eiland. Dertig kilometer heen en dertig kilometer terug.
Waar ze al op hoopten, gebeurde ook: ze zijn onderweg de loopgroep van Ralph tegengekomen. Gezamenlijk hebben ze de tocht verder uitgelopen.
Na een aantal dagen die voor hen vooral bestaan uit veel bijkomen, vertrekt de hele groep met de Trans Siberië Express voor een reis van 32 uur naar Irkutsk. Hierna reizen ze bepakt en bezakt met het vliegtuig naar Nederland terug.

 

 

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...