U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Trans Alp ATB - Michiel & Marion

Trans Alp ATB - Michiel & Marion

ATB Transalp 2004

Ons plan was om met de mountainbikes van Innsbrück naar het Gardameer te fietsen. Op onze rug hadden we een kleine rugzak, met 1 set reserve fietskleren, regenjas, 1 lichte set kleren voor ’s avonds, reservemateriaal en wasmiddel. Toch wogen de rugzakken nog 4½ en 6½ kilo. Overnachten zouden we doen in pensionnetjes of lokale ‘Zimmer frei’, die we elke avond zelf zouden zoeken en waar we ’s avonds ook zouden eten. Eten voor onderweg komt nog in de rugzak erbij, en bidons met drinken (2 liter) komen op de fiets. 

 

1e dag: maandag 16 augustus

Innsbrück – Enzianhütte, op de Schlüsseljoch

Afstand: 49,66 km, Hoogtemeters: +/- 1600 m, Tijd: 4.19 uur, Gem: 11,5 km/uur, Max:32,5 km

 

ATB-en in Oostenrijk??

Vanaf het hotel waar we de auto konden laten staan, eerst vrij lang langs een behoorlijk vervelende (drukke) asfaltweg gefietst, daarna meteen behoorlijk aan de bak, de Sattelberg alm op. Bovenop, voorbij de uitgang van de skilift, is de grappige grensovergang naar Italië. Het verbodsbord negerend, die staan overal, maar niemand let erop, gaat het na de grens meteen steil bergaf. Michiel zijn remschijven worden voor het eerst blauw van de hitte. Voorbij Bregenz duurt het even voor we de benodigde afslag vinden naar de Enzianhütte. De finish bergop is behoorlijk zwaar, maar het verblijf in de hut is leuk. Voor het eerst vier zuid-Duitse jongens ontmoet, die dezelfde route volgen.

 

 

2e dag: Enzianhütte – Pfunders

Afstand: 36,58 km, daarnaast nog minimaal 10 km gelopen, Hoogtemeters: +/- 1600 m, Tijd: 4.52 uur, Gem: 7,56 km/uur, Max:68 km

 

Een lange wandeletappe (helaas niet naar Parijs).

Vrijwel gelijk na de hut moesten we lopen naar de top van de Schlüsseljoch (2212 m). Het pad was steil en erg stenig. Ook de afdaling was steil maar oké.

Daarna de Pfunderjoch (2568 m.), het hoogste punt van deze reis, maar of het ook het hoogtepunt is?? Het begin van de klim is erg steil, maar gelukkig nog over schotter, een kiezelpad. Rond de 2000 meter begint een smal wandelpad, uitgesleten door regenstroompjes en met grote stenen bezaaid. Op de top ligt eeuwige sneeuw, erg mooi, maar ook erg koud. Wel vreemd: heb je eindelijk de top bereikt, wil je weer zo snel mogelijk verder omdat het zo koud is. De afdaling valt in het begin tegen omdat ook dit deel te steil is met grote stenen. De laatste 5 km langs een beek gaan echter super snel. Onze Duitse vrienden bleken deze route ook niet te kunnen fietsen, hoewel ze elk weekend in de bergen trainen. Dat is wel weer goed voor onze moraal.

De overnachting brengen we door in het plaatselijke café / gasthof van Pfunders.

 

3e dag, Pfunders – St. Vigil

Afstand: 66,6 km, Hoogtemeters: +/- 1450 m, Tijd: 5.42 uur, Gem: 11.68 km/uur, Max: 64 km / uur

 

Bij het vertrek bleek Michiel een lekke achterband te hebben, dus iets later van start. De eerste 10 km zijn gratis, want een lekker snelle afdaling over asfalt. Daarna begint weer een lange klim, eerst over asfalt, vervolgens over glooiende bosweggetjes verder. Etappes blijken in te delen in zwaar en super zwaar, rustig fietsen in de bergen kan niet. Onze Duitse vrienden blijken een paar keer fout te zijn gefietst, en zijn aan het einde erg moe. St. Vigil blijkt een luxe ski-oord te zijn, ons hotel was duur, maar erg goed: nog nooit zulke lekkere gebakken aardappels gegeten (of zouden we honger hebben?).  

 

4e dag, St. Vigil – St. Leonard

Afstand: 32.09 km, Hoogtemeters: +/- 1200 m, Tijd: 3.56 uur, Gem: 8.14 km/uur, Max: 50 km / uur

 

Bij onze late start, ca 10 uur, kwamen we gelijk weer onze Duitse vrienden tegen. De vermoeidheid is bij iedereen nog aanwezig, en gaat na één nacht slapen niet meer weg. Weer erg glooiende beklimmingen, waarbij lopen soms onvermijdelijk is. De route voert onder andere door een natuurpark. De panorama’s onderweg zijn echt geweldig.

Michiel heeft een zware inzinking overleefd (hongerklop?), serieus gedacht aan stoppen, maar het hotel is weer bereikt, en de was is weer gedaan…

Het huis waar we slapen staat vol met bekers; de zoon des huizes blijkt de wereldkampioen snowboarden van 1996 te zijn.

 

5e dag, St. Leonard – Moena

Afstand: 61.08 km, Hoogtemeters: +/- 1225 m, Tijd: 3.57 uur, Gem: 15.48 km/uur, Max: 60 km / uur

 

Beetje vals gespeeld!

We besluiten wat vaart in de route te maken en daarom over de “grote weg” naar Moena te rijden. Dit betekende echter niet een lichte route want er blijken twee stevige cols in te zitten. Over asfalt twee passen over gefietst, via passo Campolongo (1875 m) naar Arabba (1600 m), en dan de passo Pordoi (2239 m). Bovenop passo Pordoi staat een beeld van Fausto Coppi. Gezien het grote aantal racefietsers dat we tegen komen moet dit wel een bekende beklimming zijn. Mooi op tijd klaar om 14.30 uur.

Moena lijkt wel het Valkenburg van Noord-Italië, heel veel oude mensen en enorm druk. Helaas is er geen geschikt restaurant te vinden waardoor we in ons hotel gaan eten, met een soort vergane glorie sfeer: het lijkt heel wat, maar het is net niks.

 

6e dag:  Moena - Karrerpas

Afstand: 6.93 km, Hoogtemeters: +/- 600 m, Tijd: 1.20 uur, Gem: 5.19 km/uur, Max: 23 km / uur

 

Regen!

We twijfelen over gaan of blijven in Moena. Uiteindelijk toch gegaan om 10.00 uur. Constante druilerige en soms hardere regen. Op zich waarschijnlijk een mooi pad, maar daar geniet je dan niet van. Na circa 7 km geklommen te hebben de Karrerpas bereikt. Het regent nog steeds, en we worden koud en doorweekt. Het eerste hotel genomen dat we tegenkomen en dat blijkt prima te zijn. Het hotel bestaande uit 10 kamers en een bar / restaurant / pizzeria met 30 plaatsen blijkt door alleen de twee eigenaren te worden gerund.

Lekker gelezen. ’s Middags werd het wel droog, maar ook heel koud!

 

7e dag: Karrerpas – Roncegno

Afstand: 87.44 km, Hoogtemeters: +/- 1700 m, Tijd: 6.40 uur, Gem: 13.12 km/uur, Max: 72 km / uur

 

Gelukkig weer mooi weer en droog.

Vroeg op pad en we beginnen met een afdaling. Door de regen is het hard afgekoeld, 8º C, dus we hebben een ijskoude start! Een monsteretappe vandaag, eerst over de Reiterjoch, en daarna de Manghen pas. Die laatste is een beklimming van 17 km met een gemiddelde stijging van 8% over steeds smallere asfalt paden. Helaas is het de enige manier om deze bergkam over te steken. Voor onze eigen moraal hebben we eenmaal thuis deze beklimming (1360 hm) vergeleken met Alpe d’Huez (1090 hm) en Mont Ventoux (de langste, 1610 hm): geen wonder dat we moe waren.

Na de top blijkt Marion twee zachte banden te hebben, dus eerst nog even pompen.

De afdaling voert naar Borgo, dat blijkt een stad te zijn zonder hotel! Mentaal is het erg zwaar om naar het volgende dorp door te fietsen (bergop, natuurlijk) waar we gelukkig wel een leuk dorpshotelletje vinden. Het restaurant heeft geen menukaart, de baas komt zelf vertellen wat hij heeft: en dat is goed eten!

 

8e dag: Roncegno - Folgaria

Afstand: 51.12 km, Hoogtemeters: +/- 1450 m, Tijd: 4.39 uur, Gem: 11.0 km/uur, Max: 60 km / uur

 

Voor de start nog even de twee banden van Marion verwisseld, die toch echt lek bleken te zijn. Na de monsteretappe van gisteren mochten we na wat inleidende schermutselingen weer aan de bak: 8 km klimmen.

Boven op de beklimming geknokt en toen een prachtig pad gevolgd, km 100 dei Forti genaamd. Dit is een mountainbike ronde van 100 km op het plateau, bestaande uit single trails of grindpaden, door de bossen. Weliswaar erg mooi en eindelijk weer eens echt door het bos, maar ook wel erg vermoeiend, en soms behoorlijk veel spoor zoeken. Voor het eerst een verkeersbord midden in het bos gezien: een ‘pas op: gevaar’ bord bij een afdaling met stenen. Hoeveel fietsers zouden hier al zijn gevallen?

Na een lekker ijsje verder de weg gepakt naar Folgaria. Toen bleek dat we na een klein stukje te zijn afgedaald toch nog eens flink moesten klimmen. Mentaal bijna niet meer op te brengen, maar toch gelukt. Folgaria blijkt een beetje een Disney-achtig plaatsje te zijn, met een treintje en een kinderboerderij in het centrum.

 

9e dag: Folgaria – Rovereto, met heen en weer naar het Garda meer.

Afstand: 67.93 km, Hoogtemeters: +/- 200, Tijd: 3.42 uur, Gem: 18.39 km/uur, Max: 61 km / uur

 

De laatste etappe.

Gratis naar Rovereto afgedaald: heerlijk. We besluiten om in Rovereto te gaan slapen zodat we woensdag mooi vroeg de trein naar Innsbrück kunnen nemen.

Na een pension geregeld te hebben, langs de weg en over het fietspad naar het Gardameer gereden. Nog een erg vervelende en lange omweg op het fietspad gehad, op de terugweg zijn we gewoon over de wegopbreking gelopen: in de bergen hadden we wel ergere stukken gehad.

In Torbole hebben we als echte toeristen nog wat rond gekeken: eindelijk echt vakantie.

’s Avonds de verjaardag van Michiel gevierd door heel erg lekker te eten met passende wijnen en Grappa in Le Pettirosso (het roodborstje).

 

10e dag: Van Rovereto naar Zeewolde

Met de trein terug naar Innsbrück ging erg soepel. De stoptrein bleek zelfs vlak bij het hotel te stoppen, waar de auto stond. In deze stoptrein mocht ik zelfs naast de machinist zitten, wat we allebei erg leuk vonden: hij kon vertellen over zijn machine (helft onverstaanbaar), en ik kon schitterend rondkijken. Om 14.00 in de auto op weg naar huis!

 

Afsluitend

De Transalp tour op de mountainbike is heel erg leuk en mooi, maar ook erg zwaar. Het zwaarste is misschien wel dat je geen dagen hebt waarop je kunt herstellen, je moet gewoon elke dag door terwijl je de vorige dag nog in je benen voelt. Maar de uitzichten zijn geweldig, je voldoening is fantastisch en het eten heeft nog nooit zo lekker gesmaakt! Ter afsluiting nog wat geleerde lessen (voor volgend jaar?!).

Les 1: hoe hoger je komt, hoe minder goed er te fietsen is.

Les 2: vijf kilometer met 4% klimmen betekent gemiddeld 4%! Dit kan dus soms –10% zijn en soms +14%.

Les 3: start niet als het regent: grote kans dat het blijft regenen tot je stopt. En geen zonnebrand smeren voor het ontbijt, dan blijft het de hele dag bewolkt.

Les 4: een boek meenemen is zinloos, je bent toch te moe om te lezen. En Italiaanse tv is ook heel leuk!

Al met al is het een heel leuk avontuur geweest!

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...