U bent hier: HOME › Nieuws › Nieuwsflits › Interviews › Mieke Smit

Mieke Smit

BEGIN EN EINDE VAN EEN TIJDPERK

 

In 1989 is TVZ begonnen als een loopgroep vanaf de Klipper. Al snel werd er ook op de fiets samen getraind. Om gebruik te kunnen maken van het zwembad moest je een vereniging zijn, dus de loopgroep werd een vereniging. Er bestond al een organiserend clubje voor de kwart van Zeewolde en dat werd steeds professioneler. In 1990 werd de organisatie van de kwart heel groot aangepakt. Een aantal startseries, dus heel veel deelnemers. Vanzelf ging je meehelpen met de organisatie en dus stond je de dag voor de wedstrijd steigerpalen aaneen te sleutelen om een parc fermé te bouwen. En dat in de brandende zon bij ong. 30 graden!! Goede voorbereiding op de wedstijd. De dag van de wedstrijd is het loopparcours ingekort omdat het niet verantwoord was om bij temperaturen van rond de 35 graden 10km hard te lopen. Teleurstelling, maar ook begrip bij de deelnemers. De meesten (ik ook) kwamen gesloopt over de streep. Er was in dat jaar ook een duathlon competitie, we organiseerden een feestavond en zo af en toe ging er ook een lid trouwen en dus was het feest.

 

In het begin was ik al blij dat ik een beetje in de buurt kon blijven met lopen. Dat veranderde al heel snel. Het was een kleine, hechte trainingsgroep en in de zomerperiode gingen we regelmatig na de training nog even op de koffie bij een van de lopers. Al snel gingen we ook fietsen en werden we een vereniging, zodat we ook het zwembad konden huren. De mooiste herinneringen bewaar ik aan de vermaarde trainingsweekenden in het voorjaar. Meestal eind maart werd er een locatie gezocht waar we welkom waren (ong. 20 sporters met fiets, etc!!) en werden de eerste kilometers van het prille seizoen gefietst. Per dag twee flinke trainingen: 1x lopen en 1x fietsen. De inwendige mens werd in zo´n weekend ook niet vergeten en dus gingen stapels pannenkoeken mee, appeltaarten, hartige taarten, etc. En natuurlijk ook veel bier. Dolle pret natuurlijk, maar ook afzien tijdens de training.

 

De opkomst van de triathlon was een prachtige tijd. Alles stond nog in de kinderschoenen en de ontwikkelingen volgden elkaar heel snel op. In het hele land waren heel veel leuke wedstrijden. Nu kun je geen organisatie meer vinden die het lef en de mogelijkheden heeft om de deelnemers mbv een binnenschip stroomopwaarts te varen en dan stroomafwaarts te laten zwemmen tot het parc fermé, zoals in het verleden in Ammerstol. Prachtig, zulke wedstrijden. Het aantal deelnemers was ook veel groter en je kwam elkaar overal weer tegen. Holten is ook zo’n voorbeeld van een supergoed georganiseerde en erg gezellige triathlon.

 

Wat mijn motivatie was om aan een zware sport als triathlon te beginnen? Het leek me leuk om dat eens uit te proberen. Ik zwom regelmatig (schoolslag), liep “hard” en tja die fiets die moesten we wel nog even kopen. Om precies te zijn had ik 200km getraind op mijn tweedehandsje.
Mijn eerste kennismaking verliep prima en het jaar daarop draaide ik al mee in het wedstrijdcircuit.

 

Het actief stoppen met wedstrijdsport werd niet alleen ingegeven door het moederschap. Na ruim acht jaar zeer fanatiek aan triathlon gedaan te hebben (± 40 kwartjes, een halve triathlon, vijf marathons, ontelbare loopjes in de regio en de rest van Nederland) sluipt er toch een stukje verzadiging binnen. Je hoeft niet meer zonodig al die wedstrijden te doen. Er komen andere interesses en als je dan als extra kadootje zwanger blijkt te zijn, dan is stoppen met wedstrijdsport helemaal niet erg. Bovendien ben ik nogal prestatie gericht. Zomaar meedoen kan ik niet.

 

Na mijn intensieve sportperiode ben ik niet in een zwart gat terecht gekomen, en heb daar ook helemaal niet een bepaalde angst voor gehad. Dingen lopen zoals ze lopen.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik wel doorgetraind maar op een minder hoog niveau, dus eigenlijk was dat al een beetje aftrainen. Bovendien heb je met een baby en een baan geen tijd om in een zwart gat terecht te komen. Bovendien loop ik nog steeds. Wel veel minder en helaas bijna niet bij de vereniging.

 

En denk je dat ik niet ’s nachts ben opgebleven voor de triathlonwedstrijd van de Olympische Spelen? Helemaal fout. Ook al doe ik zelf geen wedstrijden meer, de interesse voor de sport blijft. Zeker zo’n eerste keer (en laatste?) een Olympische triathlon. We hebben de wekker gezet en hup uit bed. Ik moet wel bekennen dat ik een stukje gemist heb doordat ik in slaap was gevallen.

 


SUCCES VERZEKERD

 

Tien jaar geleden was ik de eerste gekozen sportvrouw van Zeewolde. De aanleiding tot mijn nominatie was een succesvol triathlonseizoen en het volbrengen van mijn eerste hele marathon in een best wel goede tijd: 3uur 25 minuten. Volgens mij was er niet veel concurrentie tijdens de verkiezingen. Het was trouwens erg leuk om naar de regionale verkiezing te gaan. In de periode daaraan voorafgaand werd je door omroep Flevoland gevolgd, werden er foto´s gemaakt, er verscheen een stuk over je in de Flevo Post en zelfs mensen uit je naaste omgeving werden geïnterviewd. Heel even was je een BF (Bekende Flevolander). De avond zelf werd iedereen uitgebreid in het zonnetje gezet maar helaas was de concurrentie te groot. Tegen een nederlands kampioen schermen kon ik niet op. Leuk detail was dat Clarence Seedorf, toen 16 jaar, de sportman van Flevoland werd.

Ik heb ooit nog in de nederlandse top-50 van het damesklassement van de marathon gestaan. In 1996 stond ik 42e. De marathon van Rotterdam had ik toen gelopen in 3 uur 22min 16sec.

 

In landelijke triathlonwedstrijden heb ik ook nog wel wat SPC puntjes bij elkaar gespokkeld. Zo heette in die tijd het wedstrijdcircuit. Twee keer heb ik me gekwalificeerd voor het NK. Een klassering ergens in de achterhoede, maar erg leuk om met alle toppers mee te mogen doen.

In Zeewolde in 1989 (mijn allereerste kwart) werd ik 3e. Het jaar daarna (het lopen was door de hitte ingekort) tweede en het jaar daarop eindelijk eerste.

 

Mijn persoonlijke records zijn:
10 km: 40min,16 sec
de halve marathon: 1uur 34 min, de hele: 3 uur 22 min 16 sec
1/4 triathlon :2u28min32 sec (1500meter zwemmen)

½ triathlon: 5 uur 32 min en een beetje

Op mijn lijstje ontbreekt nog de hele triathlon, en dat kun je zien als een gemiste kans. Zo’n afstand is te trainen, het kost alleen erg veel tijd. Bovendien vind ik 180km fietsen wel heel erg veel.

 

Het kriebelt trouwens wel hoor bij het bij het lezen van al die namen die meedoen aan de marathon in Rotterdam. De voorbereiding is een vermoeiende, maar ook erg leuke tijd. Het is ook erg gezellig als je met een ploegje je kilometers kunt maken. Een lange duurloop van 35km in je eentje duurt ook erg lang. De voorbereiding voor mijn eerste marathon en het lopen daarvan heb ik als leukste ervaren. Alles is nieuw voor je. Ook de man met de hamer!!

 

Ik denk niet dat ik er in mijn topjaren alles heb uitgehaald wat er in zat. Er zat vast nog meer in. Zeker wat betreft hardlopen. Ik heb ook gedurende een periode van twee jaar serieus getraind op de baan in Hilversum. Dat was op een gegeven ogenblik niet meer te combineren met werk en privé. Het leven bestaat uit keuzes maken en ik heb ervoor gekozen om te genieten van wat er binnen mijn mogelijkheden te verwezenlijken was en daar kijk ik met veel plezier en trots op terug.

 

Tegenwoordig ziet het zwart van de hardlopende vrouwen, maar dat was in mijn beginperiode wel anders, toen werd er nog vreemd tegen je aan gekeken. Maar alles wat nieuw is daar moet je aan wennen. Mijn moeder vroeg zich wel af of dit wel goed voor me was. Menig hardlopende man had en heeft er moeite mee als hij door een vrouw wordt ingehaald.

Ik ben nog al eens op vakantie geweest naar landen waar het met de rechten voor vrouwen (nog) niet zo best gesteld is. Ik ben echt wel nageroepen en bekeken. Ik heb me toch wel terughoudend opgesteld en geprobeerd niet te provoceren. Als je op reis bent in een ander land ben jij daar als gast aanwezig en moet je je aanpassen aan de daar geldende cultuur. Dus niet in je tri-pakje over straat rennen. Maar niet alleen in verre landen reageren mensen (lees: mannen) vreemd als je in je tri-pakje op de fiets zit, dat gebeurt in Achterveld ook.

 

Wellicht is de toenmalige damesloopgroep van Marco Rademaker en die ik van hem heb overgenomen de voorloper geweest van het huidige succes van de Loopgroep Zeewolde. Ik heb met heel veel plezier training gegeven aan de damesloopgroep en vind het heel leuk dat heel veel van de toenmalige leden nog steeds hardlopen. Dat is de winst. Mensen enthousiast maken voor een sport en zorgen dat ze er plezier in krijgen en houden. Een gemiste kans van TVZ? Als vereniging moet je kijken waar je goed in bent en welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt. Ik denk dat je binnen dit kader niet mag spreken van een gemiste kans. Wil je wel als triathlonvereniging een opstapgroep voor hardlopers beginnen?

 

Voor mijzelf is er op dit moment geen sprake meer van seizoensopbouw. Ik train als ik tijd en zin heb. Dus geen seizoensopbouw maar gewoon genieten van het sporten. De tijd van moeten ligt (gelukkig) al lang achter me. De laatste vijf jaar heb ik helemaal geen wedstrijden meer gedaan. De estafette vind ik ieder jaar weer heel erg leuk om te doen.

De belangstelling in TVZ wordt na al die jaren prominent aanwezig te zijn geweest wat minder, zeker omdat er thuis en op mijn werk heel veel zaken zijn die mijn aandacht vragen. De weinige keren dat ik op de training kan zijn vind ik wel nog steeds erg leuk.

Of TVZ nog eens zou moeten proberen een triathlonwedstrijd in Zeewolde te organiseren, is iets wat mij moeilijk lijkt om in deze tijd nog voor elkaar te krijgen. Zelf heb ik genoten van de grote en later ook de wat kleinere wedstrijden. Zeker de eerste jaren stond heel Zeewolde in het teken van de kwart. Prachtig, die start vanuit de havenkom en dan een rondje langs de Takeling zwemmen.

Ik denk dat de halve marathon vast een succes gaat worden. De voorbereiding wordt heel gedegen aangepakt door een groep enthousiaste mensen. Ik zal iedereen heel enthousiast aanmoedigen.

 

Algemene informatie »
Privacy verklaring /AVG
Verzekeringen »
Contributie
Bestuur / Commissies
Vacatures
Clubkleding Maxipromo
Aanmeldingsformulier
Algemene informatie
Ledenvergaderingen
Nieuws
Nieuwsflits »
Nieuwsarchief
Algemeen »
Techniek »
Interviews »
Medisch »
Helden »
Menu vd maand »
Wedstrijdverslagen »
Bike-vakantie in het Zwarte Woud
Boekbespreking: Ard Schenk (Biografie)
Boekbespreking: Jacco Verhaeren (TOP-Coaches)
Boekbespreking: Joop Zoetemelk
Boekbespreking: Marc Herremans 1
Boekbespreking: Zwemmen (Nicola Keegan)
De Keiler in Nunspeet
Fietsexpeditie Siberië
Fietsvakantie Frankrijk - Marjolein Bos
Fietsvakantie Santiago - Anita Schouwaert
Giromania !!
Mount Ventoux beklimming Louis & Stefan Doorn
Ode aan Marco Pantani
Rien en de Fietsgoden
Skiken met Ingrid Munneke
The Desert Run
Trainingskamp XXL
Trans Alp ATB - Michiel & Marion
Vancouver - trainingskamp
Weissensee - Tonny van Vliet
Zwemanalyse in de Tongelreep
Trainen met de hartslagmeter
Bram Som
Edith van Dijk
Erica Terpstra
Gregor Stam
Kees Vaneman
Leen Pfrommer
Lidia van Bon - WK Masters zwemmen
Mieke Smit
Rob Barel
Afvallen - Mascha Spoor
Overgang en trainen - Mascha Spoor
Piriformis syndroom- Mascha Spoor
Bert Flier
Bruce Lee
Eric van der Linden
Jean Nelissen
Johan Neeskens
Wilco van den Akker
Wilfried de Jong
Gehakttaart met nasikruiden - Joke Lof
Spinaziepannenkoek - Paul Lindeboom
Fietsen
Lopen
Triathlon
zwemmen
Algemene informatie zwemmen
Zwemtrainingen »
Zwemtrainer
Algemeen informatie fietsen
Racefiets trainingen »
ATB trainingen »
Fietstrainers
Veiligheid bij fietstrainingen
Fietstrainingen
Algemene informatie lopen
Looptrainers
Algemene informatie triathlon
Divisie team
Reglementen »
Wedstrijdreglement ITU
Reglement Organisatie Wedstrijden
Wedstrijdkalender TVZ
Uitslagen »
Zwemmen
Fietsen
Lopen
Duathlon / Triathlon
2018 / 2019
Fotoalbums
You tube filmpjes
Contact
N.A.W.-gegevens van TVZ
Webredactie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...