U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Interviews › Kees Vaneman

Kees Vaneman

Kees Vaneman is ten tijde van het interview (1990) een lange, karakteristiek bebaarde dertiger. Hij is boekhouder, getrouwd met Marianne en woonachtig in Huizen (NH). Op 18 augustus van dat jaar zou hij voor de tiende maal in successie aantreden in de Holland Triathlon. Tweemaal in Den Haag, achtmaal Almere. Samen met Gregor Stam was hij de enige Nederlander die dat kon zeggen. Verschil met Stam is dat die er bovendien in geslaagd is elke keer te finishen. Vaneman moest de strijd twee keer noodgedwongen staken.

Outsiders maakten voor het eerst met hem kennis in de succesvolle AVRO-reportages over – toen – het nieuwe fenomeen in de sport, genaamd triathlon. Vaneman moest na een hele serie lekke banden noodgedwongen de strijd staken en kon voor een draaiende camera zijn gedrevenheid en jarenlange training slechts omzetten in zeer hevige emoties, en liet heel Nederland zien dat een hele triathlon niet zomaar een wedstrijd is.

En over gedreven gesproken, Vaneman is als een van de weinigen uit zijn lichting nu nog steeds actief tijdens regionale triathlonevenementen.

 

Tien jaar triathlon is bij Kees Vaneman gevangen in een aantal dikke plakboeken die een overzicht geven van zijn lange sportcarrière. Voetballen, solo-fietstochten door Europa, schaatsen, langlaufen, maar vooral hardlopen en

triathlon. De belangstelling voor atletiek ontstond in militaire dienst en werd verder aan gewakkerd door Joop van Zanten en Bob Boverman, toen bestuurslid en trainer van de plaatselijke atletiekvereniging. Bladerend door de plakboeken kom je Kees verscheidene malen hardlopend tegen in het gezelschap van de latere bondsvoorzitter. Andere namen? Rob Barel. Vaneman: "Dat was waarschijnlijk zijn eerste triathlon. Hij won het op het zwemmen. Zoals je ziet zat ik er niet ver achter."

Axel Koenders. Vaneman:" Dat was in Nice. De eerste keer dat die wedstrijd werd georganiseerd. Hij werd vijfde, ik achtste." Wat opvalt is dat Vaneman in zijn eerste jaren in vergelijking met de toppers verrassend weinig toegaf op het fietsen. Het zwemmen was (en is) zijn zwakke punt, in het lopen ligt zijn kracht. In de jaren zeventig ontwikkelde Vaneman zich tot een geducht lange-afstandloper. Zijn topjaar was 1977, toen hij werd opgenomen in de Nederlandse marathonselectie. Het jaar daarop liep hij zijn persoonlijk record op de klassieke afstand: 2.27. Halverwege plakboek twee duikt pas het eerste triathlonknipsel op, de eerste triathlon in Nederland. Op 6 september 1981 georganiseerd in en om Den Haag.

 

Klein getikt briefje

Hans Dieben en Roelof Degenaar, sportleraren in Den Haag, hoorden in 1980 van een aantal Amerikanen verhalen over de Ironman in Hawaii. "Dat moet ook in Nederland kunnen", zullen ze waarschijnlijk gedacht hebben. Kees

Vaneman herinnert zich nog hoe hij ervan hoorde. Tijdens de uithoudingsvierkamp in Den Haag zag hij een heel klein getikt briefje hangen waarop het evenement stond aangekondigd. Vaneman meldde zich aan. Hij was niet de enige deelnemer uit Huizen en omstreken: Joop van Zanten, Gregor Stam en Jim Koster waren er ook bij. Volgens Kees zat de aantrekkingskracht 'm in de uitdaging. "We wilden weten of we het aankonden”, vertelt hij. “Winnen was op dat moment veel minder belangrijk. Natuurlijk, we waren allemaal wedstrijdatleten, iedereen wilde natuurlijk de snelste tijd maken. Maar uitlopen was het voornaamste."

 

Triathlonpioniers

De deelnemers waren stuk voor stuk atleten die hun sporen op duursportgebied hadden verdiend. Toch zal niemand zich vooraf gerust hebben gevoeld. Deelname was letterlijk en figuurlijk een sprong in het diepe. De hele

triathlon leek op papier een bijna bovenmenselijke krachtsinspanning. ‘Gekkenwerk’ , was zo'n beetje de vriendelijkste term die ‘men’ voor het evenement over had. Anno 1990 kunnen de Nederlandse triathlonpioniers misschien het beste vergeleken worden met het selecte groepje kilometervreters dat in dubbele triathlons de uitdaging zoekt. De prestatie wordt niet ontkend, maar nauwelijks serieus genomen.

Het deerde Kees Vaneman niet. Hij had andere zaken aan zijn hoofd. Want: "We wisten niet waar we aan begonnen, we wisten alleen dat het heel veel was." Het gevolg was dat de deelnemers met een aantal onzekerheden zaten: hoe kun je er het beste voor trainen, hoe bouw je de wedstrijd op, wat moet je onderweg eten? Kees Vaneman: "De langlaufmarathons waaraan ik had meegedaan en die toch ook zo'n zeven, acht uur duurden, deed ik op yoghurt en krentebollen, daar ging ik nu ook weer vanuit. Het zwemmen vond plaats in het Haagse Zuiderbad. Een vijftig meter bad, waarin vier kilometer gezwommen moest worden, tachtig baantjes. Vervolgens stond er 170 kilometer fietsen op het programma. Het parcours was dat van de Vierkamp, vier rondjes van 42.5 kilometer. De wedstrijd werd besloten met een marathon, 42.195 meter hardlopen.

 

Frisser

Na het zwemmen lag Kees al op een behoorlijke achterstand van de leiders, Jim Koster en Gregor Stam. Beiden legden de afstand af in ongeveer 1.02 uur. Kees Vaneman deed er ruim een half uur langer over. Zwemmen was en is zijn zwakke punt. "Ik heb totaal geen watergevoel", bekent Kees, die ook na jarenlange zwemtrainingen niet sneller is gaan zwemmen. Wel komt hij nu frisser uit het water, waardoor het vervolg een stuk makkelijker gaat. In 1981 kreeg Kees het tijdens het eerste rondje fietsen al moeilijk. Met in zijn fietsshirt een pak boterhammen zette hij door, worstelend met de enorme afstand. Nog nooit had hij zoveel kilometers achter elkaar afgelegd. “Maar dat gold ook voor de anderen”, vertelt Kees. “We waren in een training ooit een keer naar Zwolle op en neer gereden, dat was zo’n beetje onze langste training.” Het lopen betekende voor veel deelnemers de genadeklap. Kees herinnert zich dat het onmogelijk was om de afstand te overzien. Zijn eerste hele was voor hem vooral een gevecht tegen zichzelf. De tegenstanders, die elkaar op het eenzame parcours al snel uit het oog verloren, waren van minder belang. De grote problemen lagen niet op het lichamelijke maar op het geestelijke vlak. Uiteindelijk bereikte Kees na 11.59 uur als tweede de verlossende eindstreep. Gregor Stam won in 11.11 uur. Daarna was het wachten op de andere finishers: twee Zweden die pas na uren arriveerden.

 

Ziekte

Nu, tien jaar later, is Kees Vaneman nog steeds actief als triatleet. Plezier in zijn sport houdt hij door te trainen op gevoel. Te doen wat hij leuk vindt. Op zijn palmares prijken vijf overwinningen, driemaal deelname aan Hawaii (“een van de grootste belevenissen in m’n leven”) en talloze andere wedstrijden. Hij heeft zelfs even overwogen om prof te worden, maar het Nike-team wees hem in 1983 de deur. Op 18 augustus (1990, red.) hoopt Kees voor de zoveelste keer zijn pr (9.58) te verbeteren. Aan stoppen denkt hij voorlopig niet. “Als ik in gewone wedstrijden niet meer bij de eerste dertig kan komen”, klinkt het wijfelend. Waarop zijn vrouw op de achtergrond zegt: “Geloof je dat zelf. Triathlon is een ziekte, die raak jij niet meer kwijt.”

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...