U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Algemeen › Boekbespreking: Marc Herremans 1

Marc Herremans - Boekbespreking 1

Het voorwoord in het boek “Ironman – Op zoek naar een nieuwe uitdaging” dekt volledig de lading. Iedere finisher van de hele triathlon op Hawaï mag zich – terecht – voor de rest van zijn leven een ‘Ironman’ noemen. Dit gaat  vooral op voor de Belg Marc Herremans, een symbool voor moed en doorzettingsvermogen. Symbool voor iedereen die het om welke reden dan ook zeer moeilijk heeft in het leven. Symbool voor het nooit willen opgeven, voor het steeds opnieuw opstaan na de zwaarst denkbare val. Speciaal voor deze donkere dagen rond de Kerst een samenvatting van dit boek.

 

Marc Herremans, als 6e geëindigd in oktober 2001 op Hawaï, het eiland waar de triathlon is geboren, wordt een grote toekomst voorspeld. Op 28 januari 2002 blijkt dat voorspellingen zinloos kunnen zijn. Herremans stond tot die dag vooral te boek als een trainingsbeest. Had zich o.a. na het zien van de film Rocky op boksen gestort en drukte zich elke dag 300 keer op. Touwtje springen: zes uur en zesenveertig minuten achter elkaar. Koos in militaire dienst voor een opleiding bij de paracommando's. Na het volbrengen van een marathon zocht hij een nieuwe uitdaging in de hele triathlon, en bleek daar zijn overschot aan energie het best kwijt te kunnen.

In het eerste hoofdstuk is beeldend beschreven wat een tomeloze trainingsinzet Marc Herremans aan de dag legde en hoe ontstellend diep hij kon gaan in wedstrijden. Afzien en na afloop aan het zuurstofapparaat leken in de persoon Herremans verenigd.

Des te groter is het contrast als juist Herremans tijdens een trainingstocht op de racefiets op Lanzarote een fataal ongeluk krijgt. In het begin van een afdaling ging het mis in een flauwe bocht van de weg. Hij raakte met zijn voorwiel in een klein greppeltje en vloog, voor hij kon reageren, over zijn stuur. Na een salto door de lucht kwam hij met zijn rug vlak op een uitstekende rots terecht. Het gevolg: verlamd aan beide benen en voor de rest van zijn leven gekluisterd aan een rolstoel.

 

De eerste dag na een zware operatie, waarbij zijn wervelkolom door middel van twee lange, smalle metalen stangen min of meer hersteld zou worden, dienen de eerste tekenen van de nieuwe Herremans, die een hekel aan het gebruik van medicijnen heeft, zich al aan. “Ik herstelde verbazend goed van de ingreep. Op vrijdag zal ik al rechtop in mijn bed en tot ongeloof van de artsen en verplegers vertikte ik het om gebruik te maken van het morfinepompje dat tijdelijk was ingeplant in mijn hals”.

 

Tijdens de beschrijving van zijn revalidatie dringt zich onwillekeurig het beeld van de film Rocky aan je op. “Vooraf werd gesteld dat ik minstens vier maanden in het ziekenhuis zou moeten blijven….. ik zag dat helemaal niet zitten, en ik besloot die tijd drastisch in te korten. Ik oefende en oefende, en ik trainde verwoed met gewichten. Al vlug trok en duwde ik met mijn resterende spieren meer gewicht dan iemand ooit deed in het revalidatiecentrum. Ik accepteerde niet dat er rustpauzes werden ingelast, en ik aanvaardde nog minder dat ik af en toe aangemaand werd even de krant te lezen. Ik irriteerde me ook mateloos aan mijn medepatiënten als mijn tempo stokte door hun trage ritme. Ik voelde me niet net als zij…..”.

Dat blijkt inderdaad uit de beschrijving van het leren omgaan met de rolstoel, want Herremans is zeer gedreven in het zich volledig zelfstandig kunnen behelpen. Een kwestie van meerdere keren vallen en opstaan.

 

Na een aantal passages over het zonder resultaat bezoeken en consulteren van meerdere alternatieve en experimentele behandelwijzen van zijn letsel – Herremans weigert te accepteren nooit meer te kunnen lopen – ontstaat er na het lezen van het boek ‘Climbing Back’ vaag het idee om zichzelf een doel te stellen. In het boek stond het bijna heldhaftige verhaal over Mark Wellman, die na een klimongeval verlamd was geworden en ondanks zijn handicap nadien twee verschrikkelijk steile bergwanden had beklommen (voor zijn eerste bergwand had hij acht dagen nodig). Herremans raakt gemotiveerd en besluit weer aan de Ironman van Hawaï deel te nemen. In een rolstoel en nog datzelfde jaar, er restten hem zes trainingsmaanden.

 

Herremans doet een vreselijke ervaring op, de eerste keer dat hij ‘te water wordt gelaten’. Aangezien de crawl een zaak van armbewegingen was, dacht Herremans met een vlotter tussen de benen een aanvaardbaar zwemniveau te kunnen behalen. “Het werd een totale afknapper. Ik spartelde en vocht om boven te blijven. Mijn benen zonken onmiddellijk naar de bodem, en ik slaagde er amper in om mijn hoofd boven water te houden. Paniek maakte zich zelfs van mij meester. Van zwemmen was hier geen sprake, het ging om overleven”. Uiteindelijk weet te toch te leren zwemmen en komt zelfs op het idee om het Kanaal over te zwemmen….

 

Dat Herremans zich nog niet helemaal heeft gerealiseerd waaraan hij wil beginnen, blijkt uit het hoofdstuk waarin hem geleerd wordt om te gaan met een professionele handbike en wheeler (wedstrijdrolstoel), waarin vooral de korte voorbereidingstijd zijn grootste tegenstander is.

Hij zoekt en vindt een trainer in de Helmondse Harrie van Hout, een absolute wereldtopper onder de handbikers. Herremans, die wel wat gewend was, wordt vanwege de korte tijdspanne door Van Hout dermate afgeknepen dat hij het op een gegeven moment nog slechts heeft over Harrie de Verschrikkelijke.

Een stukje over een training in de wheeler: ‘Met gesloten hand op de hoepel slaan…. Sluit die handen…..Maak een vuist…. Bijsturen…. Je wijkt af….. Raak die hoepel tot onderaan….. Zwaai je armen verder door….. Goed zo, houden zo… Nee, blijf een vuist maken….. Doorzwaaien met die armen….’

 

Vanwege de onbekendheid met rolstoeltechniek en door zijn handicap ervaart Herremans veel tegenslagen, mentale ontberingen en afzien om uiteindelijk de broodnodige progressie te bereiken. ‘Niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest schreeuwde om rust. De voorbije week was ook hectisch geweest. Afspraken met de media, een optreden in een talkshow, oefenen met Harrie, contacten met nieuwe sponsors, tweemaal per dag trainen. Ik was moe, even te moe om nog te vechten. Als klap op de vuurpijl, of was het een klap in mijn gezicht, moest ik me op een avond aanbieden bij een controlearts van de verzekeringsmaatschappij. Dachten ze daar nu echt dat ik voor mijn plezier in die rolstoel zat, dat ik veinsde verlamd te zijn?’

 

Voor wie een afschuw heeft van boeken met een happy-end is het laatste hoofdstuk zondermeer de mooiste. In de week voorafgaand aan de wedstrijd op Hawaï (voor gehandicapten omgezet in 3,8 km zwemmen in de zee, 180 km handbiken en 42 km wheelen (tijd van de winnaar in 2001: 11u14min)) weet Herremans ondanks de heftige weersomstandigheden nog redelijk te trainen en zich klimatologisch aan te passen. In de laatste nacht voor de wedstrijd wordt Herremans ziek. ‘…ik voelde me misselijk en begon ook nog eens overduidelijk symptomen te vertonen van een urineweginfectie. Ik trachtte het vochtverlies te compenseren door te drinken, onbedwingbare braakneigingen. Tegen de tijd dat ik moest opstaan voelde ik me ziek, doodziek. Ik had in mijn armen geen kracht om me op te duwen naar zithouding.’ Aangezien hij geen medicijnen kon binnenhouden, krijgt hij van artsen het advies om niet te starten, wat hij in eerste instantie opvolgt.

Kort voor de start hijst hij zich echter toch in zijn wedstrijdpak en rolstoel en maakt zich toch op voor zijn grootste uitdaging tot dan toe.

 

Na in het water te zijn “gekieperd” weet Herremans een aantal spierspasmen te overwinnen en wordt na 1 uur en vijfenveertig minuten door twee helpers uit het water gedragen. Vanwege de urineweginfectie en de kans op blijvende beschadiging aan zijn nieren moet hij de verdere wedstrijd staken…..

 

In het bondsblad van de NTB viel echter te lezen dat in oktober 2003 Herremans is gefinished in een tijd van 13u24min. Het viel al niet te verwachten dat hij snel zou opgeven.

 

Het boek Ironman – Op zoek naar een nieuwe uitdaging is geschreven door zijn trainer Paul van den Bosch.

ISBN 90-447-0105-3

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...